Bakan Kirişci’den ilginç benzetme: “Dışardan yemek siparişi vermiyoruz”

Türkiye’nin ürettikleriyle artan nüfusunu ve ülkeye 'güvenli limandır deyip' sığınanları doyurduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “52 milyon turist geliyor. Onlara ikramımız oluyor. Onlar için dışardan yemek siparişi vermiyoruz. Ülkenin ürettiklerinden ikramda bulunuyoruz. Böyle üreten bir ülkeyiz” dedi.

Haber albümü için resme tıklayın

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ankara'nın Ayaş ve Beypazarı ilçelerini ziyaret ederek, temas ve incelemelerde bulundu.

“Türkiye Yüzyılı’nda ana eksen tarım ve gıda olacak”

Beypazarlı çiftçilerle buluşan Kirişci, Bakanlık olarak 31 ilde sektör temsilcileriyle bir arada olduklarını, bu buluşmaların Bakanlık için de faydaları bulunduğunu söyledi. Bütün paydaşların bir arada olmasının konuların değerlendirmesi açısından önem arz ettiğini vurgulayan Kirişci, şu ifadeleri kullandı:

“Tarım ve orman sektörüne dünyanın dikkat kesilmesi ve üzerinde hassasiyetle durması gerekiyor. Cumhuriyetimizin 100 yılını 29 Ekim itibarıyla geride bırakacağız. Türkiye Yüzyılı son 20 yılda Türkiye'nin kat ettiklerinden hareketle bundan sonraki yüzyılda ne yapabileceğini ve bunu nasıl yapabileceğinin işaretlerini bize gösteren bir süreç olacak. Türkiye Yüzyılı'nda da tarım ve orman ana ekseni oluşturacak. Tarımı susuz asla düşünemeyiz. Yeni teknolojiler olmuş olsa da suyu temel faktör olarak dikkate alıp, ona göre üretimle ilgili planlamaları yapmamız gerekiyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, "suda sıfır kayıp" mottosuyla su verimliliği seferberliğini başlattıklarını anımsatan Kirişci, bu konuda her bireyin olduğu gibi sektörlerin de yapması gerekenler olduğunu söyledi.

“Su kayıp ve kaçağı kabul edilebilir bir şey değil”

Türkiye'de yılda 58 milyar metreküp su kullanıldığını bildiren Bakan Kirişci, şöyle konuştu:

“112 milyar metreküp suyumuz var. Bunun yüzde 77'sini ve aslan payını tarımsal sulamalar oluşturuyor. Tarımsal sulamalarda suyun verimli kullanımı ve bununla birlikte suya göre tarımı çok önemsiyoruz. Bunu göz ardı ettiğimiz bir tarımı hiçbir kardeşimizin düşünmemesi gerekiyor. Buralarda da bizim kendi takvimlendirmelerimiz çerçevesinde, sulamada ve içme suyunda verimlilik konusunda adımlar atmamız gerekecek.
İkinci sırada içme ve kullanma suyumuz geliyor. Burada da oran yüzde 12'ler mertebesinde. Burada da kat etmemiz gereken yol olduğunu görüyoruz. Büyükşehirlerimiz başta olmak üzere tüm şehirlerimizde ortalaması yüzde 33,5 olan kayıp kaçak oranının daha aşağılara çekilmesi, gelişmiş ülke statüsü olarak ortaya konuluyor. Kayıp kaçak kabul edilebilir bir şey değil. Buna ilişkin her belediyenin alması gereken tedbirler var.”

Kirişci, yüzde 33,5 olan kayıp kaçağın yüzde 25'e indirilmesi hedefini koyduklarını ifade ederek, bunun daha da aşağıya çekilmesi gerektiğini belirtti.

“Varken tasarruf edelim, olmayan şeyi tasarruf edemeyiz”

Endüstriyel alanda da yüzde 10 su kullanımı olduğunu anlatan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada da endüstriyel üretimde yoğun su tüketen veya kullanılan kimyasallardan dolayı temiz su kaynaklarını kirleten uygulamalar yerine bunların teknolojisini geliştireceğiz veya daha doğru sanayide üretimle ilgili kendimize yeni bir alan tanımlayacağız. Hepimizin suda alabileceği basit tedbirlerle, bireyler olarak kullandığımız sulara dikkat etmemiz gerekiyor. Kendi, kültürümüzde de 'akan bir nehirde abdest alıyor olsanız bile israf etmeyiniz' Hadis-i Şerif’ine uygun bir yaşantımızın da olması gerekir. Yerel yönetimler olarak kendi projelerimizde, gri su olarak adlandırdığımız suyun yeniden kullanılabilmesine ve kazanımına önem verelim. Bizim bu konuyu bütün kardeşlerimize anlatmamız ve bir ders gibi okutuyor olmamız lazım. Bu konuda bir yerden başlamamız lazım. Bireyler olarak, varken tasarruf edelim, olmayan bir şeyi tasarruf edemeyiz.”

“Dışardan yemek sipariş etmiyoruz”

Türkiye'nin ürettiğini ve ürettikleriyle artan nüfusu, ülkeye 'güvenli limandır deyip' sığınanları doyurduğunu belirten Tarım Bakanı Kirişci, “52 milyon turist geliyor. Onlara ikramımız oluyor. Onlar için dışardan yemek siparişi vermiyoruz. Ülkenin ürettiklerinden ikramda bulunuyoruz. Böyle üreten bir ülkeyiz” diye konuştu.

Türkiye'nin 2002'de depolanan 133 milyar metreküp su olduğunu da anlatan Kirişci, bunu 186 milyar metreküpe doğru çıkardıklarını ifade etti.

06 Şub 2023 - 00:46 Ankara/ Beypazari- Tarım


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.