Global Gıda Güvenliği Zirvesi’nin ana teması
Avrupa Bilgi Ağı Grubu tarafından, üst düzey yöneticilere yönelik olarak düzenlenen zirvelerin üçüncüsü olan“Global Gıda Güvenliği Zirvesi” ne Ülker Grubu damgasını vurdu
10–11 Eylül 2008 tarihlerinde Hollanda Amsterdam’da gerçekleştirilen Global Gıda Güvenliği Zirvesi’ne başta gıda şirketlerinin üst düzey yöneticileri olmak üzere 78 üst düzey yönetici katıldı. Türkiye’den Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Kurumsal İlişkiler Direktörü İlknur Menlik ve Ülker Bisküvi Marka ve Regülasyon Müdürü Begüm Mutuş’un katıldığı Zirvede, Begüm Mutuş panelist olarak bir de konuşma yaptı. Ana tema olarak “Global Gıda Tedarik Zincirinin Kontrol ve Yönetimi” konusunun ele alındığı Zirve boyunca çeşitli başlıklar altında panel ve oturumlar gerçekleştirildi.
Konuşmasında, öncelikle Yıldız Holding ve Holding’in 60 yıllık geçmişinde yer alan başarılarını, ürün kategorileri ve market payları hakkında bilgiler vererek anlatan Begüm Mutuş, bu kapsamda stratejilerini, “Türkiye’nin lider global şirketlerinden biri olarak temelde gıda sektöründe pozisyonumuzu yeni yatırımlarla ve güçlü ilişkiler kurarak güçlendirmek.” şeklinde özetledi. Mutuş, şirket olarak anlayışlarını ise, “Güvenilir gıdaların varlığı halk sağlığını geliştirir ve temel bir insanlık hakkıdır.” diyerek açıkladı. Ülkemizdeki gıda kontrol hizmetleri hakkında kısa bilgiler de veren Begüm Mutuş, “Ülker olarak, kalite konusunda ulusal kanun yapıcılar, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve tedarikçilerimiz ile ortaklık içinde, yasal gereklilikler hakkında bilgi sağlama ve iyi uygulama pratikleri rehberliği ile zincirin her basamağında gıda güvenliği konularında adres olmaktayız.” dedi. Mutuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yıldız Holding, Hero (Bebek Gıdaları, İsviçre), Kellog’s (Kahvaltılık Gevrekler, ABD), Rasio (Fonksiyonel Gıdalar, Finlandiya), ve Cargill (Nişasta, glikoz, ABD) firmaları ile dünya çapında ortaklıklar kurarak bu alanlarda da faaliyetler başlatmıştır. Son olarak da 2007 yılının sonunda dünya çapındaki en büyük lüks çikolata markalardan biri olan GODIVA ABD ve GODIVA Avrupa, Yıldız Holding’e katılmıştır.
Türkiye’nin ilk gıda üreticilerinden biri olarak yaptığımız çok büyük ihracatlarla Orta Doğu bisküvi ve gofret pazarında pazar lideri konumundayız. Dünyanın en büyük BOPP paketleme film üretim kapasitesine sahibiz ve Türkiye’deki ilk bebek gıdası üretim firması olarak Ülker dünya pazarındaki en önemli oyunculardan biridir. ‘Ülker’ Türkiye’nin en tanınmış ve en güvenilir markalarından biridir ve AC Nielsen 2007 Marka Araştırmaları verilerine göre ülkenin bir numaralı gıda firması ve en tanınmış 2. markasıdır”.
Neler konuşuldu?
Toplantı boyunca yapılan sunumlar, şirket temsilcilerinin “Global Gıda Tedarik Zincirinin Kontrol ve Yönetimi” ana teması çerçevesinde kendi deneyimlerini, tecrübelerini, uygulamalarını ve sonuçlarını anlatması şeklinde gerçekleşti.
DNV Sertifikalandırma Kuruluşu Gıda ve İçecekler Dünya Direktörü Stefano Crea, “En Yenilikçi Geleneksel Endüstri-Gıda ve İçecek Sanayi” başlığı altında, globalizasyon ve toplumsal değişikliklerin tedarik zincirine etkileri, şeffaflık, sürdürülebilirlik ve tüketici farkındalığı, etkili bir sertifikasyon portföyü yönetimi ve gelecek risklerin tayini konularında yaşanan gelişmelerle gıda sektörünün en hareketli ve inovatif sektör olduğunu belirtti. Crea, DNV’nin 100 ülkedeki yerleşik 300 ofisi ile global ölçekte sertifikasyon işlemleri yürüttüğünü de açıkladı.
“Tedarikçi İşbirliğini Optimize Etmek” başlığı ile sunum yapan Cargill Avrupa’dan Kurumsal İlişkiler Global Direktörü Joseph Scimeca, “Cargill’in backgroundu, tedarikçi ilişkileri idaresi, tedarikçi nitelikleri hakkında bilgi verdi.
Diğer sunum başlıkları
Ajinomoto Europe Aminoasit, “Afrika-Aşağı Sahra’da Kullanılan Gıda İngrediyenleri” başlığında, “Bunların yarar ve zarar analizleri, yeni teknolojilerin sermayelendirilmesi”; Danisco, “Temiz Etikete Doğru Harekete Geçme” başlığı altında, “Avrupa’daki pazar eğilimleri, probiyotikler”;
Coca-Cola, “Risk İdaresi ve Kriz Çözümleri”; McDonalds, “Gıdanın piyasadan geri çekilmesi işlemlerinin etkili olması için bariyerlerin kaldırılması” ve Kraft “Krizin avantaja çevrilmesi”;
Unilever Gıda ve Sağlık Araştırmaları Entitüsü’nden Dr. Balkumar Marthi de, “Hammadde ve ingrediyenlerde risk kontrolü” konularında Unilever yaklaşımını ve kendi tecrübelerini aktardı.
“Global Gıda Tedarik Zincirinde İşbirliğinin Arttırılması” konulu panelde ise, “Global paydaşlar arasında iletişim ve işbirliğinin arttırılması, gıda güvenliği uygulamaları hakkında standart dışı tedarikçiler ve ulusal otoriteler ile çalışmak, sertifikalandırma yoluyla risk idaresi, tüm tedarik zinciri boyunca tek bir güvenlik standardı oluşturulması, acil durumlarda şirketlerin markalarını garanti altına almasını sağlamak” konu başlıkları ele alındı.
Ayrıca, toplantının “Beyin Fırtınası” oturumunda, “Risk Değerlendirme Stratejilerini Değerlendirme” başlığı altında “Alerjenler, mikrobiyoloji, lokal üretimler, GMO’lar, ithal ham madde ve ingrediyenler, renklendiriciler “konuları ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) temsilcisi tarafından anlatıldı.