İklim değişikliği ve hava kirliliği nörolojik hastalıkları şiddetlendiriyor!

Yapılan bir araştırmaya göre, baş ağrısı, bunama, multipl skleroz (MS) ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıkları olan kişilerde iklim değişikliği nedeniyle kötüleşen semptomlar görülebilir.

Neurology dergisinde  yayınlanan araştırmanın kapsamlı bir incelemesine göre, baş ağrısı, demans, multipl skleroz (MS) ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıkları olan kişilerde iklim değişikliği nedeniyle kötüleşen semptomlar görülebilir. İnceleme ayrıca inmenin iklim değişikliği nedeniyle daha yaygın hale gelebileceğini buldu.

Araştırma ekibi "Uluslararası toplum, küresel sıcaklık artışını 2100'den önce 2,7 ºF'nin altına düşürmeye çalışsa da, geri dönüşü olmayan çevresel değişiklikler çoktan meydana geldi ve gezegen ısındıkça bu değişiklikler olmaya devam edecek" diyor.Ekip,"Isınan bir gezegenin insan sağlığı üzerindeki etkilerine tanık olduğumuz için, nörologların nörolojik hastalığın nasıl değişebileceğini tahmin etmesi zorunludur." diye ekliyor.

İnceleme için araştırmacılar, 1990 ile 2022 yılları arasında iklim değişikliği, kirleticiler, aşırı sıcaklıklar ve nörolojik hastalıklar üzerine yayınlanan çalışmaları incelediler. Kirliliğin etkisine ilişkin 289 çalışma, aşırı hava olayları üzerine 38 çalışma dahil olmak üzere üç kategoride 364 ilgili çalışma belirlediler ve sıcaklık dalgalanmaları ve ortaya çıkan nöroenfeksiyon hastalıkları üzerine de 37 çalışmayı incelediler. Bu çalışmalar sadece yetişkinlerle ilgili çalışmaları içeriyordu.

İklim değişikliği yakın gelecekte daha büyük probleme yol açabilir!

Çalışmalar, sıcaklık değişkenliği ile kötüleşen nörolojik semptomlar, ısınan iklimler ve kene ve sivrisinek kaynaklı enfeksiyonlar ile havadaki kirleticiler ve serebrovasküler hastalık oranı ve şiddeti arasındaki ilişkilerin altını çizdi.

İnceleme, aşırı hava olaylarının ve sıcaklık dalgalanmalarının inme insidansı ve şiddeti, migren baş ağrıları, demans hastalarında hastaneye yatış ve MS'in kötüleşmesi ile ilişkili olduğunu gösterdi.

Batı Nil virüsü, meningokokal menenjit ve kene kaynaklı ensefalit gibi ortaya çıkan nöroenfeksiyöz hastalıklar için iklim değişikliğinin elverişli koşulları geleneksel coğrafi alanların ötesine genişlettiğini ve hayvanlar ve böcekler tarafından taşınan bu hastalıkların yeni popülasyonlarda hastalık riski oluşturduğunu gösterdi.

05 Oca 2023 - 08:22 - Bilim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.