Buzdolabında hangi yiyecek ne kadar süre saklanmalı?

Buzdolabına koyduğunuz gıdalar sonsuza dek taze kalmaz!  Her gıdanın belirli bir saklama süresi var. Dolayısıyla gıdalarınızın bozulmasını istemiyorsanız, önerilen saklama sürelerine uymanızda fayda var.

Buzdolabında hangi yiyecek ne kadar süre saklanmalı?
Buzdolabında hangi yiyecek ne kadar süre saklanmalı?
Haber albümü için resme tıklayın

Eğer gıdaların üzerinde son kullanma tarihi yer alıyorsa, tarihi geçirmeden gıdayı tüketin. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı, Gıda ve İlaç Kurumu, Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi gibi hükümet kaynaklarını kullanan ve gıdaların ömürleriyle ilgili bilgi veren internet sitesi StillTasty’den alınan verilere göre her gıdanın saklama süresi ayrı.

Barbekü sosunu 4 ay, humusu 1 hafta, ketçabı 6 ay, hardalı 1 yıl ve mayonezi son kullanma tarihi geçtikten sonra 2- 3 ay daha buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Tereyağı ya da margarini 1- 2 hafta, peyniri 5 gün, yumurtayı 3 ila 5 hafta arası, sütü 1 hafta, mozzarella peyniri 2 hafta, yoğurdu 7 ila 10 gün arası buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Karpuz, armut ve eriği 3- 5 gün, elmayı 3- 4 hafta, kesilmiş avokadoyu 2- 3 gün, yaban mersinini 1- 2 hafta, havucu 2- 3 hafta, kerevizi 1- 2 hafta, üzümü 5- 7 gün, yıkanmamış marulu 3- 5 gün, portakal suyunu 7- 10 gün, şeftaliyi 3- 5 gün, çileği ise 2- 3 gün buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Sosisi 2- 4 gün, sığır, kuzu ve dana etini 3- 5 gün, pişmiş (taze) dana ve hindi kıymayı 3- 4 gün, çiğ dana ve hindi kıymayı 1- 2 gün, pişmiş kanatlı etlerini 3- 4 gün, çiğ kanatlı etlerini ise 1- 2 gün buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Pişmiş somon, karides ve ton balığını 3- 4 gün, çiğ somon, karides ve ton balığını ise 1- 2 gün buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Hem kremalı hem de kremasız kekleri 2-4 ay, çiğ meyveli tartları 1 gün, pişmiş meyveli tartları ise 3 gün buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

StillTasty tarafından önerilen bu sürelere, gıdaların güvenle tüketilmesi için dikkat edilmesi şart. Aksi takdirde uzun süre dolapta bekleyen gıdalar zararlı bakteriler üretir. Bakterilerde toksinler üreterek insan sağlığını tehlikeye sokar. Gıda zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için önerilen saklama süre ve koşullarına dikkat etmek gerekir.

27 Şub 2023 - 14:30 - Gıda

Muhabirler :   Arsiv ,  Baran Wp


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.