Mars kayasında çok çeşitli organik molekül bulundu

Milyonlarca yıl önce Mars gezegeninden koparak birkaç yıl önce dünyamıza düşen Tissint meteoridinde bulunan organik maddeler, kırmızı gezegende bir zamanlar hayat olup olmadığına ışık tutabilir.

Büyütmek için resme tıklayın

Mars'tan koparak dünyamıza düşen meteoritler üzerinde yapılan çalışmalar devam ediyor. Son olarak Almanya'daki Münih Teknik Üniversitesi tarafından incelenen bir meteoridin büyük çeşitlilikte organik madde barındırdığı görüldü. Yapılacak analizler gezegenin geçmişinde yaşam barındırabilecek koşullar olup olmadığını ortaya koyacak.

Bundan 11 yıl önce Fas'a düşen Tissint meteoridi, Dünya'ya düşüşü gözlenen Mars kaynaklı meteoritlerden biri. Meteoridin parçaları adını aldığı kentin 50 kilometre kadar dışından toplandı. Bu ve benzeri bazı gök cisimlerinin bundan yüz milyonlarca yıl önce yaşanan devasa bir olay sonrasında Mars'tan koptuğu biliniyor.

Dünya'da hayat varken Mars'ta neden olmasın?

Mars gezegeni ve Dünyamızın evrim süreçlerinin paralellik gösterdiği düşünülüyor. Bu nedenle, Dünya'da oluşan hayatın benzerinin bu gezegende de oluşmuş olup olamayacağı halen büyük merak konusu. Bu sorunun yanıtını bulabilmek için komşu gezegenimizin su ve organik moleküller açısından incelenmesine devam ediliyor.

Hayatın varlığıyla ilişkilendirilen organik moleküller; karbon, hidrojen, oksijen, azot, sülfür ve kimi zaman diğer bazı başka elementlerden oluşuyor. Ancak bu moleküllerin biyolojik olmayan yollarla da oluşabildiği biliniyor. Bilim insanları meteorit içerisinde bol miktarda bulunan organik moleküllerin incelenmesi ile Mars'ın yaşamaya elverişliliği ve gezegende yaşamın oluşumuna önayak olabilecek kimyasal tepkimeler hakkında bilgi edinileceğine inanıyor.

Mars'ın en büyük organik molekül envanteri

Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmaya göre meteoritten elde edilen organik molekül envanteri, şimdiye kadar Mars kaynaklı diğer meteoritlere ve gezegene gönderilen araçlarca toplanarak analiz edilen örneklere göre çok daha fazla. Moleküller Mars'ın yer kabuğu ve manto katmanının oluşumu hakkında bilgiler içeriyor.

Meteoritte bulunan organik moleküller arasında yer alan ve daha önce Mars'ta rastlanmamış olan organik magnezyum bileşikleri, gezegenin derinliklerini şekillendiren yüksek sıcaklık ve yüksek basınç jeokimyası ve Mars'ın karbon döngüsü hakkında ip uçları taşıyor.

Ekli Dosyalar

13 Oca 2023 - 13:45 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.