Somon çiftliklerinin çevreye şaşırtıcı etkisi

Kullanılan yem ham maddeleri nedeniyle somon çiftliklerinin çevresel ayak izinin tavuk çiftlikleri ile şaşırtıcı derecede benzer özellikler gösterdiği ifade ediliyor.

Büyütmek için resme tıklayın

Küresel gıda üretiminin çevresel etkilerini değerlendiren bilim insanları, geleceğin en önemli hayvansal protein kaynaklarından tavuk ve somonu inceledi.

Tavuk ve somon çiftliklerinde kullanılan yemlerin ortak ham maddeden üretildiğini ifade eden araştırmacılar, bu nedenle bu iki faaliyetin sera gazı emisyonu, çevre kirliliği, tatlı su kullanımı gibi etkilerinin benzer olduğunu ortaya koydu.

Çevresel etkiler %85,5 oranında örtüşüyor

Yapılan çalışmaya göre tavuk ve somon yetiştiriciliğinin %95'inin oluşturduğu çevresel ayak izi dünyanın sadece %5'lik bir bölümünde yoğunlaşıyor. İki üretimin çevresel etkileri özellik bakımından %85,5 oranında birbiriyle örtüşüyor.

Bunun en önemli nedeni ortak yem ham maddelerinin kullanılması. Araştırmacılar tavukların beslenmesi için kullanılan yemin bir kısmının okyanus balıklarından elde edildiğini, diğer yandan somon yetiştiriciliğinde kullanılan yemin bir kısmının ise soya bazlı olduğunu söylüyor.

Tavuk üretimi her şekilde çok daha verimli

Tavuk üretiminin çevre üzerinde en fazla baskı oluşturduğu yerler ABD, Çin ve Brezilya. Somon çiftliklerinin yoğunlaştığı bölgeler ise Şili, Meksika ve Çin kıyıları.

Her ne kadar tavuk üretiminin çevresel ayak izi somon üretiminin 9 katı kadar olsa da, üretim verimliliğinin somonun 55 katı olması bu açıdan bir avantaj sağlıyor. Bunun nedeni tavukların hızlı yaşam döngüsü. Et tavukları 6-8 hafta içerisinde kesime gönderilirken somon için bu süre 1-2 yıl civarında.

Deniz kaynaklı besin ögeleri önemli 

Araştırmaya göre dünyanın en büyük ilk iki tavuk üreticisi ABD ve Brezilya, üçüncü en büyük üretici olan Çin'den daha verimli uygulamalar sürdürüyor.

Tavuk ve somonun çevresel anlamda inek ve domuz gibi diğer hayvansal proteinlere nazaran daha verimli olduğu ifade ediliyor. Bu iki ürünün çevresel ayak izindeki örtüşme sürdürülebilirliğin desteklenmesi için yeni fırsatlar doğuruyor. Somon özellikle omega 3 yağ asitleri açısından zengin bir gıda olarak biliniyor.

California Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya Current Biology dergisinden ulaşılabiliyor.

Ekli Dosyalar

14 Şub 2023 - 15:47 - Çevre


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.