Yosun çiftlikleri deniz kıyılarındaki kirlenmeyi önleyecek

Bilim insanları yosunların suyu filtreleme kapasiteleri kullanılarak kıyı bölgelerindeki su kirliliğinin giderilmesine yardımcı olunabileceğini açıkladı.

Büyütmek için resme tıklayın

Yosunlar sudaki maddeleri süzme özelliğine sahip canlılar. Bilim insanları bu özelliğin yosun çiftlikleri kurulması yoluyla kıyıların temizlenmesinde kullanılabileceğini açıkladı.

Aquaculture Journal adlı dergide yayınlanan araştırmada Alaska'da yer alan ve karışık türler barındıran iki yosun çiftliği incelendi. Yosunların dokularından ve deniz suyundan alınan örnekler, farklı türlerin çevrelerinde bulunan besin ögelerini farklı oranlarda süzdüğünü gösterdi.

Yosunlar hiç durmadan suları temizliyor

Araştırmanın başında yer alan, Alaska Fairbanks Üniversitesi Balıkçılık ve Okyanus Bilimleri Okulu'ndan Doç. Schery Umanzor bazı yosunların gerçek anlamda "sünger gibi" olduklarını, sürekli denizdeki maddeleri süzmelerine rağmen asla dolmadıklarını söyledi.

Son dönemde yosunların karbon tutma özellikleri ile gündemde olduklarını belirten Umanzor, aslında bu canlıların sudaki aşırı miktarda azotu süzmekte karbondan daha başarılı olduklarını, hikayenin bu kısmının göz ardı edildiğini söyledi.

Kentsel atık suların denize sızması yanında balıkçılık işletmelerinin atıkları gibi faktörlerin kıyı bölgelerinde azot kirlenmesine neden olduğu, bunun da zehirli alglerin ve bakterilerin aşırı çoğalması ile oksijen seviyelerinin düşmesi gibi deniz hayatı için tehdit oluşturan sonuçlara yol açtığı biliniyor.

Yosun çiftliklerinin sayısı giderek artıyor

Yosun çiftlikleri Alaska'da yükselmekte olan bir sektör. Çiftlikler gıda güvencesinin sağlanması ve yeni iş imkanlarının yaratılması için destekleniyor. Bilim insanları kirlenmiş bölgelerde kurulacak çiftliklerde yetiştirilecek yosunların insan tüketimine sunulamayacağını, yine de bu bölgelerin temizlenmesi için kullanılabileceğini ifade ediyor.

Çiftliklerden elde edilen veriler şerit yosunların (Alaria marginata), şeker yosunlara (Saccharina latissima) göre hem azotu hem karbonu süzerek tutma konusunda çok daha etkili olduğunu gösterdi.

Ekli Dosyalar

20 Oca 2023 - 15:31 - Çevre


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.