Ailelerin korkulu rüyası Rota virüsü nedir? Belirtileri neler? Rota virüsü aşısı yaptırmalı mı?

Rota virüsü ağırlıklı olarak 5 yaş altı çocuklarda görülen bir hastalıktır. Annelerin korkulu rüyası olan bu virüs konusunda bilmeniz gerekenler yazımızda.  Peki rota virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Rota virüsü aşısı yaptırmalı mı, fiyatı ne kadar?

Ailelerin korkulu rüyası Rota virüsü nedir? Belirtileri neler? Rota virüsü aşısı yaptırmalı mı?
Ailelerin korkulu rüyası Rota virüsü nedir? Belirtileri neler? Rota virüsü aşısı yaptırmalı mı?
Haber albümü için resme tıklayın

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, çocuklarda tekrarlayan ishal ve kusmanın Rota Virüsü olabileceği konusunda uyardı! Tedavide antibiyotiğin yeri olmadığını belirten Lenk, “Korunmada hastalık için geliştirilen rota virüs aşılarının uygulanması çok önemlidir. 2 ayın üzerindeki bebeklere ilk dozu 2 aylıkken başlamak üzere, ağız yolu ile 2 veya 3 dozda aşılama Rota virüs ishallerinin önlenmesinde önem kazanmaktadır” dedi.

Her yıl dünyada ortalama 500.000 bebek ishalin neden olduğu su kaybından hayatını kaybetmektedir ve her 50 çocuktan biri ishal ve su kaybından hastaneye yatıyor. Türkiye’de ise her yıl ortalama 20-25 çocuk ishal ve sonrasında oluşan su kaybından hayatını kaybediyor.

Rota virüsü tedavisinde antibiyotiğin yeri yok

Ailelerin korkulu rüyası olan rota virüsü, yılda bir milyondan fazla çocuğun ölümünden sorumlu olarak biliniyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, antibiyotiğin tedavide yeri olmadığını belirterek, anne-babalara önemli uyarılarda bulundu.

Rota virüsü ölümcül olabiliyor

Rota virüsüne bağlı enfeksiyon her yaşta görülse de, en sık ilk 5 yaş altındaki çocuklarda ortaya çıkıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, özellikle 6-15 ay arasının en sık görülen ve daha ağır seyredebilen dönemi oluşturduğunu belirterek şunları kaydetti: Bebek ve çocuklarda aşırı su kaybına neden olan ishaller, hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte çocuklarda ağız yolu ile bulaşan ve salgınlara neden olabilen bu tip ishal ile seyreden olgular, gerekli önlemler alınmadığında ölümcül olabiliyor.

Tekrarlayan kusma ve ishale dikkat!

Rota virüsün neden olduğu, mide ve barsakları tutan, kusma ve ishalle seyreden bu tip enfeksiyonlar son derece bulaşıcıdır. Bu enfeksiyonların tüm dünyada bu kadar sık görülmesinin en önemli nedenlerinden birisi de dışkı, ağız ve solunum yolu ile çok çabuk bulaşma özelliğinde olmasıdır.

Rota virüse bağlı ishaller ılıman iklimlerde ve daha çok kış aylarında görülmektedir. Kuluçka süresi ortalama 1-3 gündür. Hastalığa neden olan rota virüs ishalin ortaya çıkmasından günler önce ve hastalık bulguları kendini göstermesinden 15 gün sonrasına kadar dışkıda bulunabilmektedir. İshal ortalama 6-7 gün daha devam eder. Dışkı çok sık ve suludur. Ağır bir ishal durumu söz konusu olduğunda ciddi sıvı kayıpları oluşur ve hastaneye yatış gerektirir. Hastalığın tanısı dışkıda etken olan rota virüs antikorlarının gösterilmesi ile mümkün olmaktadır.

Toplu yaşam alanlarında hijyene dikkat!

Bulaşma ağız-dışkı yolu ile olurken sıklıkla kreş ve okul gibi toplu yaşanan yerlerde salgınlara yol açmaktadır. Hastalığın bulaşmasında rota virüsünün üzerine yapıştığı iç çamaşırları, giysiler, oyuncak ve yatak çarşafları önemli rol oynamaktadır. Çocukları böyle salgınlardan korumak için özellikle el temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor.

Rota virüsüne karşı anne sütü en etkili ilaç

Çocuk yeniden rota virüsüne maruz kaldığında yeniden hastalanabilmekte ancak bulgular daha hafif seyretmektedir. Anneden geçen antikorların koruyuculuğu nedeni ile anne sütü ile beslenen yenidoğanlar, bebekler ve özellikle 3 ayın altındaki bebekler daha az hasta olmaktadır.

Rota virüsü nasıl tedavi edilir?

Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, Rota virüsü tedavisi hakkında şu bilgilere yer verdi: “Tedavide ishal durdurucu ilaçlar kesinlikle kullanılmaz. Tedavide amaç kaybedilen su, tuz ve şekeri yerine koymaktır. Kusması olmayan çocuklarda öğünler az az ve sık sık verilmeye özen gösterilir. Ağızdan, özel olarak hazırlanmış tuzlu şekerli su karışımlarından verilerek yağsız yiyecekler tercih edilmelidir. Yoğurt, pirinçli yoğurt çorbaları, patates ve muz gibi ishale uygun besin maddeleri, bebeklerde anne sütü ve özel ishal mamaları öncelikle verilmelidir. Su kaybı olan ve kusan bebek ve çocuklar hastaneye yatırılarak damardan sıvı desteği yapılmalıdır.

Hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına dikkat etmek gerekmektedir.Çocukların el temizliğine büyük önem verilmeli ve kreş, anaokulu öğrencileri hasta olduklarında okula gönderilmemelidir. Ev içi bulaşmaları önlemek için ortak kullanılan oyuncak ve benzeri eşyaların temizliğine özen gösterilmelidir. Emziren anneler, bebeğin altını temizledikten sonra ellerini yıkamadan bebeğe temas etmemelidir.

Rota virüsü aşısı yapılmalı mı?

Bu virüsün neden olduğu hastalığı aşı ile önceden önlemek mümkündür. Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesi olarak virüsten korunmada hastalık için geliştirilen rota virüs aşılarının uygulanması çok çok önemlidir. 2 ayın üzerindeki bebeklere rota virüsü aşısı ilk dozu 2 aylıkken başlamak üzere, ağız yolu ile 2 veya 3 dozda aşılama Rota virüs ishallerinin önlenmesinde önem kazanmaktadır.

Ulusal aşı takviminde bulunmadığı için devlet tarafından karşılanmayan virüs aşısının aşı takvimlerine girmesi için Dünya Sağlık Örgütü, 2009 ve 2013 yıllarında bütün dünya ülkelerine tavsiyede bulunmuştur.

Rota virüsü aşısı fiyatı 2018

2 ve 3 dozluk 2 ayrı virüs aşısı Türkiye’de satışa sunulmuştur. Hali hazırda satılan ROTATEQ CANLI oral pentavalan rota virüsü aşısı Kasım 2018 ayı itibariyle 155,26 TL olarak satılmaktadır. 2 dozluk aşı doz başına 210 TL’ye satılmaktadır. Ebeveynler 420 ila 465 lira arasında değişen bir maddi yük beklemekte.

18 Tem 2023 - 10:30 - Sağlık

Muhabir  Baran Wp


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gıda Hattı hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gıda Hattı değil haberi geçen ajanstır.