Sünnet olmak, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlayabilir mi? (Bilimsel araştırma)

Erkeklerin sünnet olması dini ve kültürel sebeplerle dünyanın birçok bölgesinde yapılıyor. Bazen bu bir sağlık kararı olabiliyor. Yeni yapılan bir araştırma, sünnet olmanın cinsel organ mikrobiyomu üzerindeki etkilerini ortaya koydu.

Mikrobiyom (bir yerde yaşayan mikroorganizmalar bütünü), bilimsel araştırmaların son dönemde odaklandığı yeni sayılabilecek bir araştırma alanı.

ABD’de yapılan, 11 çocukla yapılan yeni bir araştırma, sünnet işleminin penis bölgesinde yaşayan bakteri ve mantar türü mikroorganizmaların miktarını ve bileşimini değiştirdiğini gösterdi.

Peki pratikte bu ne anlama geliyor?

Sünnet sonrasında sayısı azalan bazı bakteri türleri, yapılan diğer araştırmalarda inflamasyon ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilişkilendirildi. Daha net şekilde söyleyecek olursa, sünnet olmak ciltte bulunan virüs hedefleri ve penis dokularındaki inflamasyonu sınırlandırarak, kişinin cinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.

Bu da sünnet olmanın koruyucu anlamda faydalı etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Literatüre baktığımızda, onlarca gözlemsel araştırma ve bazı rastgele klinik denemeler, sünnet olmanın bireyleri belli bir ölçüde cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyabileceğini gösteriyor.

Küresel verilere bağlı meta analizler ise sünnet olmanın frengi gibi bakteri enfeksiyonları ve genital uçuk, Herpes simplex virüsü gibi virüs kaynaklı enfeksiyonlarının azalması ile ilişkili olduğuna işaret ediyor.

Sünnetin HIV konusunda da koruyucu olduğuna ilişkin çalışmalar var. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, sünnet olmanın HIV’e karşı kısmen bir koruma sağladığını kabul etmekle birlikte, erkeklerin sünnet olmasının eşcinsel topluluklarda HIV bulaşmasını azaltabileceği yönündeki verilerin zayıf olduğunu ifade etmektedir.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar European Urology Focus dergisinde yayınlandı. 


Not: Bu yazı, yayınlanmış bir bilimsel araştırmanın sonuçlarını aktaran bir haber niteliğindedir. Herhangi bir sağlık tavsiyesi veya önerisi değildir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için Sağlık Bakanlığı ve benzer resmi kuruluşların sağladığı bilgilere başvurun. Sağlık sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

18 Oca 2023 - 16:16 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.