Evde nasıl konserve nasıl yapılır ve bunun gıdanın raf ömrüne etkisi nedir?
Konserveleme eğer doğru bir şekilde yapılırsa gıdanın korunması için iyi bir yöntemdir. Konserveleme işlemi gıdaları kavanozlara koyma ve sağlık için tehdit oluşturabilen ve gıdanın bozulmasına neden olan virüs, bakteri, maya ve küfü yok etmek amacıyla ısıtmadan ibarettir.
Mikroorganizmaların sayısının azaltılmış olması ve konserve gıdaların oksijen ya da ışıkla temas etmemesi (konserve cam kaplara yapılmadığı takdirde) geleneksel saklama yöntemlerine kıyasla raf ömrünü 3 ila beş kat arası arttırmaktadır (süre gıdaya, ambalaj maddesine ve uygulanan ısıtma işlemine bağlıdır).
Su ürünleri nasıl saklanmalıdır?
Balıklar avlandıktan sonra iç organları çoğunlukla çıkarılmadığı için, bozulma ve kokuşma riski daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle satın alırken, iç organları çıkarılmış balıklarda yukarıda belirtilen özellikler (koku, gözler, solungaçlar, pullar ve et) yönünden daha dikkatli olunması önem taşır.
Balıketini kolay bozulabilmesi nedeniyle, uygun koşullarda muhafazası gereklidir. Muhafaza amacıyla çoğunlukla soğuk ve/veya donmuş muhafaza yöntemleri kullanılmaktadır. Soğuk uygulamada genellikle buz kullanılmakta, ancak bu şekilde birkaç gün muhafaza sağlanabilmektedir. Buzdolabı sıcaklığında da yine balık etinin özellikleri, ambalajlı olup olmaması gibi faktörlere göre 3-5 günlük bir saklama süresi belirtilmektedir.
Dondurulan balık eti ise uygun koşullarda çok daha uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Bununla ilgili bir değerlendirme aşağıdaki tabloda görülmektedir:
Dondurularak muhafaza edilen balıklarda dayanma süreleri

Dondurulmuş gıdaları nasıl çözmeliyiz?
Bazı gıda maddelerini uzun süre saklamak için buzlukta veya dipfrizde dondurmak sık sık başvurduğumuz bir yöntem. Ancak bu tür gıdaları çözerken, bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Çabuk çözülmeleri için sıcak bir yere koymayın. Çok soğuk ortamdan, birdenbire çok sıcak ortama konan yiyecekler, mikrop ve bakteri yuvası haline gelebilir. Bu nedenle, dondurulmuş yiyecekleri çözmek için, buzdolabının alt rafında bekletin. Böylece besin değerleri kaybolmaz.
Buzdolabında gıda maddelerini nasıl doğru saklayabiliriz?
Doğru saklama yöntemlerini kullanarak gıdalarınızın ömürlerini uzatabilir, dolayısı ile bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Yiyeceklerin yanlış yöntemlerle saklanmasının yalnız bütçeye değil, sağlığa da verdiği zararlar vardır.
Tüm gıdalar için geçerli olan en önemli kural, bozulma şüphesi olan gıdaların saklanmayıp, hemen atılmasıdır. Bozulmuş gıdaları atarken de çok dikkatli olmak gerekir. Bu gıdalar mümkünse, açık olarak değil de kimsenin ulaşamayacağı şekilde sarılarak atılmalıdır.
Gıdalar genellikle serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Buzdolapları da çok doldurulmamalıdır. Çünkü çok dolu buzdolaplarında, hava rahatça dolaşamadığı için iyi soğutma sağlanamaz. Buzdolabının en sıcak bölmesi 5-7 derece ve soğuk bölümünün de -4 derece olması gerekir (Buzluk ve derin dondurucu bu bölümlere dahil edilmemiştir).
Buzdolabının kokusunu gidermek için karbonat
Buzdolabınızın içinde bir küçük kapta saklayacağınız karbonat, gıdaların kokularını emerek kötü kokuların oluşmasına engel olacaktır.
Buzdolabında saklamak gıdaları güvenli tutmanın önemli bir yoludur. Sıcaklığın düşük olması gıdanın taze kalmasına yardımcı olmakta ve çoğu zararlı mikrobun büyümesini yavaşlatmaktadır. Soğutma işlemi gıdanın özelliklerini etkilemez.
Uygun buzdolabı sıcaklığı orta raf için 5°C’dir. Ancak sıcaklık buzdolabının içinde sabit değildir. Sıcaklık farklılıklarının avantajını kullanarak tüm gıdalarınız için ideal muhafazayı sağlayabilirsiniz.
Buzdolabının en soğuk noktası en altta bulunan, sebzeler için kullanılan çekmecelerin üzerindeki raftır (2 °C). Taze etin ve balığın konulması gereken yer burasıdır. Bunları en alta koymak aynı zamanda diğer gıdaların üzerine damlatmalarını önlemektedir.
Yumurta, süt ürünü, soğuk etler, artan yemekler orta rafa
Yumurtaları, süt ürünlerini, sandviçe konan etleri, sofrada kalan yemekleri, kekleri ve etiketinde “açtıktan sonra buzdolabına koyun” uyarısı bulunan ürünleri orta raflara (4-5 °C) ve üst rafa (8 °C) koyun. En alttaki çekmeceler (10 °C’ye kadar) düşük sıcaklıklarda zarar görebilecek sebze ve meyveler içindir. Kapının iç kısmındaki bölmeler ve raflar buzdolabının en ılık kısmıdır (10-15 °C) ve sadece hafif bir soğutma ihtiyacı olan içecekler, hardal ve tereyağı gibi ürünler içindir.
Buzdolabını çok fazla doldurmayın. Gıdalar arasında boşluk olmayacak kadar sıkışık yerleştirildiğinde gıdalar etrafında hava dolaşımı olmaz, bu da sıcaklık dağılımını etkiler. Buz oluşumu da hava dolaşımı için gerekli boşlukları azaltır. Buzdolabınızın buzlarını ılık su ve temizlik ürünü kullanarak temizleyin.
Buzdolabında saklanması gerekmeyen ürünler
Bazı gıdaların buzdolabında saklanma gereksinimi yoktur, hatta buzdolabında bulunmaları kalitelerini olumsuz etkiler. Buna örnek olarak egzotik meyveler, domatesler, yeşil fasulyeler, salatalıklar ve kabak gösterilebilir. Ekmek buzdolabında daha hızlı bayatlar. Olgunlaşması gereken meyve ve sebzeler de oda sıcaklığında tutulmalıdır.
Yazın mutfak sıcaklığında önemli bir artış görünürse buzdolabının soğutma ayarı kıştakine göre arttırılmalıdır. Buzdolabı kapağının her zaman sıkı bir şekilde kapatıldığına emin olun. Kapıları yalnızca gerektiğinde açın ve mümkün olan en kısa sürede kapatın.
Gıdaların buzdolabında muhafaza süresinin etiketinde gösterildiği kadar olduğunu unutmayın.
Avokadonun olgunlaşmasını nasıl hızlandırabiliriz?
Avokado meyvesi ağaçta olgunlaşmaz, aksine hala sert ve “yeşilken” ağaçtan düşer ya da toplanır. Daha sonra ise hızlı bir şekilde olgunlaşır. Avokado tüketime hazır şekilde satın alınabilir ancak hala yeşil ve sertse evde hava alan bir dolap ya da fazla olgunlaşmış bir elma ya da muzla birlikte kese kâğıdı gibi sıcak yerlere konularak ve bir gece bekletilerek olgunlaştırılabilir. Bu tür meyveler, olgunlaşma sürecini hızlandıran etilen gazı yayarlar. Meyvenin olgunlaşıp olgunlaşmadığını test etmek için avucunuzun içine alın. Hafifçe sıktığınızda eziliyorsa yemeye hazırdır.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.