Ergenlik döneminde doğru beslenme nasıl olmalı?

Zamanının büyük kısmını ev dışında geçirmeye başlayan gençlerin bu dönemde dışarıda da sağlıklı tercihler yapmalarını sağlamak için onları bilgilendirmek önemli. Sağlıklı beslenme için ise her besin grubundan yeteri kadar yemek, mevsimine göre beslenmek gerekiyor. Peki ergenlik döneminde nasıl beslenilmeli?

Haber albümü için resme tıklayın

Ergenlik, çocukluktan gençliğe adım atılan  fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu, yaklaşık olarak 12-18 yaşlarını kapsayan çağa deniyor. Bu dönemde edinilen doğru beslenme alışkanlığı da, insanın gelecekteki sağlık düzenini belirliyor.

Öncelikle gençler bu dönemde çeşitli görüntü endişeleri ile az yeme ya da şok diyetler uygulayabiliyorlar. Bazen de tam tersi fast food ağırlıklı çok yeme ve şişmanlama gibi sorunlar yaşayabiliyorlar. Bunlara engel olmak içinse gence doğru beslenmenin ne olduğunu ve önemini anlatmak gerekiyor. 

Beslenme alışkanlıkları

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşlarında başlayıp 18 yaşına kadar devam eden bu süreçte cinsiyet hormonlarına bağlı olarak vücutta yağ dokusunda, kas ve kemik yapısında değişiklikler oluyor. 

Zamanının büyük kısmını ev dışında geçirmeye başlayan gençlerin bu dönemde dışarıda da sağlıklı tercihler yapmalarını sağlamak için onları bilgilendirmek önemli. Sağlıklı beslenme için ise her besin grubundan yeteri kadar yemek, mevsimine göre beslenmek gerekiyor. Ev dışında şartlar nedeniyle iyi beslenemediğini düşünüyorsanız çocuğunuza evde olduğu zamanlarda sağlıklı alternatifler sunabilirsiniz. Okulda tencere yemeği yiyemeyen bir gencin evde ev yapımı sağlıklı yemekler yemesi durumu biraz olsun dengelemede faydalı olabilir.

Ergenlikte nasıl beslenmeli

  • Ergenin yaşına, cinsiyetine, vücut ağırlığına, fiziksel aktivite düzeyine göre beslenme dengeli olmalı. Bir spor dalıyla profesyonel olarak uğraşanlar daha fazla enerji ve suya ihtiyaç duyabilir.
  • Kahvaltı atlanmamalı protein ve kalsiyum ağırlıklı bir kahvaltı yapılmasına özen gösterilmeli. Yumurta, peynir, zeytin yanında yeşillik ya da söğüş domates, biber iyi bir seçenektir.
  • Genç kızların daha fazla demir alımına ihtiyacı olabilir. Bu nedenle demir açısından zengin ciğer, mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kuru fasulye, badem, kuru kayısı, kuru incir, fıstık vb. gıdalar yenmesi gerekir.
  • Kalsiyum büyümekte olan kemikler için gereklidir. Ayrıca D vitamini de önemlidir. Kalsiyum için süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzelerde, D vitamini de aynı şekilde süt ve süt ürünleri, yumurta ve güneşte aşık havada en az 15-20 dakika vakit geçirerek elde edilebilir.
  • Enerjisi yüksek içecekler yerine günde 6-8 bardak su, ayran gibi içecekler tercih edilmeli.
  • Şeker ve şekerli gıdalar, cips, gazlı içecekler, enerji içecekleri yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, günlük 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu ve kuru meyvelerin yenmesi daha yararlıdır.
  • Hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulması gerekir.
  • Yağ alımı kontrollü olmalıdır. Yağlı yemekler, kızartmalar, cipsler, bol yağlı yiyecekler yenmemelidir.
  • Gün içinde hareketli olmak kilo kontrolüne katkı sağlar. Mutlaka egzersiz ya da yürüyüş yapılması gerekir.

08 Oca 2023 - 18:06 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.