• Künye
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Site İçi Arama
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Dünya

Gıda Biyoteknolojisi alanında dev adım!

9 Ekim 2017
Süre:5 mins read
gida-biyoteknoloji-merkezi-haluk-ozen-satish-udpa-gidahatti
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Hacettepe Üniversite ve Michigan Eyalet Üniversitesi’nin düzenlediği Gıda Biyoteknolojisi ve Biyogüvenlik Çalıştayı’nın ilk gününde, Hacettepe Üniversitesi’nde kurulacak Uluslararası Gıda Biyoteknolojisi ve Biyogüvenlik Araştırmaları Merkezi konusunda protokol imzalandı.

Hacettepe Üniversitesi ve Michigan Eyalet Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Gıda Biyoteknolojisi ve Biyogüvenlik Çalıştayı, Hacettepe Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 9 Ekim’de başladı. Üniversitelerden akademisyenlerin yanında kamu ve özel sektörden birçok ilgili ve uzmanın katıldığı çalıştay süresince, Türkiye’nin gıda biyoteknolojisi araştırmaları ve biyogüvenlik konusundaki durumu tartışılarak bu konuda dünya seviyesine ulaşabilmek için yapılması gerekenler ortaya koyulacak.

gida-biyoteknoloji-merkezi-protokol-haluk-ozen-satish-udpa-gidahattiAraştırma Merkezi için protokol imzalandı

Hacettepe Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’ndaki çalıştayın ilk gününe damgasını vuran gelişme, Hacettepe Üniversitesi ve Michigan Eyalet Üniversitesi işbirliği ile Hacettepe Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Gıda Biyoteknolojisi ve Biyogüvenlik Araştırmaları Merkezi konusundaki protokolün imzalanması oldu. Protokole Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Haluk Özen ile Michigan Eyalet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Satish Udpa imza attı.

“Hükümet konuya ciddi önem veriyor”

Akademik camia, kamu kurumları ve özel sektör temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği çalıştayın açılış konuşmalarını Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Remziye Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. A. Haluk Özen,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Nevzat Birişik, ABD Fahri Konsolosu Nurten Ural ve Michigan Eyalet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Satish Udpa yaptılar.

gida-biyoteknoloji-calistay-haluk-ozen-gidahatti
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Haluk Özen

Konuşmasında, Michigan Üniversitesi ile imzalanan protokolün Türkiye’de biyoteknoloji yönündeki çalışmalara yön verecek bir adım olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Haluk Özen, nitelikli bilim insanlarının iki üniversite arasında kolaylıkla gidip gelmesinin bilgi alış verişi ve deneyim paylaşımını kolaylaştıracağını söyledi.

Kurulacak ortak araştırma merkezinin sadece Türkiye için değil, Kafkaslar, Ortadoğu ve Balkanları da kapsayan büyük bir coğrafyada referans merkezi olacağını ifade eden Özen, Michigan Eyalet Üniversitesinde çalışmalar yaparak bugünkü gelişmelere önayak olan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Remziye Yılmaz’a teşekkür etti. Prof. Dr. Özen, üniversitelerin toplumun sorunlarına çözüm alternatifleri sunmadıkça topluma bütünleşemeyeceğini kaydetti. Hacettepe Üniversitesi olarak Türkiye’deki 180 üniversite içinden araştırma üniversitesi kapsamına alınan 10 üniversite arasında olduklarını vurgulayan Özen, bu görevi toplumun kaygılarını gidermek için kullanacaklarını ifade etti.

Özen, toplantıya sektör temsilcileri yanında kamudan paydaşların da katılmasının, Hacettepe Üniversitesi’nde kurulacak araştırma merkezinden çok değerli çıktılar alınacağı konusunda devletin de beklentilerinin olduğunu, Hükümetin bu konuya ciddi önem gösterdiğini ortaya koyduğunu söyledi.

gida-biyoteknoloji-calistay-muharrem-selcuk-gidahatti
Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk

“Biyogüvenlik GDO ile bir tutuluyor”

Çalıştayın fayda getireceğine inandığını belirterek sözlerine başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk da, biyogüvenlik konusunun Türkiye’de GDO harfleri ile bir tutulduğunu belirten Selçuk, bu konunun paydaşlarının da sadece “karşıtlar” ve “taraftarlar” şeklinde iki kutba ayrıldığını ifade etti.

Konuşmasında transgenik olarak da adlandırılan genetiği değiştirilmiş ürünlerin kontrollerinin nasıl yapıldığına değinen Selçuk, Biyogüvenlik Kanunu ve Biyogüvenlik Kurulu hakkında bilgiler verdi. Mevzuatta çok ağır yaptırımların bulunduğunu ve bunun sektörü tedirgin ettiğini belirten Gıda ve Kontrol Genel Müdürü, bulaşmanın büyük sorun olduğunu kaydetti.

Çalıştayın ülkede biyoteknoloji üzerine araştırmalarda yaşanan sorunların üstesinden gelinebilmesi için önemli çıktılar ortaya koyabileceğini belirten Selçuk, bu tür toplantıların halkın transgenik ürünler konusundaki görüşlerinin olumlu yönde değişmesi konusunda faydalı olabileceğini vurguladı.

gida-biyoteknoloji-calistay-nevzat-birisik-gidahatti
TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik

“Korku üretiliyor”

TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik ise biyoteknoloji ve biyogüvenlik konusunun çok önem verilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. TAGEM olarak tarım devriminin devamına imza attıklarını belirten Birişik, bugün insanlığın geldiği noktanın biyoloji devrimi olduğunu ifade etti. İnsanlığın diğer canlılardan farklı olduğunu, onlara müdahale edebildiğini vurgulayan Birişik, enerji üzerinde, makina üzerinde kurulan hakimiyetin biyoloji üzerinde kurulmasının sırasının geldiğini ifade etti.

Türkiye’de biyoteknoloji konusunun futbol taraftarlığı gibi algılandığını, bilimsellikten kopularak korku üretilmeye başlandığını belirten TAGEM Genel Müdürü, korkunun yönetilebilir olduğu derecede fayda sağladığını, biyoteknoloji üzerindeki korkuyu yönetmek için ise üniversitelerin var olduğunu ifade etti.

Ülkemizde sadece biyoteknoloji konusunda çalışan 17 laboratuvar ve 201 personel olduğunu, halihazırda konuya ilişkin 142 adet projenin yürütüldüğünü belirterek, bunların toplumdaki endişeleri gidermek için yeterli altyapıyı sağladığını bildiren Nevzat Birişik, bu konuda en büyük sorumluluğun “hayalleri pazarlamadan, korkuları pompalamadan”, tarafsız çalışmaları topluma sunacak bilim insanlarında olduğunu vurguladı.

gida-biyoteknoloji-calistay-satish-udpa-gidahatti
Michigan Eyalet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Satish Udpa

“Gıda biyoteknolojisi konusunda hükümetlerin desteği önemli”

Açılışta konuşan Michigan Eyalet Üniversitesi (MSU) Rektör Yardımcısı Prof. Satish Udpa ise imzalanan partnerlik anlaşmasının kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Michigan Eyalet Üniversitesi ve Türkiye arasında mükemmel bir işbirliği olduğunu bildiren Udpa, MSU ve Hacettepe arasında biyoteknoloji alanında çalışmaların 2015 yılında Doç. Dr. Remziye Yılmaz’ın ABD’ye gelişi ve yaptığı çalışmalarla başladığını vurguladı. Udpa, sürecin kurulmakta olan Uluslararası Gıda Biyoteknolojisi ve Biyogüvenlik Araştırma Merkezine kadar uzandığını ifade etti.

Özellikle iklim değişimi yüzünden ülkelerin vatandaşlarını beslemekte giderek zorluk çektiğini belirten Udpa, Hacettepe Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan merkezin bu konuda Orta Doğu, Balkanlar, Kafkaslar gibi çevre bölgelere de fayda sağlayacağını ifade etti. Bu konuda hükümetlerin de desteğinin kritik olduğunu belirten Udpa, bunun olmaması halinde başarılı olunamayacağını söyledi. Udpa, atılan imzalarla büyük ve uzun vadeli bir yolculuğa çıkıldığını sözlerine ekledi.

gida-biyoteknoloji-calistay-remziye-yilmaz-gidahatti
Doç. Dr. Remziye Yılmaz

Biyogüvenlik Mevzuatı değerlendirildi

Çalıştayın ilk gününde Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Remziye Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Serdar Abacı, Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Gültekin Yıldız, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. M. Fadıl Yıldırım ve Michigan Eyalet Üniversitesi’nden Prof. James Chen birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Türkiye’nin biyoteknoloji araştırmalarındaki konumu, Türkiye’de mevzuatın kapsamı, biyoteknoloji ürünü gıdalar konusunda hukuki yaptırımlar tartışıldı.

Bilimsel ve toplumsal diyaloğun da dikkate alınarak politikaların belirlenmesi konusunu da kapsayan çalıştay, 11 Ekim’de sona erecek.

Etiketler: biyoteknoloji mevzuatıDoç. Dr. Remziye YılmazGıda BiyoteknolojisiGıda Biyoteknolojisi ve Biyogüvenlik ÇalıştayıGıda Tarım ve Hayvancılık BakanlığıGıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem SelçukHacettepe ÜniversitesiHacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Haluk ÖzenMichigan Eyalet ÜniversitesiProf. Satish UdpaTAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik
Paylaş181TweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Anne sütü kansere çare olabilir mi? Denemeler ümit verici…
Gıda Haberleri

Gıda ve hayvancılık alanlarında ortak araştırma merkezleri kuruldu!

1 Şubat 2021
ABD Çevre Koruma Ajansı onay verdi: Bitkilere mantar ilacı arılardan!
Çevre

Şehir hayatında arı popülasyonuna “Arı Evim” desteği!

20 Ocak 2021
Prof. Dr. Aydın Öztan
Güncel

Prof. Dr. Aydın Öztan vefat etti

12 Aralık 2020

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Yerli aşı gönüllüsü Bakan Varank, ilk dozu yaptırdı

Yerli aşı gönüllüsü Bakan Varank, ilk dozu yaptırdı

18 Nisan 2021
Dünya Nadir Hastalıklar Günü: 7 binden fazla çeşidi var ama görülme sıklığı düşük!

Bilim insanları psikolojik sorunları tespit edebilen kan testi geliştirdi!

17 Nisan 2021
Yıldız Holding’de bayrak değişimi! Yönetim Kurulu Başkanı değişti

Murat Ülker yazdı: Babamın Tavsiyesiyle Dinimi Hep Nasıl Yaşadım?

17 Nisan 2021
Pandemi güncesi: Dünyada ölümler 1,5 milyonu aştı, umut aşılarda!

Yoğun bakımdaki genç korona virüs sayısı artıyor!

17 Nisan 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Site İçi Arama

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.