Dünyadaki en ünlü bira markaları arasında yer alan Guinness, yüzlerce yıldır kurutulmuş balık kesesinden elde edilen bir protein olan isinglass ile filtrelenerek üretiliyordu. Ancak gelen talepler üzerine firma Kasım 2015’te bu işlemden vazgeçerek vegan dostu olacağını duyurmuştu.
Aradan geçen 2 yıllık sürede firma sözünü tuttu ve geçişi tamamladı! Artık veganlar ve vejetaryenler beslenmelerine uygun şekilde dünyanın en bilinen bira markalarından biri olan Guinness biraları içebilecek.
2017 yılının Mayıs ayında firmadan yapılan açıklamaya göre söz konusu uygulama ilk etapta yaygın şekilde tüketilen fıçı biralar için geçerliydi. Açıklamanın yapıldığı tarihlerde şişe ve teneke ürünlerde bu geçiş yapılmamıştı.
Üretici Diageo, o tarihlerde konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Yeni filtrasyon işlemimizde, filtreleme amacıyla isinglass kullanımı yer almıyor. Veganlar artık Guinness ürünlerini keyifle tüketilebilecek.”
Fıçı şeklinde satılan Guinness ürünlerinin tamamı isinglass kullanılmadan üretiliyor. Tam dağıtım 2017 itibariyle tüm şişe ve teneke ürünler için de geçerli olacak. Bu nedenle, yıl sonuna kadar veganlara fıçı ürünleri tercih etmesini tavsiye ediyoruz.”
Firma yetkilileri yaptıkları açıklamada reçetenin aynı kaldığını, yalnızca filtreleme metodunun değiştiğini söyledi. Gelinen noktada, Guinness’i vegan dostu bir ürün haline getirme kampanyası souç verdi ve firma önemli bir değişikliğe imza attı.
Vegan beslenme nedir?
Veganlık, hayvan kaynaklı besin ve ürünleri kullanmamak olarak tanımlanabiliyor. Vegan beslenme tarzını benimseyen bireyler hayvan kullanılarak elde edilen gıdaları ve diğer ürünleri kullanmayı reddeder.
Et, balık, tavuk, yumurta, bal, peynir, süt gibi ürünleri tüketmeyen veganlar, genellikle hayvanlara yönelik sömürüyü dışlamak gibi motivasyonlarla bu yaşam tarzını benimsiyor.
Guinness hakkında
- Her yıl 850 milyon litre Guinness bira satıldığı tahmin ediliyor.
- Guinness İrlanda’daki ilk ticari markalardan biri.
- İlk bakışta siyah renkte görünen biraya ışıkta dikkatlice bakıldığında koyu kırmızı bir renkte olduğu görülebilir.
- Firma 5 farklı ülkede (İrlanda, Malezya, Nijerya, Gana ve Kamerun) 5 bira üretim tesisine sahiptir.
- En çok Guinness İngiltere’de, daha sonra İrlanda, Nijerya ve Kamerun’da satılıyor.
- Guinness ürünlerinin %40’ı Afrika’da tüketiliyor.
Guinness Rekorlar Kitabı
Guinness Rekorlar Kitabı, 1951 yılında firmanın yönetici direktörü Sir Hugh Beaver’in aklına gelen bir fikirle hayata geçmiştir. Sosyal ortamlarda insanların farklı konulardaki ‘en’ler hakkında tartışmaya tutuştuğunu gözlemleyen Beaver, bu konuda referans bir kitaba ihtiyaç duyulduğunu düşünmüştür.
Firmanın talebiyle hazırlanan ilk kitap, 1954 yılında yayınlanmıştır. Sonradan kitabın kendisi de bir rekora dönüşmüş, 37 dilde 100 farklı ülkede 100 milyon kopyadan fazla satarak gelmiş geçmiş en çok satan telifli kitap olmuştur.