Galaksimizin akıl almaz boyutu gözler önüne serildi

Şimdiye kadar yapılan en büyük Samanyolu gözlemlerinden birinde 3 milyardan fazla gök cismi kataloğa eklendi. Bunların büyük bölümü yıldız olsa da aralarında uzak galaksiler de olabileceği ifade edildi.

Büyütmek için resme tıklayın

Şili'de bulunan bir teleskobun kızıl ötesi kamerasının 2 yıl boyunca güney yarımküre gökyüzünden aldığı görüntüler Amerika'daki Ulusal Bilim Vakfı'na bağlı Ulusal Optik-Kızılötesi Astronomi Araştırmaları Laboratuvarı (NOIRLab) tarafından incelendi. İncelemenin hayret verici sonuçları Laboratuvarın internet sitesinde yayınlandı.

Gökyüzünün sadece %6,5'inde 3 milyar yıldız

Dünyamızın da içinde bulunduğu Samanyolu galaksisinden alınan görüntülerde bulunan 3,32 milyar gök gökcisminin çoğunun yıldız olduğu belirtildi. Son gözlem çalışması, gece görülen gökyüzünün %6,5'lik bir bölümünü kapsıyor. Görüntüler daha önce 2017'de yapılan çalışma ile kataloglara dahil edilmiş 2 milyar kadar gök cisminin detaylarını da içeriyor.

Sadece Samanyolu galaksisinde yer alan yüz milyarlarca yıldız göz önünde bulundurulduğunda bu kataloğun büyümeye devam edeceği kesin. Söz konusu son gözlem çalışması üzerinde güncelleme yapılmayacağını ifade eden araştırmacılar, önümüzdeki dönemde faaliyete geçecek yeni teleskopların gökyüzünün çok daha büyük bölümlerini gözler önüne sereceğini müjdeliyor.

Yerden 2 kilometre yukarıdaki "kartal yuvası"

Gözlemin yapılmasına olanak tanıyan Victor M. Blanco Teleskobu Şili'deki Cerro Tololo Gözlemevinde yer alıyor. 2 bin 200 metrelik bir yükselti üzerine konuşlanmış gözlemevi, Samanyolu'nu görüntülemek isteyen araştırmacılara büyük bir avantaj sağlıyor.

Galaksimiz, ışık kirliliğinin olmadığı yerlerde çıplak gözle, gece gökyüzünü ikiye bölen aydınlık bir bant şeklinde görülebiliyor. Samanyolu'ndaki yıldızların ve tozun büyük bölümü, spiral kollara sahip disk şeklindeki galaksimizin yandan görüntüsü olan bu şerit içerisinde yer alıyor. Bu görüntü her ne kadar nefes kesici olsa da yıldızlararası toz birçok gök cismini görmemizi engelliyor. Buna ek olarak parlak nebulalar da yıldızların ışığını ölçmeyi zorlaştırıyor.

Teleskop toz bulutlarının arkasını görüyor

Yakın kızılötesi dalga boylarındaki ışığı tespit etmek üzere geliştirilmiş olan 4 metrelik Victor M. Blanco Teleskobu ise toz bulutlarının arkasını görebiliyor. Bu sayede yıldızlar özelliklerine göre kataloğa eklenebiliyor. 

Ekli Dosyalar

20 Oca 2023 - 18:05 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.