Marlene Dietrich kimdir? Marlene Dietrich hayatı

Marlene Dietrich kimdir? Alman asıllı Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı olan Marlene Dietrich hayatı ve kariyeri merak ediliyor. İşte özel yaşamı ve çalışmaarı ile merak edilen Marlene Dietrich biyografisi...

Haber albümü için resme tıklayın

Marlene Dietrich kimdir? Özel yaşamı ve kariyeri ile dikkat çeken Marlene Dietrich hayatı ve çalışmaları araştırılıyor. Yer aldığı film ve sinema filmleri araştırılan Marlene Dietrich hakkında tüm detaylar...

Marlene Dietrich biyografi

tam adı; Maria Magdalena Dietrich

bilinen adı; Marlene Dietrich

doğum; 27 Aralık 1901, Berlin

ölüm; 6 Mayıs 1992, Paris

mesleği; Alman asıllı Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcıdır.

Marlene Dietrich hayatı

Uzun kariyerine kabare şarkıcısı olarak başlayan Dietrich, 1920'lerde Berlin'de film endüstrisine adım atarak 1930'larda Hollywood'da parlamıştır. Kadınlarda maskülen giyimin öncüsü olarak kabul edilmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında, 1944 ve 1945'te Cezayir, İtalya, Fransa ve Almanya'da on sekiz ay boyunca yarım milyon asker ve savaş esirini eğlendirerek, askerlere moral vererek cephelerde şarkı da söyleyen Dietrich, yeni vatanı olan Amerika Birleşik Devletleri'nin doğduğu ülkeyi yenmesine yardımcı olmak için çaba gösterdi. 50 ve 60'larda yükselen bir kariyeri olmuş, zamanının en önemli ikonlarından biri haline gelmiştir.

Oscar adayı olan Dietrich, Amerikan Film Enstitüsü'nün listesine göre gelmiş geçmiş en önemli 9. kadın oyuncudur.

İki ayrı dilde çekilen Mavi Melek (Der blaue Engel) filmi, Marlene Dietrich için bir dönüm noktasıdır. Filmde canlandırdığı Lola-Lola karakteri onun, uluslararası bir film yıldızı olarak tanınmasını sağlamıştır.

Londra'da iken, Dietrich daha sonra röportajlarda, Nazi Partisi yetkilileri tarafından kendisine yaklaşıldığını ve Üçüncü Reich'in en önde gelen film yıldızı olarak Almanya'ya dönmeyi kabul etmesi durumunda kazançlı sözleşmeler önerdiklerini söyledi. 1937'de tekliflerini reddetti ve ABD vatandaşlığına başvurdu. Ernst Lubitsch'in yönettiği bir başka romantik komedi olan Angel (1937) yapmak için Paramount'a döndü; film zayıf bir şekilde karşılandı ve Paramount'un Dietrich'in sözleşmesinin kalanını satın almasına yol açtı.

1999'da Amerikan Film Enstitüsü, Dietrich'i Hollywood sinemasının dokuzuncu en büyük kadın yıldızı olarak adlandırdı.

İkinci Dünya Savaşı

Dietrich'in güçlü siyasi inançları ve bu inançları konusunda açık sözlükle ifade etmesiyle biliniyordu. 1930'ların sonlarında Dietrich, Yahudilerin ve muhaliflerin Almanya'dan kaçmasına yardımcı olmak için Billy Wilder ve diğer birkaç sürgün edilmiş kişi ile birlikte bir fon yarattı. 1937'de Knight Without Armour filmindeki kazancını (450.000 dolar) mültecilere yardım etmek için emanet etti. 1939'da Amerikan vatandaşı oldu ve Alman vatandaşlığından vazgeçti. Aralık 1941'de ABD II. Dünya Savaşı'na girdi ve Dietrich Ocak 1942'den Eylül 1943'e kadar ABD'yi gezdi. Dietrich Almanlara karşı Amerikalıları desteklediği için pek çok Alman tarafından hain ilan edilmektedir. Zira 1960'larda Almanya'da verdiği konserlerde yuhalanıp ıslıklanmıştır. Düseldorf'ta bir otelde iken 18 yaşındaki bir kız yanına yaklaşıp yüzüne tükürmüş ve "Hain, senden nefret ediyorum!" demiştir. Bunun üzerine Dietrich Almanya'yı terk etmiş ve bir daha Almanya'ya dönmemiştir.

Ölümü

Marlene Dietrich, Avustralya'da, Sidney'de bir performans sırasında sahneden düşerek kalçası kırdı ve kariyeri büyük ölçüde, 29 Eylül 1975 tarihinde sona erdi. Ertesi yıl, kocası, Rudolf Sieber, 24 Haziran 1976 tarihinde kanserden öldü. Dietrich, 7 Mayıs 1992 tarihinde, Paris'teki dairesinde 90 yaşında böbrek yetmezliğinden öldü. Cenaze töreni, 14 Mayıs 1992 tarihinde, Paris'teki La Madeleine'de yürütülmüştür. Dietrich'in cenaze hizmetine kilisenin içinde ve dışında Almanya, Rusya, ABD, İngiltere ve diğer ülkelerden birkaç büyükelçi de dahil olmak üzere yaklaşık 1000 kişi dışarıda bekledi. Fransız bayrağına örtülü kapalı tabutu sunağın altına oturtuldu ve Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand tarafından beyaz kır çiçekleri ve gül buketi ile süslendi. Fransa'nın Onur Lejyonu ve ABD Özgürlük Madalyası dahil olmak üzere üç madalya, tabutun dibinde, askeri tarzda, Dietrich'in bir aktris olarak kariyerinde, nazilere karşı kişisel mücadelesinde somutlaşmış görev duygusunu simgeleyen bir törende sergilendi. Cenazesindeki Rahip şunları söyledi: "Herkes hayatını bir film ve şarkı sanatçısı olarak biliyordu ve herkes onun sert duruşlarını biliyordu ... Bir asker gibi yaşıyordu ve bir asker gibi gömülmek istiyor". Tesadüf eseri, fotoğrafı o yıl Paris'in her tarafına yapıştırılan Cannes Film Festivali afişinde kullanılmıştır.

Dietrich kendi isteğiyle, doğum yeri Berlin'de, ailesinin yanında gömülme arzusunu dile getirmiştir. Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından, cenazesi 16 Mayıs'ta isteğini yerine getirmek için Berlin'e uçtu. Tabutu, Amerikan statüsüne uygun bir Amerikan bayrağı ile kaplandı. Tabutu Berlin'den geçerken, tabutuna çiçekler atılmıştır, çünkü Dietrich çiçekleri severdi ve hatta sonraki şovlarında kullanmak üzere performanslarının sonunda ona atılan çiçekleri saklardı. Dietrich, Schöneberg'deki Städtischer Friedhof III'te, annesi Josefine von Losch'in mezarının yanında ve doğduğu evin yakınında defnedildi. Onu hain olarak gören pek çok Alman onun Berline gömülmesini istememiştir.

Filmografi

1922: So sind die Männer (Der kleine Napoléon) - Georg Jacoby
1922: Tragödie der Liebe - Joe May
1923: Der Mensch am Wege - Wilhelm Dieterle
1923: Der Sprung ins Leben - Johannes Guter
1925: Eine Dubarry von heute - Alexander Korda
1925: Manon Lescaut - Arthur Robinson
1926: Der Juxbaron - Willi Wolff
1926: Der Tänzer meiner Frau - Alexander Korda
1926: Kopf hoch, Charly! - Willi Wolff
1926: Madame wünscht keine Kinder - Alexander Korda
1927: Prinzessin Olala - Robert Land
1927: Sein größter Bluff - Harry Piel
1927: Café Elektric - Gustav Ucicky
1928: Ich küsse Ihre Hand, Madame - Robert Land
1929: Das Schiff der verlorenen Menschen - Maurice Tourneur
1929: Die Frau, nach der man sich sehnt - Kurt Bernhardt
1930: Gefahren der Brautzeit - Fred Sauer
1930: Der blaue Engel - Josef von Sternberg
1930: Fas - Josef von Sternberg sa Gary Cooperom
1931: X27 (Dishonored) - Josef von Sternberg
1932: Shanghai Express - Josef von Sternberg
1932: Blonde Venus - Josef von Sternberg
1933: Song of Songs - Rouben Mamoulian
1934: The Scarlett Empress - Josef von Sternberg
1935: The Devil is a Woman - Josef von Sternberg
1936: The Garden of Allah - Richard Boleslawski
1936: Desire - Frank Borzage
1937: Angel - Ernst Lubitsch
1937: Tatjana - Jaques Feyder
1939: Destry rides again - George Marshall
1940: The Seven Sinners - Tay Garnett
1941: The Flame of New Orleans - René Clair
1941: Manpower - Raoul Walsh
1942: The Spoilers - Ray Enright
1942: Pittsburgh - Lewis Seiler
1942: The Lady is willing - Mitchel Leisen
1944: Follow the Boys - Edward E. Sutherland
1944: Kismet - William Dieterle
1946: Martin Roumagnac - Georges Lacombe
1947: Golden Earrings - Mitchell Leisen
1948: A Foreign Affair - Billy Wilder
1949: Jigsaw - Fletcher Markle
1950: Stage Fright - Alfred Hitchcock
1951: No Highway in the Sky - Henry Koster
1952: Rancho Notorious - Fritz Lang
1956: Around the World in Eighty Days - Michael Anderson
1957: The Monte Carlo Story - Samuel A. Taylor i Giulio Machi
1958: Touch of Evil - Orson Welles
1958: Witness for the Prosecution - Billy Wilder
1961: Judgement at Nuremberg - Stanley Kramer
1962: The Black Fox, The True Story Of Adolf Hitler - Louis C. Stoumen
1964: Paris when it Sizzles - Richard Quine
1972: I wish you Love - Clark Jones
1978: Schöner Gigolo, armer Gigolo - David Hemmings sa David Bowieem
1984: Marlene - Maximilian Schell

Popüler kültürde

Marlene Dietrich, yönetmenliğini Fatih Akın'ın üstleneceği Marlene adlı dizide Alman aktris Diane Kruger tarafından canlandırılacak

27 Ara 2022 - 17:00 - Biyografi

Muhabir  Serap Serap


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.