Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yaşanan yolsuzluk skandalının yankıları devam ederken, AP Başkanı Maltalı siyasetçi Roberta Metsola’nın, AP üyeliği ve AP Başkanlığı döneminde kendisine sunulan hediyeleri beyan eden bir listeyi resmi kayıtlara geçmek üzere ilgili makamlara sunduğu bildirildi.
Belçika basınında yer alan haberlere göre Metsola’nın bu süre zarfında aldığı 142 hediyeden 125 tanesini yasal koşullar gereği beyan etmesi gereken süre içinde beyan etmediği aktarıldı. AP üyelerinin karıştığı yolsuzluk skandalından sonra "AP üyelerinden daha fazla şeffaflık" isteyen Metsola’nın aldığı hediyeleri zamanında beyan etmeyip, skandal üzerine tek liste halinde sunması eleştirilere neden oldu.
"Eski başkanlar da yapmamıştı"
AP Başkanlık kabinesi yöneltilen eleştirilere karşı AP Başkanlarının bugüne kadar bu tarz bir beyanatı yapmadıkları, bu nedenle mevcut başkan Metsola’nın da bu beyanı zamanında yapma yoluna gitmediği savunmasını yaptığı iddia edildi. AP Başkanlık Sözcülüğünün, "Önceki başkanlar yapmadığı için kendisi de bu geleneği sürdürdü" dediği, ancak AP Başkanlarının aldıkları hediyelerin listesini ve açıklamalarını en geç aynı ayın sonunda yazılı olarak beyan etme zorunlulukları bulunduğu aktarıldı.

Eski AP Başkan Yardımcısının tahliye talebi reddedildi
Basın tarafından Qatargate olarak adlandırılan AP’deki yolsuzluk ve kara para aklama skandalı ile ilgili gözaltına alınan eski AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili'nin yargılandığı dava da sürüyor. Gözaltına alınan eski AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili'nin avukatlarının, Brüksel Mahkemesi'ne yaptıkları tahliye başvurusu reddedildi. Mahkeme, Kaili'nin tutuklu yargılanmasına devam edileceğini bildirdi.
Kaili'nin avukatlarının tutuklu yargılanma kararına itiraz hakkı bulunuyor. Karara itiraz edilmesi durumunda, mahkemenin 15 gün içinde yeniden bir duruşma düzenlenmesi gerekiyor. Kaili, avukatları aracılığıyla masum olduğunu ve herhangi bir yolsuzluğa karışmadığını iddia ediyor.
Eva Kaili’nin avukatlarından Andre Risopoulos, Kaili'nin tutukluluk sırasında yaşadıklarının kabul edilemez olduğunu ve yaşadıklarından sonra serbest bırakılmasının gerektiğini söylemişti. Müvekkilinin masum olduğunun altını çizen Risopoulos, "Bayan Kaili masumdur. O hiçbir zaman yolsuzluk yapmadı, kara para aklamadı, organize suça karışmadı. Panzeri ile asla iş birliği yapmadı" ifadelerini kullanmıştı.

Panzeri'nin muhasebecisi gözaltına alındı
Bu arada, yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve Belçika adli makamlarıyla ceza indirimi karşılığında 'itirafçı' olmayı kabul eden İtalyan Articolo Uno Partisi üyesi Pier-Antonio Panzeri’nin İtalya'daki muhasebecisi Monica Rossana Bellini de gözaltına alındı. İtalyan basında yer alan haberlerde, İtalyan polisi tarafından Milano'da yakalanan Bellini'nin, Belçika makamları tarafından ülkeye teslim edilme talebinin kabul edildiği aktarıldı.
Ne olmuştu?
AP’deki yolsuzluk ve kara para aklama soruşturmasında 9 Aralık’ta Belçika’nın Başkenti Brüksel'de 16 ayrı operasyon gerçekleştirilmiş, Katar’ın AP'nin kararlarını etkilemek amacıyla stratejik konumdaki kişilere rüşvet verdiği iddia edilmişti. AP'nin 14 başkan yardımcısından biri olan eski Yunan milletvekili Eva Kaili, İtalyan Articolo Uno Partisi üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ve Sosyalistler ve Demokratlar Grubundan (S&D) asistan Francesco Giorgi soruşturma çerçevesinde gözaltına alınmıştı. Polis tarafından yapılan baskınlarda 1,5 milyon euro ele geçirilmişti.
AP’nin 8 yıldır üyesi olan Kaili, AP Başkanı Metsola tarafından görevden alınmıştı. AP’deki Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyeliğinden de uzaklaştırılan Kaili, Yunanistan'daki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) Partisi'nden ihraç edilmişti. Kaili, eşi ve yakın aile üyelerine ait mal varlıkları da dondurulmuştu.
Öte yandan, geçen Aralık ayında Belçika'nın devlet güvenlik teşkilatı VSSE’nin diğer AB ülkelerinin de yardımıyla bir yılı aşkın süredir yolsuzluk iddialarına yönelik bir soruşturma üzerinde çalıştığı ortaya çıkmıştı.
İHA
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.