Mor sebzeler şeker hastalığına karşı

Bitkilerdeki antosiyaninlerin tip 2 diyabet riskini azalttığı kanıtlandı. Kırmızı, mor ve mavi renkli bu pigmentler bazı sebze, meyve ve kök bitkilere karakteristik rengini veriyor.

Büyütmek için resme tıklayın

Bazı sebze, meyve ve kök bitkilere rengini veren kırmızı, mor ve mavi pigmentler olan antosiyaninlerin vücuttaki enerji metabolizması, bağırsak mikrobiyotası ve enflamasyonu etkileyerek şeker hastalığı riskini azalttığı ortaya koyuldu.

Bu maddelerin sağlık üzerine etkilerini konu alan araştırmaların bir araya getirildiği son çalışma Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayınlandı. Buna göre belirli bir kimyasal yapıya sahip antosiyaninler tip 2 diyabetin önlenmesinde daha etkili.

Antosiyaninler çok geniş bir kimyasal grubu

Antosiyaninler belirli bir temel yapı üzerine farklı grupların eklenmesi ile oluşan çok çeşitli bir molekül ailesi. Bunlara asil adı verilen kimyasal fonksiyonel grup eklendiğinde bunlar asillenmiş olarak adlandırılıyor.

Asillenmiş antosiyaninler mor havuç, mor lahana ve ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan mor patates gibi sebzelerde bol miktarda bulunuyor. Diğer yandan yaban mersini, kara dut gibi meyveler asillenmemiş antosiyaninler açısından zengin.

Antosiyaninler diyabet riskini düşürüyor

Asillenmiş antosiyaninlerin sindirim yoluyla vücuda alınması çok daha zor olduğu biliniyor. Diğer yandan yapılan son çalışma bu maddelerin farklı özellikleri sayesinde tip 2 diyabete karşı daha etkili olduklarını ortaya koydu.

Asillenmiş antosiyaninlerin asillenmemiş olanlara göre daha etkili antioksidanlar olduğu, bağırsak bariyerini ihtiyaç duyulan besin ögelerinin emilmesini kolaylaştıracak şekilde iyileştirildiği ifade edildi.

Antosiyaninler nasıl etki gösteriyor?

Bunun yanında, asillenmiş antosiyaninlerin faydalı ve zararlı bağırsak bakterilerinin dengesini sağladığı, enflamasyona neden olan süreçleri baskıladığı, vücudun şeker ve yağ metabolizmasını düzenlediği de ortaya koyuldu.

Araştırmacılar hangi bitkilerin hangi tür antosiyaninleri üreteceğinin genetik yapılarına bağlı olduğunu, genel olarak mor sebzelerin asillenmiş antosiyaninleri içerdiğini belirtti.

Asillenmiş antosiyaninler ağız yoluyla alındıktan sonra sindirim sisteminden geçerek bağırsağa ulaşıyor, burada bağırsak mikrobiyotası tarafından parçalanıyor. Oluşan maddeler çok farklı yollardan vücudu etkileyerek şeker hastalığı riskini düşürüyor. 

Ekli Dosyalar

17 Şub 2023 - 14:41 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.