Starbucks’un 2020 yılına kadar mağazalarında plastik pipet kullanımına son vereceğini açıklamasının ardından aynı konuda Greenpeace de harekete geçti. Çevre örgütü, hazırladığı ilanlarla plastik pipet kullanımının deniz yaşamına zararlarına dikkat çekiyor.
Yaşadığımız gezegeni korumak adına küresel çapta eylemlere imza atan Greenpeace’in son kampanyası, denizler ve okyanuslardaki plastik atık kirliliğine dikkat çekmek amacıyla, plastik pipet kullanımının doğa ve çevre üzerindeki etkileri konusunda oldu.
WWF’nin Akdeniz plastik raporu
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Haziran ayında açıklanan “Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz’i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak” başlıklı raporda, Akdeniz’in bir “plastik denizi” olma riski ile karşı karşıya kaldığı vurgulanmıştı.
Rapora göre, Akdeniz’deki atıkların %95’ini plastik maddeler oluşturuyor. Akdeniz’de yaşayan 134 tür deniz canlısı plastik atıkları yiyor. Akdeniz’de bir kilometre karede 5 milimetreden küçük 1,25 milyon plastik parça bulunuyor.
Akdeniz’e en çok plastik atık Türkiye’den (günde 144 ton) atılırken, Türkiye’yi, İspanya (126 ton), İtalya (90 ton), Mısır (77 ton) ve Fransa (66 ton) izliyor. Akdeniz kıyılarını ziyaret eden turistler ise atıkların her yıl %40 artmasına neden oluyor.
Starbucks’ın kampanyası
Çok uluslu kahve zinciri Starbucks, plastiklerin çevreye verdiği zararı önlemek amacıyla 2020 yılına kadar dünya genelindeki 28 binden fazla mağazasında plastik pipet kullanımına son vereceğini açıklamıştı.
İlk olarak bu yıl sonbaharda ABD’nin Seattle ve Kanada’nın Vancouver kentlerinde, daha sonra tüm ABD’de ve Avrupa’dan başlayarak küresel çapta yürürlüğe girecek uygulama sayesinde, 2020’ye kadar yılda 1 milyar pipetin kullanımının azaltılmasının hedeflendiği bildirilmişti.
Plastik kullanımının deniz yaşamına etkisi
Plastik pipetlerin doğaya ve çevreye zararları konusunda harekete geçen Greenpeace de, Rethink Kanada ajansı tarafından hazırlanan çarpıcı ilanlarla, plastik pipet kullanımı konusunda farkındalığı artırmayı amaçlıyor.
İnsanları ve özellikle de ev dışı tüketim işletmelerini plastik pipet kullanımı konusunda bir kez daha düşünmeye davet eden kampanyada, deniz ve okyanuslardaki plastik kirliliğine atıfta bulunuluyor. Plastik pipetlerin deniz yaşamı üzerindeki etkisini gösteren ilanlarda pipetler, canlıların ağızlarını tıkayacak şekilde gösterilerek, “Yaşamı okyanuslarımızdan emmeyin” mesajının altı çiziliyor.