Kuş gribi, hayvanlar arasında korkutucu bir hızda yayılıyor!

Kuş gribinin tilki, su samuru, vizon, fok ve boz ayılarda tespit edilmesi, uzmanları endişelendirdi. Peki insanlar için risk var mı?

Haber albümü için resme tıklayın

2021 yılının sonlarından bu yana, Avrupa’da şimdiye kadarki en kötü kuş gribi salgını yaşanıyor. Kuzey ve Güney Amerika’da da ciddi salgınlar söz konusu. Salgınlar nedeniyle dünya genelinde, birçoğu H5N1 türünden kuş gribi nedeniyle, on milyonlarca kümes hayvanı itlaf edildi.

Salgının zararı kümes hayvanları üretimiyle sınırlı da değil. Küresel kuş gribi salgını nedeniyle on milyonlarca yaban kuşunun da öldüğü belirlendi.

Imperial College London’da Virolog olan Tom Peacock yaptığı açıklamada, “Hayvanlar arasında panzootik (birçok türü etkileyen salgın) bir salgın söz konusu var. Bunun neden şimdi yaşandığı konusunda emin değiliz. Ancak H5N1 türünün biraz farklı, çok hızlı ve etkili bir şekilde göçmen yaban kuşlarında yayılan bir türü nedeniyle yaşanıyor olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Kuş gribinin memelilere geçmesi nadir bir olay. İnsanlara bu ölümcül virüsün geçmesi daha da nadir bir olay. Uzmanlar virüsün insanlar arasında bulaşabilmesi için ciddi şekilde mutasyon geçirmesi gerektiğini söyledi.

Memeli canlılarda tespit edildi!

Geçtiğimiz Günlerde İngiltere Sağlık Güvencesi Kurumu (UK Health Security Agency), bir tilkide H5N1 türü kuş gribine rastlandığını bildirdi. Geçtiğimiz yıl da 8 tilki ve su samurunun testleri pozitif çıkmış, bu hayvanlarda PB2 türü tespit edilmişti.

Peacock, bu mutasyon sayesinde virüsün memeli canlıların hücrelerinde daha iyi çoğaldığını, insanlarda grip pandemisini yol açmak için daha ileri mutasyonların gerektiğini söylemişti.

Geçtiğimiz hafta Fransa’da bir kedi, H5N1 testinin pozitif çıkması nedeniyle uyutulmuştu. Geçtiğimiz ay ABD’nin Montana eyaletinde kuş gribi bulaşan 3 boz ayının tespit edilerek uyutulduğu açıklandı.

Virüs bu memeleri canlılara nasıl bulaşmış olabilir?

Yapılan incelemeler sonucunda kuş gribinin tespit edildiği bu hayvanların, enfekte kuşları yiyerek enfekte olduğu düşünülüyor.

İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nde hayvan mikrobiyal ekosistemleri profesörü olan Paul Wigley, "Memeli canlıların kendi arasında bulaşma yok. Bu risk insanlar için de halen düşük" dedi.

07 Şub 2023 - 17:00 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.