Cam, karton, plastik… Sütün tadını hangi ambalaj daha çok etkiliyor?

Yeni bir bilimsel araştırma, bazı ambalaj malzemelerinin sütün kimyasal özelliklerini ve duyusal kalitesini etkileyebildiğini gösterdi.

Haber albümü için resme tıklayın

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Journal of Dairy Science dergisinde yayınlandı.

Sütün besinsel ve duyusal özelliklerinin, içinde bulunduğu ambalaj tipinden etkilendiği biliniyor. Cam şişeler ürünün aromasını korurken, PET (polietilen terafitalat) ve HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) plastikler güçlü koruyucu özelliklere sahip ve geri dönüştürülebilir nitelikte, karton kutular ise ışığı engelleme konusunda başarılı

Ancak tat ve kimyasal özelliklere gelindiğinde, her ambalaj tipinin içme sütü üzerindeki etkisi farklı.

North Carolina State Üniversitesi’nde Güneydoğu Süt Ürünleri Araştırma Merkezi direktörü MaryAnne Drake liderliğindeki bir ekip, ambalaj malzemelerinin sütün kimyasal ve duyusal özelliklerini nasıl etkilediğini belirlemek üzere bir araştırma yaptı.

Araştırma nasıl yapıldı?

Tam yağlı ve yağsız pastörize sütü 6 farklı ambalaj türüne koyan ekip, duyusal özellik ve uçucu bileşen analizi yaptı. Analizler ilk test anında ve 5., 10. Ve 15. Günlerde yapıldı. Deneyde amber renkli cam, LDPE (düşük yoğunluklu polietilen), HDPE, PET, LLDPE (lineer düşük yoğunluklu polietilen) ve karton ambalajlar kullanıldı.

Tüm örnekler, ideal buzdolabı sıcaklığı olan 4 santigrat derecede muhafaza edildi. Deneyin 10. gününde 50 tüketicinin süt örneklerini tatması, koku ve tatta hissettikleri farklı belirtmesi istendi

Sonuçlar, hem tam yağlı hem yağsız sütte, tüm ambalaj türleri arasında farklılıklar bulunduğunu, bununla birlikte yağsız sütün istenmeyen tatlara karşı daha yatkın olduğunu gösterdi.

Sonuçlara göre en başarısız iki ambalaj türü...

Sütün tazeliğini koruma konusunda en başarısız ambalajların karton ve LLDPE (plastik keseler) olduğu belirlendi.

PET, HDPE ve LDPE ambalajlarda muhafaza edilen sütlere kıyasla, plastik keselerde ve karton kutulardaki sütün, “muhafaza süresi arttıkça daha az pişmiş ve tatlı aromatik tatlar ile belirgin bir buzdolabı/bayat tadına” sahip olduğu belirlendi. Karton ambalajdaki sütün, ambalajlandıktan saatler sonra daha güçlü bir “karton tadına” sahip olduğu, aynı sonucun sıfırıncı günde “buzdolabı tadına” sahip olduğu belirlenen LLDPE ambalajlı sütte de geçerli olduğu görüldü.

Kimyasal madde transferinin karton ve plastik keselerde daha belirgin olduğu anlaşıldı. Bulgular LDPE, HDPE, PET veya cama kıyasla karton ve plastik keselerdeki sütlerde, stiren gibi ambalaj ve buzdolabı tadına yol açan uçucu bileşiklerin daha yüksek konsantrasyonlarda bulunduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, “Karton ambalaj ve LLDPE ambalajdaki bariyerler daha geçirgen oldukça, buzdolabı ortamında süte geçen stiren ve asetofenon gibi maddelerin yoğunluğu artıyor” diyerek duruma açıklık getirdi.

Tüketicilerin yer aldığı testlerde, katılımcılar cam ve karton ambalajlardaki sütlerin farkını tespit etse de PET ve cam veya HDPE ve cam arasındaki farkı anlayamadı. PET, HDPE ve cam ambalajlara doldurulan yağsız ve tam yağlı sütlerin aynı tat profiline sahip olduğu görüldü.

16 Şub 2023 - 17:00 - Gıda


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.