Afet bölgesi illerinde hayvan başına yem desteği verilecek

Cumhurbaşkanı Kararıyla, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen illerdeki hayvan yetiştiricilerine büyükbaş hayvan başına 500 TL, küçükbaş hayvan başına 50 TL yem desteği verilecek. Söz konusu illerde bitkisel üretime mazot ve gübre desteği ödemeleri de nakdi olarak yapılacak.

2022 Mazot ve gübre desteği ödemeleri yattı mı? Mazot ve gübre desteği ödeme takvimi!
Haber albümü için resme tıklayın

6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremler Nedeniyle Zarar Gören İllerdeki Yetiştiricilere Yem Desteği Verilmesine İlişkin Karar (Karar Sayısı: 6808), 17 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Deprem bölgesinde hayvan başına yem desteği verilecek

Karar uyarınca; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen illerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine, hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak, verimliliğini artırmak ve hayvan sağlığı ile refahını temin etmek amacıyla, 6 Şubat 2023-31 Aralık 20223 tarihleri arasında bir defaya mahsus olmak üzere hayvan başına yem desteği yapılacak.

Hayvancılık Bilgi Sistemi içerisinde yer alan TÜRKVET veri tabanına kayıtlı yetiştiricilere, sisteme kayıtlı hayvan sayılarını aşmamak ve üst sınırı Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenmek üzere yem desteği yapılacak.

Yetiştiricilere, bir defaya mahsus olmak üzere büyükbaş (sığır, manda) için 500 TL/baş, küçükbaş (koyun, keçi) için 50 TL/baş destekleme ödemesi yapılacak.

6 Şubat 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı hükümlerini, Tarım ve Orman Bakanı yürütecek.

Mazot ve gübre desteği ödemeleri, nakdi olarak yapılacak

Depremzede çiftçilere yönelik 2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2023 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 6809) da, 17 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karara göre; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen illerde ÇKS’ye kayıtlı çiftçiler için 2022 üretim yılı mazot ve gübre destekleme ödemeleri nakdi olarak yapılacak.

Söz konusu illerde kg başına kütlü pamuğa 160 kuruş, yağlık ayçiçeğine 70 kuruş destekleme ödemesi yapılacak.

2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2023 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Karar’ın Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli listesinde yer alan Afyonkarahisar-Başmakçı, Kastamonu-Daday, Devrekani, Merkez, Seydiler, Taşköprü, Kırıkkale-Balışeyh, Keskin, Konya-Ahırlı, Halkapınar, Niğde-Ulukışla, Samsun-Alaçam, Asarcık, Bafra, Havza, Salıpazarı ve Vezirköprü havzalarına ait satırlar da değiştirildi.

Karar, 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

Tebliğ değişikliği de yapıldı

Afet bölgesinde bitkisel üretime mazot ve gübre desteğinin nakdi olarak yapılmasına ilişkin Karar doğrultusunda, Bitkisel üretim için Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2022/37)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2023/10) de yayımlandı.

Buna göre, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde destekleme ödemeleri nakdi olarak yapılacak.

Tebliğin 9 uncu maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi,

“a) Hububat, baklagil ve dane mısır fark ödemesi desteklemelerinde üretim yılına ilişkin hasat tarihi ile 2/5/2023 tarihleri arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteklemelerinde üretim yılına ilişkin hasat tarihi ile 31/3/2023 tarihleri arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi, dane zeytinde ise il/ilçe tahkim komisyonlarınca o üretim yılı için belirlenen hasat başlangıç ve bitiş tarihleri arasındaki süreyi içeren alım satım belgesi.”

şeklinde değiştirildi.

Vefat eden çiftçilerin mirasçılarına ödeme yapılacak

26’ıncı maddenin sekizinci fıkrasına eklenen bende göre de, Tebliğe konu üretim yılına esas ÇKS ve destekleme müracaatlarını tamamladıktan sonra vefat eden çiftçilerin Ziraat Bankasında bulunan hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere tanımlanan destekleme tutarları, Ziraat Bankasına başvurmaları halinde mirasçılarına nakit olarak ödenecek.

Tebliğin EK-1’inin “Bitkisel Üretim Destekleme Birim Fiyatları” başlıklı tablosunun (7) numaralı “Fark Ödemesi Destekleri” bölümünün (8) numaralı satırında yer alan “110” ibaresi “160” şeklinde ve (10) numaralı satırında yer alan “50” ibaresi “70” şeklinde değiştirilirken, EK-2’sinin “Destekleme Uygulama Takvimi” başlıklı tablosunda yer alan “Yağlı Tohumlu Bitkiler Fark Ödemesi Desteği”, “Organik Tarım Desteği”, “İyi Tarım Uygulamaları Desteği” ve “Toprak Analizi Desteği” satırları şöyle değiştirildi:

EK-4’ünün “Destekleme Talep Formu” başlıklı tablosundaki “Organik Tarım Desteği” ve “İyi Tarım Uygulamaları Desteği” satırlarında yer alan “24/02/2023” ibarelerini, “8/5/2023” şeklinde ve “Yağlı Tohumlu Bitkiler Fark Ödemesi Desteği” satırında yer alan “31/3/2023” ibaresini “2/5/2023” şeklinde değiştiren Tebliğ, 1 Ocak 2022 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

17 Şub 2023 - 09:31 - Tarım


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.