Grip aşısı ve koronavirüs aşısı birbirinden tamamen farklı 2 uygulama. Ancak araştırmalar, bilim insanlarının henüz açıklayamadığı ilginç bir etkiye işaret ediyor…
Araştırmadan elde edilen sonuçlar American Journal of Infection Control dergisinde yayınlandı.
Çalışma kapsamında ABD Michigan’da, Temmuz 2020’ye kadar COVID testi yapılan 27.000 hastanın tıbbi kayıtları analiz edildi. Elde edilen sonuçlar, önceki yıl grip aşısı yaptıran hastaların COVID testinin pozitif çıkma ihtimalinin grip aşısı yaptırmayanlara kıyasla düşük olduğunu gösterdi.
Önceki yıl grip aşısı yaptıranların %4’ünün COVID-19 testi pozitif çıkarken, aşı yaptırmayanlarda bu oranda %4,9 olarak belirlendi. Bu fark kulağa fazla gelmeyebilir.
Ancak araştırmacıların verilerden çıkardığı sonuca göre grip aşısı yaptıran hastaların COVID-19 testinin pozitif çıkma ihtimali, aşı yaptırmayanlara göre %24 düşmüş. Genel etki, COVID-19 aşısının sağladığı korumaya göre düşük olsa da, grip aşısının tamamen farklı bir hastalık olan COVID-19’a karşı koruma sağlamış olması önemli.
| Bilim Kurulu Üyesinden grip aşısı için uyarı! |
Grip aşısı koronavirüsten nasıl koruyor?
Bu ilginç sonuç, grip aşısının koronavirüse karşı nasıl koruduğu sorusunu akla getiriyor. Bir düşünceye göre, bu sonuç grip aşısıyla ilgili bir mekanizma değil. Aşı yaptıran insanların genel davranış biçimi ve eğilimleriyle ilgili. Aşı yaptıran insanların sağlık otoritelerinin tavsiyelerini dinleme, sosyal mesafe kurallarına uyma eğilimi daha fazla.
Öte yandan, etkinin buradan kaynaklanıp kaynaklanmadığı kesin olarak bilinmiyor. Grip aşısının bağışıklık sistemi üzerindeki doğrudan biyolojik etkisinin SARS-CoV-2 virüsüne karşı koruma sağlama ihtimali de değerlendiriliyor. Sebebi henüz kesin olarak bilinmese de, dünyanın farklı yerinde yapılan benzer araştırmalardan da aynı sonuç elde edilmiş durumda.