Çin’de genetiği değiştirilmiş bebek doğdu iddiası, şüpheleri beraberinde getirdi.
Çin’de bir bilim insanının genetik kodlarını düzenleyerek ikiz bebeklere insan bağışıklık yetmezliği virüsüne (HIV) karşı bağışıklık kazandırdığı iddiası şüpheli bulundu. İddiaları Associated Press tarafından yayınlanan Prof. He Jiankui, bu fikrin canavarca olduğunu savunan diğer bilim insanları arasında infiale neden oldu. Bu yöndeki çalışmalar birçok ülkede yasak.
İddianın merkezindeki hastane ise bu çalışmayla herhangi bir ilgilerinin olmadığını açıkladı. Shenzen’deki Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de bu araştırmadan haberdar olmadığını, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.
“İddia yalansa da, değilse de bilimi kötüye kullanmaktır”
Konuyla ilgili olarak bilim çevrelerinden ciddi tepkiler geldi. Londra’daki Imperial College’de Bilim ve Toplum Profesörü olan Robert Wilson, bu iddianın yalan olmasının çok büyük sorumsuzluk ve bilimi kötüye kullanma örneği olacağını, iddianın doğru olmasının ise aynı şekilde karşılanacağını söyledi.
Londra Kings College’dan Dr. Dusko Ilic ise HIV enfeksiyonunun günümüzde büyük oranda tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu, ilaçlarla kontrol altında tutulabildiğini, ebeveynden bebeğe geçme riskinin neredeyse sıfır olduğunu vurgulayarak bu deneyin anlamlı olmadığını belirtti.
“Ahlaki değildir, kabul edilemez”
Oxford Üniversitesinden Prof Julian Savulescu da genlerde düzenleme yapmanın henüz deneysel olduğunu, öngörülemeyen sonuçlar doğurarak genetik sorunlara yol açabileceğini söyledi. Savulescu, sağlıklı bebekler üzerinde yapılmış ve temelde bir faydası olmayan bu deney iddiasının şüpheli olduğunu ima etti.
Görüşüne başvurulan diğer uzmanlar da genetik kodun düzenlenmesi müdahalesinin ileri yaşlarda doğuracağı sonuçların bilinemediğini, ayrıca tedavi edilmesi veya kaçınılması mümkün olan durumlar için, sırf bilgi edinmek amacıyla insanlar üzerinde deney yapılmasının ahlaki açıdan doğru olmadığını ve kabul edilemeyeceğini ifade ettiler.