Beyin taramaları, salgının gençlerin beyinlerini erken yaşlandırdığını gösteriyor!

Yapılan küçük bir çalışma, pandemik çocuklarda beyinlerin daha hızlı olgunlaştığını ve yaşlandığını ortaya koyuyor.

COVID-19 salgını boyunca yaşamak, gençlerin beyinlerini yaşlarının ötesinde olgunlaştırmış olabilir.

Çevrimiçi eğitimden ve sosyal izolasyondan ekonomik zorluklara ve artan ölüm sayısına kadar son birkaç yıl gençler için zor geçti.

Şimdilerde yapılan çalışmalar, 2020 öncesi ve sonrası gençlerin beyin taramalarını karşılaştırmaya odaklanıyor. Bilim insanlarına göre, pandemiyi yaşayan gençlerin beyinlerinin beklenenden yaklaşık üç yıl daha yaşlı göründüğünü ortaya koyuyor.

Stanford Üniversitesi'nde klinik sinirbilimci olan Dr. Ian Gotlib, bulgunun "salgının ergenler için sadece akıl sağlığı açısından kötü olmadığını" ortaya koyduğunu söylüyor. "Beyinlerini de değiştirmiş görünüyor." diye ekliyor.

Çalışma, pandemi sırasında bu beyin değişikliklerini zayıf zihinsel sağlıkla ilişkilendiremez. Pittsburgh Üniversitesi'nde gelişimsel bilişsel sinirbilimci olan ve araştırmaya dahil olmayan Dr. Beatriz Luna ise "Sıkıntılarla, kendisine verilene uyum sağlamaya çalışan beyin arasında bir ilişki olduğunu biliyoruz" diyor. 

Bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç var!

Bu çalışmanın temeli, yaklaşık on yıl öncesine, Gotlib ve meslektaşlarının Kaliforniya'nın Körfez Bölgesi'nde ergenlerde depresyonu incelemek için bir proje başlattığı zamana kadar uzanıyor. Araştırmacılar, çalışmadaki çocukların ruh sağlığı hakkında bilgi topladılar ve beyinlerinin MRI taramalarını yaptılar.

2020 baharındaki karantina emirleri, araştırmacıları projeyi durdurmaya zorladı. Bir yıl sonra yeniden başladıklarında Gotlib, pandemiden kaynaklanan stresin sonuçlarını çarpıtma tehdidinden endişelendi.

Bir yıllık pandemik yaşamdan sonra çalışmaya geri dönen çocukların, 2020'den önceki akranlarına göre daha yüksek anksiyete ve depresyon oranları bildirdikleri ortaya çıktı. Bunun üzerine ekip, pandemi başlamadan önce çekilen beyin taramalarını karşılaştırmaya karar verdi

Beyin taramaları, bu olgunlaşma sürecinin pandemiyi yaşamış gençlerde daha hızlı ilerlediğini ortaya çıkardı. Gotlib, beyinlerinin, pandemi başlamadan önce taranan gençlerin beyinlerinden üç ila dört yaş daha yaşlı göründüğünü söylüyor.  

Pandeminin tam olarak hangi kısmının genç beyinleri şekillendirmiş olabileceği belirsiz.

07 Oca 2023 - 10:04 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.