100 yaşına kadar yaşayanların genleri, başkalarının ömrünü uzatabilir mi?

Yaşlanmak, kaçınılmaz bir durum. Ancak özel genlere sahip bazı insanlar, yaşlılık dönemlerini diğerlerinden çok daha rahat geçiriyor. Bunun sağlayan genler hangileri?

Haber albümü için resme tıklayın

Geçtiğimiz yıllarda İtalyan araştırmacılar, 90 ve daha ileri yaşları gören insanlara ilişkin bir keşifte bulundu. Bu kişilerin çoğunda, kalp damar hasarına karşı koruyucu etkisi olan ve kalbi uzun bir süre boyunca formda tutan, BPIFB4 geninin farklı bir versiyonu bulunuyordu.

Yeni bir araştırmada, bu özel genleri yaşlı farelere ekleyen araştırmacılar, bu genin farklı biyolojik yaşlanma işaretlerini insanlardaki 10 yaşa eşdeğer bir derecede geriye döndürdüğünü belirledi. Orta yaşlı farelerde de aynı tedavi işleminin, kalp işlevinin gerileme sürecini durdurduğu belirlendi.

Kalp ve çevresindeki kan damarlarının ne kadar hızlı zayıflayacağını belirleyen birçok etken var. Alkol ve sigara kullanımı bunlardan bazıları. Araştırma sonuçlarına göre proteinleri kodlayan genlerdeki mutasyonlar da önemli bir etken.

Mevcut çalışmada ele alınan, BPIFB4 geninin uzun yaşamakla ilişkili varyantı (LAV), geçmişte de insanlarda uzun yaşamakla ilişkilendirilmiş, 90 yaş ve sonrasını görenler dahil olmak üzere normale göre daha uzun yaşayan insanların çoğunda tespit edilmişti.

Yeni çalışmadan elde edilen bulgular da araştırmacıların bu varyantın fizyolojik etkilerini yakından incelemesine vesile olacak.

Ekip, farelerle yapılan testin yanında bu geni laboratuvar ortamındaki insan kalp hücrelerine ekledi. Hücreler, ağır kalp sorunları olan 24 yaşlı kişiden alındı. Ayrıca bu kişilerden bazıları geçmişte kalp nakli yapılan hastalardı.

Sonuçlar LAV-BPIFB4 geninin perisit hücrelerini korumakta önemli bir rol oynadığını gösterdi. Perisit hücrelerinin rolü, yeni kan damarları oluşturmak ve bunların sağlıklı olmasını sağlamak. Bu işlevlerin olması gerektiği gibi yürümesi de kalbin daha uzun süre, sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

BPIFB4 geni nereden geliyor?

100 yaşına kadar yaşayan özel insanlar, BPIFB4 genindeki mutasyonu genellikle çocuklarına aktarıyor. Mevcut çalışmada da araştırmacılar, ailesinden bu geni almayanlar için, genin dışarıdan verileceği bir tedavi geliştirmenin mümkün olup olmadığını incelemek istedi.

BPIFB4 geninin farelere aktarılması işleminin, ateroskleroz, diyabet ve bazı diğer sağlık sorunlarını durdurduğunu gösterdi. Gelecekte aynı önleyici etkilerin insanlarda da geçerli olup olmadığını anlamak için klinik deneyler yapılması bekleniyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Cardiovascular Research dergisinde yayınlandı. 

17 Şub 2023 - 12:30 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.