Dünyada yetişen en önemli tarım ürünlerinin dörtte üçünden fazlası tozlaşmaya yardımcı böceklere ihtiyaç duyuyor. Bitkilerin önemli bölümü çoğalmak ve yayılmak için bu böceklere muhtaç. Tozlaştırıcı böceklerin yok olması birçok bitkinin verimli şekilde çoğalamamasına, hatta yok olmasına neden olacak.
Bitkiler ve bunların tozlaşmalarını sağlayan böcekler birbirine bağlı çok kırılgan bir ağ oluşturuyor. Bitkilerin ve böceklerin mevsimsel döngüleri, fizyolojik özellikleri, davranışları tümüyle birbirine bağlı ve en ufak değişiklik bile bu bağları kopararak doğanın dengesini alt üst edebilir.

Bitkiler ve böcekler birbirine bağlı
Yeni ortaya çıkan bir veri yaşanan değişimi gözler önüne serdi. Bilim insanları Finlandiya'nın kuzeyinde yer alan Kittilä köyü yakınlarında bir ormancının 1895-1900 yılları arasında hangi böceklerin hangi çiçekleri ziyaret ettiğine dair sistemli bir şekilde tuttuğu verilere ulaştı.
Halen çok seyrek bir nüfus barındıran bölgede 2018 ve 2019 yıllarında aynı çalışma tekrarlandı. Ormancı Frans Silen'in verilerini en detaylı şekilde tuttuğu ve bölgede halen yetişen 17 bitki incelendi. Eski ve günümüz verilerinin karşılaştırıldığı çalışmada böcek ve çiçek eşleşmelerinden sadece %7'snin aynı kaldığı görüldü.

Bitkileri tozlaştıran güvelerde azalma var
Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan sonuçlara göre çiçek sinekleri ve güveleri köyün civarındaki çiçekleri çok daha seyrek ziyaret ediyor. Bunlar arasında tozlaşmaya çok önemli katkıları olan türler de var. Bu böcekler azalsa da bombus arıları ve bazı sinek türlerinin ziyaretlerinin arttığı görüldü. Bunların çiçeklerin tozlaşmasına bölgeden kaybolan böcekler kadar faydalı olup olmadığı henüz bilinmese de çalışmanın çok daha önemli bir sonucu var: Bazı çiçek formlarına özel böcek türlerinde yaşanan azalma.

Bombus arılarında artış var
Kaybolan türlerin yerini birçok farklı çiçek türünü ziyaret edebilen Thricops türü sinekler almış. Bunlar her ne kadar iklim değişikliğinin getirdiği zorlu koşullara karşı daha dayanıklı olsa da, herhangi bir çiçek türü için özelleşmiş olmadıklarından dolayı farklı bitkilerin polenlerini birbirine taşıyor, bu nedenle de özelleşmiş böcekler kadar verimli bir tozlaşma sağlamıyor.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.