Sıradaki sessiz pandemiyi önlemek için, çevre kirliliği önlenmeli

İlaç ve antibiyotiklere karşı dirençli hale gelen mikroorganizmalar, 21. yüzyılın ortasına doğru on milyonlarca insanın ölümüne yol açabilir. Yeni bir rapora göre özellikle akarsular olmak üzere çevrenin temizlenmesi, bu durumu kontrol altına almak için hayati önem taşıyor.

Haber albümü için resme tıklayın

Rapor geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler tarafından yayınlandı. 

Yalnızca 2019 yılında, antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin 1,27 milyon insanın ölümünden sorumlu olduğu tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü de antimikrobiyal direncin (mikropların, onları öldürmek için geliştirilen ilaçlara direnç kazanması) yakın gelecekteki en büyük sağlık tehditlerinden biri olduğu uyarısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler’e göre antimikrobiyal direnç (AMR) nedeniyle 2050 yılına kadar her yıl 10 milyon kişi yaşamını yitirecek.

Mikroorganizmaların daha güçlü hale gelmesini sağlayan dezenfektanlar, antiseptikler ve antibiyotikler, diş macunundan şampuana, inek sütünden atık sulara her yerde bulunuyor.

Çevre kirliliği antimikrobiyal direncin yayılmasına büyük etken

Yeni raporunda antimikrobiyal direnç (AMR) gelişimi, yayılımı ve bulaşmasında çevre kirliliğinin büyük rolü olduğunu öne süren Birleşmiş Milletler, bu bağlamda çevrenin zaman kaybetmeden temizlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın yayınladığı raporda, “Artan çevre kirliliği ve kirlilik kaynaklarının yönetilememesi ile birlikte, antimikrobiyal direncin klinik, hastane ve tarım alanlarında bulunması, riskin artması anlamına geliyor” ifadeleri kullanıldı.

Antimikrobiyal direnç aslında doğal bir olay. Ancak insan, hayvan ve bitkilerde antibiyotiklerin yanlış ve aşırı kullanımı, sorunu çok daha büyük bir hale getiriyor. Bunun anlamı, antibiyotiklerin özel olarak tasarlandığı enfeksiyonlarda artık etkili olmaması.

Birleşmiş Milletler raporuna, ilaç ve kimya üretim sektörleriyle birlikte tarım ve sağlık bakım sektörlerinin neden olduğu kirlilik sorunun şiddetini arttırıyor.

Tarım alanlarındaki yabancı otların kontrol edilebilmesi için kullanılan herbisitler de antimikrobiyal direnci arttırıyor. Çevre kirliliğinin önemli bir unsuru olan ağır metaller de olumsuz etki yapıyor.

Rapora göre antimikrobiyal direnç sağlayan genler Hindistan’daki Ganj Nehri’nden, ABD’nin Colorado eyaletindeki Cache la Poudre nehrine, tüm dünyada yaygın olarak bulunuyor.

Nehirlerin önemli bir içme suyu kaynağı olması nedeniyle bu ciddi bir sorun. Uzmanlar, antimikrobiyal direncin önümüzdek bizi bekleyen “sessiz pandemi” olduğunu söylüyor.

17 Şub 2023 - 15:00 - Çevre


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.