Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatıldığını açıkladı. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştır.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) November 17, 2022
Türkiye, BM, Rusya ve Ukrayna’nın ortak kararı!
“Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştır. Geride bıraktığımız 4 aylık dönemde 500’e yakın gemi ile 11 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ile bu anlaşmanın dünyanın gıda temini ve güvenliği için ne denli önemli ve faydalı olduğu açıkça görülmüştür. Anlaşmanın uzatılması iradesini ortaya koyan Birleşmiş Milletler’e, Genel Sekreter Guterres’e, Rusya Devlet Başkanı Putin’e ve Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.”
Guterres: “Tahıl anlaşmasının uzatılmasını memnuniyetle karşılıyorum”
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, İstanbul'da imzalanan ve süresi 19 Kasım'da sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının 120 gün süreyle uzatılması kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.
“Tüm tarafların Ukrayna'dan tahıl, gıda ve gübre ihracatının güvenli sevkiyatını sağlamak için Karadeniz tahıl girişiminin sürdürülmesi konusunda anlaşmasını memnuniyetle karşılıyorum” diyen Guterres, BM’nin, Rusya tarafının ihracatına ilişkin ise anlaşmanın bir parçası olarak Rusya’dan gıda ve gübre ihracatının önündeki engelleri kaldırma konusunda kararlı olduğunun da altını çizdi.
I welcome the agreement by all parties to continue the Black Sea Grain Initiative to facilitate the safe navigation of export of grain, foodstuffs and fertilizers from Ukraine.
The initiative demonstrates the importance of discreet diplomacy in finding multilateral solutions.— António Guterres (@antonioguterres) November 17, 2022
Zelenskiy duyurmuştu
Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasına ilişkin ilk mesajı, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından vermişti. Anlaşmanın 120 gün uzatılacağını belirten Zelenskiy, BM Genel Sekreteri Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, gıda krizine karşı küresel mücadelede önemli bir karar aldıklarını, Türkiye ve BM’den resmi açıklama beklendiğini dile getirmişti.
İHA
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.