Gökyüzünün rengi mavi değil! Yanıtı gecenin karanlığında…

Güneşli, bulutsuz bir günde gökyüzüne baktığınızda, masmavi bir renk görürsünüz. Peki gökyüzünün gerçek rengi bu mu, gökyüzünde başka bir renk var mı?

Haber albümü için resme tıklayın

Bu soruların cevabı karmaşık, biraz da ışığın doğasına, atomlara, moleküllere ve dünyanın atmosferine bağlı.

Gökyüzünde gördüğümüz mavi ışık nereden geliyor?

Gökyüzüne baktığınızda, gördüğünüz şey mavi ışıktan ziyade, güneşin ışığının dağıtılmış hali.

Güneş geniş bir spektrumda görünür ışık üretir. Bizim beyaz olarak gördüğümüz bu ışıkta gökkuşağının tüm renkleri vardır. Güneş hava, atom ve moleküllerin içinden geçerken atmosfer mavi ışığı kırmızı ışıktan çok daha fazla, farklı yönlere doğru dağıtır. Bu nedenle açık havalarda güneşi beyaz, gökyüzünü mavi görürüz.

Güneş batarken, ışığın bize ulaşması için daha fazla havanın içinden geçmesi gerekir. Güneş ufuk çizgisine yakın olduğunda mavi ışığın neredeyse tamamı dağıtılır ve çevresi mavimsi, kırmızı bir güneş görürüz.

Karanlık gökyüzünün rengi

Geceleyin gökyüzüne baktığınızda, karanlık ancak tamamen siyah olmayan bir renk görürsünüz. Yıldızlar bir tarafa, geceleri gökyüzünün kendi ışıltısı vardır. Bu ışık kirliliği değil, atmosferin doğal ışıltısıdır.

Ayın olmadığı gecelerde, şehir ışıklarından uzak yerlerde ağaç ve tepeleri, gökyüzünün önündeki siluetler olarak görürüz. Buna “gök aydınlığı” da denir ve atmosferdeki atom ve moleküller tarafından oluşturulur.

Görülür ışıkta oksijen yeşil ve kırmızı ışık üretir, hidroksil molekülleri kırmızı ışık üretir, sodyum ise sarı bir renk üretir. Havada sodyumdan çok daha fazla bulunan azot ise gök aydınlığına pek katkı sağlamaz.

Belirgin “gök aydınlığı” renkleri, atom ve moleküllerin ışık formunda belirli miktarda enerji yaymasıyla olur. Örneğin yüksek yerlerde lacivert ışık oksijen moleküllerini oksijen atomlarına ayırabilir, bu atomlar tekrar birleşirken belirgin bir yeşil ışık oluşturur.

Gökyüzünün rengi mavi mi?

Özetleyecek olursak, gökyüzünün rengi mavi değildir. Yeşil, sarı ve kırmızı ışık karışımından oluşan, karanlıkta parlayan bir renktedir. Mavi de dahil olmak üzere gökyüzünde gördüğümüz renkler dağılan güneş ışığı, oksijen ve sodyum sayesinde ortaya çıkar.

12 Oca 2023 - 18:00 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.