Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın sağlıklı beslenmeye yönelik hedefleri kapsamında, 2019 yılı sonuna kadar Beslenme Dostu Okul Programı’nın yanı sıra ilkokullarda okul yemeği verilmesi ile gıda ambalajlarında renkli ön yüz etiketlemesi de hayata geçirilecek.
Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, 27 Ekim’de Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanmıştı. 2019 Yılı Programının Hedefleri ve Politikaları Bölümünde, her alanda mevcut durum değerlendirmesi yapılarak, hedef ve politikalara yer verilerek, alınacak tedbirler sıralandı.
5 yaşındaki çocuklar da okullu olacak
Programın eğitim ile ilgili hedefleri arasında, çocukların okula başlama yaşlarıyla ilgili önemli bir düzenleme de yer aldı. Buna göre, önümüzdeki dönemde erken çocukluk eğitiminin 5 yaş için zorunlu olması sağlanacak ve bu eğitim kademesinin niteliğinin artırılmasına yönelik ortak kalite standartları getirilecek.
Tütün kullanımı, fiziksel aktivite eksikliği ve dengesiz beslenme
Programın sağlık alanındaki hedef ve politikaları arasında bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele ile sağlıklı beslenme konusunda yapılacak düzenlemeler önemli yer tutuyor.
TÜİK ölüm nedeni istatistikleri dikkate alındığında ülkemizde ölümlerin önemli bir kısmının bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandığına dikkat çekilen programda, “Kalp-damar hastalıkları ve kanser başta olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklara neden olan temel faktörler; tütün kullanımı, fiziksel aktivite eksikliği ve dengesiz beslenmedir. Bu çerçevede Toplumda Fiziksel Aktivitenin Artırılması Projesi kapsamında Ekim 2018 itibariyle 375.000 bisiklet dağıtılmıştır” denildi.
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirilecek
Bulaşıcı olmayan hastalıklar ve bunların risk faktörlerine ilişkin koruyucu ve tedavi edici hizmet kapasitesi artırılacak, obezitenin önlenmesi için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesine yönelik ilgili paydaşlarla koordineli bir şekilde mevcut programlar yaygınlaştırılacak ve ilave düzenlemeler yapılacak.
Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı bu hedefe ulaşmak amacıyla, atılacak adımlar ve alınacak önlemleri de kapsıyor.
İlkokullarda okul yemeği verilecek
Bu kapsamda; Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, SGK, Üniversiteler ve STK’ların işbirliği ile 2019 yılı Aralık ayı sonuna kadar, bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik farkındalığın artırılması amacıyla eğitim materyalleri hazırlanacak, etkinlik ve faaliyetler gerçekleştirilecek.
Beslenme Dostu Okul Programı uygulamasına devam edilecek, bunun yanında ilkokullarda okul yemeği programına başlanacak.
Gıda ambalajlarında renkli ön yüz etiketlemesi
Sağlık beslenmeye katkı için tüketicilerin besin içeriklerini sağlık açısından daha kolay değerlendirmesini sağlamak amacıyla, gıda ambalajlarında renkli ön yüz etiketlemesine geçilecek.
Bebek ve çocuk sağlığı için tamamlayıcı beslenme desteklenecek
Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bebek ve çocuk sağlığının geliştirilmesine yönelik olarak tamamlayıcı beslenme desteklenecek.
Tüm bebek ve çocukların hemoglobin ölçümleri planlanan zamanda yapılarak, demir ve D vitamini preparatlarının aile hekimleri aracılığıyla belirlenen program kriterleri dahilinde bebeklere ulaştırılması ve preparatların kullanımının izlenmesi sağlanarak kullanım düzeyi artırılacak.
Antibiyotik tüketimi azaltılacak
Program, ülkemizde yüksek oranlardaki antibiyotik tüketiminin düşürülmesine yönelik hedefleri de içeriyor.
Akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla antibiyotik bulunduran reçete yüzdesi yüksek olan iller öncelikli olmak üzere, halka ve sağlık çalışanlarına yönelik bilinçlendirme, eğitim, izleme ve değerlendirme faaliyetleri yürütülecek.
2017 yılında 35,3 olan bin kişiye düşen günlük antibiyotik tüketim miktarının 2019 yılında 34’e düşürülmesi hedefleniyor.