Modunuz hep düşük mü? İhtiyacınız olan biraz D vitamini olabilir!

D vitamini eksikliği hem tıbbi hem de psikososyal sorunlara yol açar. Diyetinizle aldığınız D vitamini miktarınız düşükse bu direkt olarak mental sağlığınızı etkiler.

Vücudun olması gerektiği gibi çalışması için uygun düzeyde D vitaminine ihtiyacı bulunuyor.

Kaslarınız, kalbiniz, beyniniz ve bağışıklık sisteminiz D vitamini reseptörlerine sahiptirler. Vücut, vitamini böbreklere ve karaciğere taşır ve burada aktif bir hormona dönüşür. Bu hormon da vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur.

Vücudunuz güneşe maruz kalma yoluyla D vitamininşi alır. Bazı gıdalar ve takviyeler de D vitamini kaynağı olabilir. Düşük vitamin seviyeleri yetişkinlerde şizofreniye, depresyona ve mevsimsel duygudurum bozukluğuna katkıda bulunabilir.

D vitamini eksikliği depresyondakine benzer belirtiler gösterir. Bu belirtiler;

  • Umutsuzluk ve üzüntü gibi duyguların eşlik ettiği ruh hali değişiklikleri
  • Tükenmişlik
  • Unutkanlık
  • Daha önce heyecan uyandıran etkinliklere ilgi kaybı
  • İntihar düşünceleri
  • Endişe
  • İştah kaybı
  • Aşırı kilo kaybı veya alımı
  • Uyku sorunu

Depresyona benzer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, D vitamini seviyenizi kontrol ettirmeniz gerekebilir. D vitamini takviyesi ve depresyon üzerine yapılan araştırmalar, ikisi arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Modunuz hep düşük mü? İhtiyacınız olan biraz D vitamini olabilir!

Çalışmaların tek sınırlılığı, D vitamini eksikliğinin depresyona neden olduğunu kanıtlamaması diyebiliriz. Depresyonu olan kişilerde D vitamini seviyeleri daha düşük olabilir.

D Vitamini eksikliği ile depresyon arasında nasıl bir bağlantı var?

Depresyonun nedeni vitamin eksikliğiyse, yapılan diyet değişiklikleri semptomları azaltmaya yardımcı olur. Vitamin seviyelerindeki bir artış da depresyonun oluşmasını engeller, ancak durum her zaman böyle değildir.

D vitamini eksikliği ile depresyon arasındaki ilişkinin başka bir olası açıklaması bulunıyor: Depresyon riski yüksek olan birçok grubun da D vitamini eksikliği olması muhtemeldir. Bu iki bozukluk arasındaki ilişki daha ayrıntılı incelendiğinde akla gelen en muhtemel sebep sosyal izolasyon olabilir.

Depresyondaki kişiler evlerine kapanarak güneş ışığından uzak bir yaşam sürerler. Bu da D vitaminin vücutta aktifleşmesi için olumsuz bir durum diyebiliriz.

26 Eki 2022 - 08:27 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.