Detoks nedir? Detoks uygulamak için yapmanız gereken 9 şey!

Detoks Nedir? Detoksifikasyon veya detoks son dönemin popüler terimlerinden. Genel olarak, bu kelimeler belirli bir diyetin yapılmasını veya vücudunuzu toksinlerden arındırdığını iddia eden özel ürünlerin kullanılması anlamında kullanılmaktadır. Böylece sağlığınızın iyileşeceğini ve zayıflayacağınızı iddia ederler...

Detoks Nedir? Detoks Uygulamak için Yapmanız Gereken 9 Şey!
Detoks Nedir? Detoks Uygulamak için Yapmanız Gereken 9 Şey!
+4
Haber albümü için resme tıklayın

Neyse ki, vücudunuz toksinleri yok etmek için iyi donanımlıdır ve bunun için özel diyetler veya pahalı takviyeler gerektirmez. Bununla birlikte, vücudunuzun doğal detoks sistemini kendi kendinize geliştirebilirsiniz. Bu yazımızda kendi kendinize vücudunuzun detoks sistemini geliştirmenin 9 yolunu yazıyoruz! Detoks Uygulamak için Yapmanız Gereken 9 Şey!

Detoks ile İlgili Yanlış Bilinenler

Detoks diyetlerinin vücudunuzdaki toksinleri yok ettiği, sağlığınızı iyileştirdiği ve kilo kaybını arttırdığı söylenir. Genellikle laksatiflerin, diüretiklerin, vitaminlerin, minerallerin, çayların veya detoks özellikleri olduğu düşünülen diğer gıdaların kullanılması teşvik edilir. Detoks diyetlerinde "toksin" kelimesi genellikle açık uçlu bir şekilde tanımlanmıştır. Bu diyetlerde toksin kelimesi genellikle sentetik kimyasallar, ağır metaller ve işlenmiş gıdaları tanımlar. Bunların tümü sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir.

Detoks Nedir?

Bununla birlikte, popüler detoks diyetleri, vücudunuzdan atmak istedikleri spesifik toksinleri veya bunları ortadan kaldırmaları gereken mekanizmaları nadiren tanımlamaktadır. Bu diyetlerin vücudunuzdaki toksinleri gidermesi veya sürdürülebilir kilo kaybı için kullanılmasına dair kanıt yoktur. Vücudunuz karaciğer, böbrekler, sindirim sistemi, cilt ve akciğerleri içeren toksinleri yok eden organlara sahiptir. Sağlıklı organlar, istenmeyen maddeleri etkili bir şekilde ortadan kaldırabilirler. Dolayısıyla, detoks diyetleri vücudunuzun doğal olarak kendi yapamadığı hiçbir şeyi yapmaz. Ancak siz vücudunuzun doğal detoksifikasyon sistemini geliştirebilirsiniz.

1. Alkol Tüketiminizi Sınırlayın

Karaciğerinizde alkolün %90'dan fazlası metabolize edilir. Karaciğer enzimleri, kansere neden olan bir kimyasal olarak bilinen, asetaldehit için alkolü metabolize eder. Asetaldehit'i bir toksin olarak tanıyan karaciğeriniz onu daha sonra vücudunuzdan atılan, asetat adı verilen zararsız bir maddeye dönüştürür.

Gözlemsel çalışmalar kalp sağlığına yararlı olduğu için düşük-orta düzeyde alkol tüketimi göstermiş olsa da, aşırı alkol tüketmenin sayısız sağlık sorununa neden olabileceğini göstermiştir. Aşırı alkol tüketmek, yağ birikmesine, enflamasyona ve yaralara neden olarak karaciğer fonksiyonunuza ciddi şekilde zarar verebilir. Bu olduğunda karaciğeriniz yeterli şekilde çalışamaz ve vücudunuzdaki atıkları ve diğer toksinleri filtrelemek de dahil olmak üzere gerekli görevleri yerine getiremez.

Alkolü Azaltmak Vücudunuzun Detoks Yapmasına Yardımcı Olur

Bu nedenle, tamamen alkolden uzak durmak veya sınırlı tüketmek, vücudunuzun detoks sisteminin güçlü çalışmasını sağlamanın en iyi yollarından biridir. Sağlık yetkilileri, alkol alımını kadınlar için günde bir, erkekler için ise iki kadeh ile sınırlandırılmasını önermektedir.

2. Uykuya Odaklanın

Sağlığınızı ve doğal detoks sisteminizi desteklemek için her gece yeterli ve kaliteli bir uyku şarttır. Uyku, beyninizin kendisini yeniden düzenlemesini ve yeniden şarj etmesini sağlar. Ayrıca gün boyunca birikmiş toksik yan ürünlerini uzaklaştırmasını sağlar. Bu atık ürünlerden biri, Alzheimer hastalığının gelişmesine katkıda bulunan beta-amiloid adı verilen bir proteindir.

Uyku yoksunluğunda vücudunuzun bu işlevleri yerine getirmeye zamanı yoktur, bu nedenle toksinler birikir. Kötü uyku, stres, anksiyete, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite gibi kısa ve uzun vadeli sağlık sonuçları ile ilişkilendirilmiştir.

Sağlıklı Bir Uyku Detoks için Çok Önemlidir

Sağlığınızı iyileştirmek için düzenli olarak geceleri 7 ila 9 saat uyumalısınız. Geceleri uykuda kalmak veya uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız, uyku programına bağlı kalmak ve mobil cihazlardan, bilgisayar ekranlarından yayılan mavi ışığı sınırlandırmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri yatmadan önce uyku kalitenizi arttırmak için önemlidir.

3. Daha Fazla Su İçin

Su, susuzluğunu gidermekten çok daha fazlasını yapar. Vücut ısınızı düzenler, eklemleri yumuşatır, sindirime ve besin emilimine yardımcı olur. Ayrıca atık ürünleri ortadan kaldırarak vücudunuzu detoks eder.

Hücrelerinizin, en iyi şekilde çalışması ve vücudunuzun enerji olarak kullanacağı besinleri parçalaması için sürekli olarak onarılmalıdır. Bununla birlikte, bu işlemler size zarar veren, üre ve karbondioksit gibi toksinlerin kanınızda birikmesine neden olur. Su, bu toksinleri, idrara çıkma, nefes alma veya terleme yoluyla etkin bir şekilde atmanızı sağlar. Bu nedenle, uygun şekilde su tüketmek detoks için çok önemlidir.

Su için ortalama günlük yeterli tüketim, erkekler için 3.7 litre ve kadınlar için 2.7 litredir. Diyetinize, yaşadığınız yere ve aktivite seviyenize bağlı olarak daha fazla veya daha az suya ihtiyacınız olabilir.

4. Şeker ve İşlenmiş Gıda Tüketiminizi Azaltın

Şekerli ve işlenmiş gıdaların günümüz halk sağlığı krizlerinin temelinde olduğu düşünülmektedir. Şekerli ve yüksek oranda işlenmiş gıdaların yüksek tüketimi, obezite ve kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi diğer kronik hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Bu hastalıklar, vücudunuzun karaciğer ve böbrekler gibi detoksta önemli bir rol oynayan organlarına zarar vererek vücudunuzun kendisin doğal olarak detoks uygulamasını engeller.

Örneğin, şekerli içeceklerin yüksek tüketimi, karaciğer fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyen bir durum olan yağlı karaciğere neden olabilir. Daha az abur cubur tüketerek, vücudunuzun detoks sistemini sağlıklı tutabilirsiniz. Abur cuburları mağaza raflarında bırakarak sınırlayabilirsiniz. Böylece mutfağınızda bu ürünlerin bulunmaması onların sizi baştan çıkarmasını engelleyebilir.

Abur cuburun meyve ve sebzeler gibi daha sağlıklı seçimlerle değiştirilmesi de tüketimi azaltmanın sağlıklı bir yoludur.

5. Antioksidan İçeriği Zengin Gıdalar Tüketin

Antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikal denilen moleküllerin neden olduğu hasara karşı korur. Oksidatif stres, aşırı serbest radikal üretiminin neden olduğu bir durumdur.

Vücudunuz doğal olarak bu molekülleri sindirim gibi hücresel işlemler için üretir. Bununla birlikte, alkol, tütün dumanı, zayıf beslenme ve zararlı maddelere maruz kalmak aşırı serbest radikal üretimine neden olabilir. Vücudunuzun hücrelerine zarar veren bu moleküller demans, kalp hastalığı, karaciğer hastalığı, astım ve bazı kanser türleri gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir.

Antioksidanlar yönünden zengin bir diyet tüketmek vücudunuzun aşırı serbest radikallerden temizlenmesini sağlayabilir. Hastalık riskinizi arttıran diğer toksinlerin neden olduğu oksidatif stresle savaşmanıza yardımcı olabilir. Bu da vücudunuzun doğal detoks sistemleri ile ilgilidir.

Ancak antioksidanları doğal yiyeceklerden almaya odaklanın. Takviye etmeyin, bu durum aslında büyük miktarlarda alındığında belirli hastalıkların riskini arttırabilir. Antioksidanların örnekleri arasında A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, likopen, lutein ve zeaksantin bulunur.

Meyveler, kuruyemişler, kakao, sebzeler, baharatlar, kahve ve yeşil çay gibi içecekler en yüksek miktarda antioksidan içeren gıdalardan bazılarıdır.

6. Detoks Prebiyotik Gıdalar Tüketin

Bağırsak sağlığı, detoks sisteminizi sağlıklı tutmak için önemlidir. Bağırsak hücreleriniz, bağırsaklarınızı ve vücudunuzu kimyasallar gibi zararlı toksinlerden koruyan bir detoks sistemine sahiptir. Bağırsak sağlığı, bağırsaklarınızdaki probiyotikler adı verilen iyi bakterileri besleyen bir tür lif olan prebiyotiklerle başlar. Prebiyotikler sayesinde, iyi bakterileriniz (probiyotikleriniz) sağlığa faydalı olan kısa zincirli yağ asitleri denilen besinleri üretebilir.

Bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler, antibiyotik kullanımı, kötü diş bakımı ve kalitesiz beslenmeden kaynaklanan kötü bakterilerle dengesiz hale gelebilir. Sonuç olarak, bakterilerdeki bu sağlıksız değişim bağışıklık ve detoks sistemlerinizi zayıflatabilir ve hastalık riskinizi artırabilir.

Prebiyotikler bakımından zengin yiyecekler yemek, bağışıklık ve detoks sistemlerinizi sağlıklı tutabilir. İyi prebiyotik kaynakları arasında domates, enginar, muz, kuşkonmaz, soğan, sarımsak ve yulaf bulunur.

7. Tuz Alımınızı Azaltın

Bazı insanlar için, detoks fazla suyu gidermenin bir yoludur. Çok fazla tuz tüketmek, özellikle böbreklerinizi veya karaciğeri etkileyen bir durumunuz varsa, veya yeterince su içmiyorsanız, vücudunuzun aşırı sıvıyı tutmasına (ödeme) neden olabilir.

Bu aşırı sıvı birikmesi şişmeye neden olabilir ve giysileri rahat giyememenize, rahat hareket edememenize neden olabilir. Çok fazla tuz tüketecek olursanız, ekstra su tüketerek kendinizi temizleyebilirsiniz.

Su alım miktarınızı artırmak için, fazla ödemden ve çok fazla tuz tüketmekten kaçınmak çok önemlidir. Bunun nedeni, çok fazla tuz ve yeterli su tüketmediğiniz zaman, vücudunuzun idrara çıkmanızı önleyen bir antidiüretik hormon salgılamasıdır. Bu nedenle tuzu azaltmak bir detoks yöntemidir.

Tuz tüketmeyi azaltmak su alımınızı artırarak, vücudunuz antidiüretik hormonun salgılanmasını azaltır ve idrara çıkma miktarınızı arttırır. Böylece daha fazla zararlı maddeyi vücudunuzdan atabilirsiniz.

Potasyum bakımından zengin gıdaların alımını artırmak aynı zamanda tuzu alatmanıza yardımcı olur. Potasyum yönünden zengin besinler arasında patates, kabak, barbunya, muz ve ıspanak bulunur.

8. Detoks için Aktif Olun

Vücut ağırlığından bağımsız olarak düzenli egzersiz yapmak daha uzun bir yaşam, tip 2 diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok hastalık riskinin azalmasını sağlar. Egzersizin sağlığa faydalarının ardında bir çok mekanizma vardır. Ancak inflamasyonu azaltması kilit bir noktadır.

Vücudunuzdaki iltihaplanma bazı durumlarda gerekli olmakla birlikte, çoğu zaman vücudunuzun detoks sistemlerini zayıflatır ve hastalığa neden olur.

Egzersiz, iltihabı azaltarak vücudunuzun detoks sistemi de dahil olmak üzere, tüm sistemlerinizin düzgün çalışmasına ve hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olabilir.

Haftada en az 150-300 dakika tempolu yürüyüşler gibi hafif egzersizler yapmak veya koşmak gibi haftada 75-150 dakika şiddetli fiziksel aktivite yapmanız önerilir.

9. Diğer Faydalı Detoks İpuçları

Mevcut kanıtlar vücudunuzdaki toksinleri çıkarmak için detoks diyetlerinin kullanılmasını desteklemese de, bazı diyet değişiklikleri ve yaşam tarzı uygulamaları toksin yükünü azaltmaya ve vücudunuzun detoks sistemini desteklemeye yardımcı olabilir.

  • Kükürt içeren yiyecekleri yiyin: Soğan, brokoli ve sarımsak gibi kükürt oranı yüksek yiyecekler kadmiyum gibi ağır metallerin atılımını arttırır.
  • Klorella'yı deneyin: Klorella, hayvanlarda yapılan çalışmalara göre, birçok besinsel yararı olan ve ağır metaller gibi toksinlerin atılmasını sağlayan bir tür yosuntur.
  • Kişniş içeren yemekleri deneyin: Kişniş, kurşun gibi ağır metaller gibi bazı toksinlerin ve böcek öldürücüler de dahil olmak üzere kimyasalların atılımını arttırır.
  • Glutasyon desteği: Yumurta, brokoli ve sarımsak gibi kükürt bakımından zengin besinler yemek, vücudunuz tarafından üretilen ve detoksta büyük rol oynayan büyük bir antioksidan olan glutasyonun işlevini artırmaya yardımcı olur.
  • Doğal temizlik ürünlerine geçin: Ticari temizlik maddeleri yerine sirke ve kabartma tozu gibi doğal temizlik ürünlerini seçmek, potansiyel olarak toksik kimyasallara maruz kalmanızı azaltabilir.
  • Doğal vücut bakımını seçin: Doğal deodorantların, makyaj malzemelerinin, nemlendiricilerin, şampunların ve diğer kişisel bakım ürünlerinin kullanılması da kimyasallara maruz kalmanızı azaltabilir.

11 Oca 2023 - 17:00 - Sağlık

Muhabir  Murat Özkan


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.