Tüketilmeyen ve çöpe giden gıdalar, küresel olarak tüketilen gıdaların üçte birini oluşturuyor. Araştırmalar yılda yaklaşık 10 milyonun üzerinde insanın açlık ve yetersiz beslenmeden öldüğünü gösteriyor. Ancak, gıda israfının önüne geçmek edinilecek birkaç küçük alışkanlıkla mümkün.
Dünya çapında, yaklaşık 1 milyar insanın açlık çekiyor olmasına rağmen her yıl neredeyse 1,5 milyar ton yiyecek, çöpe gidiyor. Üstelik gelişmiş ülkelerde çöpe atılan gıdaların yüzde 40’ı yenilebilecek durumda. Öte yandan, tüketilmeyen ve çöpe atılan gıdalar iklim değişikliğinin en önemli sebebi olarak belirtilen metan gazının salınmasında çok önemli bir rol oynuyor. Uzmanlar, gıda israfının önüne geçmek adına günlük yaşantınızda neler yapılabileceğiniz hakkında tavsiyelerde bulunuyor…
Gıdaların çöpe gitmesini azaltmak, tasarruf etmek ve çevreyi korumak için işte size birkaç ipucu:
1-Alışverişlerinizi mutlaka planlayın. Yaptığınız yemeklerin ve bu yemekler için kullandığınız malzemelerin bir listesini yapın. Böylelikle mutfak alışverişi listeniz ile çıktığınızda gereksiz şeyler almamış olursunuz.
2-Önceden paketlenmiş meyve ve sebzeler yerine açıkta satılanları almayı deneyin. Böylece ihtiyacınız kadar almış olursunuz.
3- Kısa sürede bitiremeyeceğiniz ürünü almak yerine ihtiyacınız olduğu anda almaya çalışın. Bu şekilde aldığınız ürünü bozulmadan tüketme şansınız olacaktır.
4- Etikette yazan son kullanım tarihlerine dikkat edin. Aldığınız her gıdayı son kullanım tarihinden önce tüketin. En azından paranızı çöpe atmamış olursunuz.
5- Buzdolabında saklayacağınız gıdalar daha uzun süre kullanmanıza olanak tanıyacaktır. Gıdalarınızı buzdolabına tüketim önceliğine göre yerleştirmeniz size avantaj sağlayacaktır.
6- Dondurun. Tüketemeyeceğiniz gıdaları dondurmanız, daha sonra tüketmeniz için bir seçenek oluşturacaktır.
7- Küçük porsiyonlar servis ederek, tabakta kalan artık yemekleri çöpe atmak yerine ertesi bir öğün için saklama şansınız olacaktır.
8- Çöpe atılması kaçınılmaz olan gıdaları, sebze ve meyveleri bahçenizdeki bitkiler için zengin ve değerli gübrelere dönüştürebilirsiniz.
9-Dışarıda yemek yerken sipariş vermeden önce seçtiğiniz yemeğin porsiyon boyutlarını öğrenerek yiyemeyeceğiniz den fazlasını sipariş etmemiş olursunuz.
10-Yemekten sıkıldığınız ve atmayı düşündüğünüz yiyeceklerinizi bir kaba koyup sokak hayvanları için kapı önüne bıraktığınızda hem gıda israfını önlemiş hem de sokak hayvanlarıyla paylaşmış olursunuz.