Yapılan bir araştırma, Türklerin Avrupa’ya göçün üzerinden geçen 55 yıla rağmen, başta Almanya olmak üzere AB ülkelerinde tüketim alışkanlıklarını büyük ölçüde korumanın yanı sıra Avrupalıların gıda tüketim alışkanlıklarını değiştirdiklerini de ortaya koydu.
Almanya ve Avrupa’ya iş gücü göçü sırasında alışkanlıklarını da beraberinde götüren ailelerin temelini attığı Avrupa Türk Gıda pazarı, bugün küçümsenemeyecek bir konuma sahip.
Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı, Ekonomist Prof. Dr. Faruk Şen önderliğinde yapılan, “Avrupa Türk Gıda Pazarı Araştırması”, Almanya’da Türklerin kendi alışkanlıklarını korumasının yanı sıra, Almanların da gıda alışkanlıklarını değiştirdiklerini ortaya koyuyor.
Bugüne kadar Federal Almanya’daki Türk işletmecilerini sektör bazında ele alan kapsamlı bir araştırma bulunmadığını belirten TAVAK Başkanı Prof. Dr. Şen, “Yaptığımız araştırmayla Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren Türk gıda üreticilerini, toptancılarını ve ithalatçılarını bir araya getirerek sektörün konumunu, ortak sorunları tespit etmeyi ve ortak sorunlara çözüm arayarak dayanışma sergilemeyi hedefledik” dedi.
“Babaanne mutfağından vazgeçemiyorlar”
Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İş gücü göçlerinin ardından, ilk yıllarda, Türkiye’ye tatile gelindiğinde götürülen yiyeceklerle giderilmeye çalışılan ihtiyaçlar koca bir yılı karşılamıyordu. Babaanneden kalma alışkanlıkla kullanılan tarhana, kışlık erişte, biber salçası olmazsa olmazdı ama Türkiye’den taşımak da çözüm değildi. Böylece ilk Türk bakkalları, marketleri, lokantaları hatta Türk gıdası üreticileri oluşmaya başladı.”
Bavul ticareti yaparcasına valizlerle yiyecek taşınması ile başlayan bu macera, günümüzde etnik sınırları aşıp tüm pazara hitap edebilecek duruma geldi.
TAVAK’ın tespitlerine göre bugün için Almanya’da 82.400 Türk girişimci bulunmaktadır. Bu girişimcilerin yapısında özellikle Türk gıda maddeleri ithalatçıları, satıcıları ve tüketicileri çok büyük rol oynuyor. Son yapılan araştırmalara göre, bu sektördeki büyüme hızı da gözle görülür boyutta. Hukuksal açıdan bugün Almanya’da iş kurmak Türk göç tarihinin başlangıcında olduğu gibi çok büyük bir engel teşkil etmediği için, başlarda gerekli olan Alman vatandaşlığına geçmek bugün artık bir zorunluluk değil. Oturma hakkı ya da bazı hallerde süresiz oturma iznine sahip Almanya’da yaşayan her Türk, bugün iş kurma ruhsatını sorunsuz alabiliyor.
Almanlar da Türk gıdaları istiyor
Araştırmaya göre; Türk perakendecilerinin %51,1 gibi yarıdan fazlası, müşterilerinin yarısının Almanlardan oluştuğunu bildirdi. Bu istatistik, Türk perakendecilerin Alman ekonomisine ve sektörün yapısına tamamen uyum göstermiş bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor.
Ancak Türk ürünlerinin, Alman büyük satış zinciri içindeki süpermarketlerde artan oranda yer bulmasının, Türk perakendeciliğini olumsuz etkileyebiliyor. Günümüzde, Türk işletmeciler büyük oranda gıda maddelerini Türkiye’den ithal etmekte veya Türk ürünü olarak Almanya’da üretiliyor. 146 bin Türk girişimci hâlâ büyük bir oranla gıda sektöründe çalışıyor. Almanya’da ve Avrupa’da ihtiyaç duyulması ile başlayan Türk Gıda Pazarı, dünün ve bugünün girişimcileri için büyük bir fırsat yaratıyor.