Eğitim Sanayi ve Teknoloji Enstitüsü (ESTEN) Direktörü Dr. Sevinç Tunalı’nın kaleme aldığı “Geleceğin Okullarını Keşfetmek, Geleceğin Okullarına Dair Senaryolar” kitabı, TASAM Yayınları tarafından yayımlandı.
Tunalı’nın kitabı, Ön Söz ve Sunuş’un ardından “Geleceğin Okullarını Keşfetmek, Geleceğin Okullarına Dair Senaryolar” ve “Eğitim Araştırmacıları için Araştırmanın Hikâyesi” ile başlıyor.
Birinci bölümde “Gelecek Üzerine Araştırma Yapma Yöntemleri”, ikinci bölümde “Eğitimin Geleceğine Yön Veren Trendler”, üçüncü bölümde “Küreselleşme ile İlişkili Trendler”, dördüncü bölümde “Teknoloji ile İlişkili Trendler”, beşinci bölümde ise “Senaryo Geliştirme” konuları incelenmiş. Kitabın altıncı ve son bölümünde ise “Sonuçlar” irdeleniyor.
Amaç; geleceğin eğitimi konusunda yeni bir bakış açısı kazandırmak!
208 sayfadan oluşan kitabın amacının “okuyucularını, suçlamalar sarmalında polisiye hikâyeye dönen okul sistemindeki sıradanlığın körlüğünden kurtarmak ve geleceğin eğitimi konusunda yeni bir bakış açısı kazandırmak” olduğunun belirtildiği arka kapak yazısında şu ifadelere yer verilmiş:
“Günümüz dünyası, insanlık tarihinin en hızlı değişimleri yaşadığı bir dönemden geçiyor. Gelecek hakkında net bir fikri ortaya koymak zor olsa da, biz eğitimcilerin görevi öğrencilerimizi sınırsız ihtimalle dolu bu bilinmeyen geleceğe en iyi şekilde hazırlamaktır.
“Okullardaki değişim düşündüğümüzden daha yüzeysel”
Bu hazırlık sırasında kullandığımız internet ağ sistemlerini ve sınıflardaki akıllı tahtaları kanıt olarak gösterip, birçok kişi günümüz sınıflarının 20. yüzyıldakilerden oldukça farklı olduğunu iddia etmektedir. Fakat okulların tasarlanış seklinin, kitle eğitiminin, öğrenci-öğretmen ilişkisinin ve okul yönetiminin geçen yüzyıldan ayırt edici şekilde farklılaşmadığını göz önüne alırsak; okullardaki değişimin aslında düşündüğümüzden daha yüzeysel olduğunu söyleyebiliriz. Bunun bir sebebi de kurumsal anlamda sınıf ve okul yapısının altında yatan sebep ve sonuç ilişkisinin değişmemiş olmasıdır.
Okulun dışında kalan kurumlar bilgi çağına geçmişken, okullar sanayi devriminden bugüne bir evrim geçirmemiş ve yüz yıldan uzun zamandır aynı kalmıştır. Bu durum günümüz eğitimini yoğun bir eleştiriye maruz bırakmaktadır. En kötüsü de bu eleştirilerin karşısında yapılan en genel yanlış herkesin birbirini (öğrenciler – öğretmenler – bürokratlar- politikacılar- üniversiteler vb.) suçlamasıdır. Öğretmenlere göre yeni nesil öğrenciler çok değişmiştir. Bürokratlara göre öğretmen niteliği düşüktür, üniversitelere göre öğretmenlere yönelik doğru istihdam politikaları geliştirilmemiştir”.
Dr. Sevinç Tunalı kimdir?
Sevinç Tunalı ilk lisans derecesini 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde, ikinci lisans derecesini ise 2007 yılında Üstün Zekâlılar Eğitimi Bölümünde tamamlamıştır.
Yüksek lisans eğitimine İstanbul Üniversitesi, Üstün Zekâlılar Eğitimi Bölümünde devam eden Tunalı, Doktora ön çalışmasını California State- Sonoma State Üniversitesinde, Eğitim Programları, Öğretim ve Öğrenme Bölümünde yapmıştır. Doktorasını 2014 yılında, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Eğitim Programları ve Öğretim bölümünde tamamlamıştır.
Akademik kariyerine Yardımcı Doçent olarak başlayıp, İstanbul’da çeşitli üniversitelerde çalışan Tunalı’nın “Eğitimin Geleceği” alanında birçok makale ve bildirisinin yanında “Bangladeş’te Geleceğin Eğitimi” projesi Dhaka Üniversitesi ve Frederich-Erbert Vakfı tarafından Geleceğin Eğitimi 2018 teması altında ödüle layık görülmüştür. 2019 yılında da Assalam Community Foundation tarafından düzenlenen “Yeni Teknoloji, Yeni Eğitim ve Yeni Afrika” projesinde Zanzibar’daki eğitimlere mentör olarak davet edilmiştir.
Halen “Eğitimde Yapay Zekâ” alanındaki çalışmalarına devam eden Sevinç Tunalı, güncel olarak Pedudi A.Ş.’nin Kurucu Ortağı, Ürün Geliştirme Müdürü; Tunalı Vakfı’nın Kurucusu, Mütevelli Heyeti Başkanı ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezindeki, Eğitim Sanayi ve Teknoloji Enstitüsü (ESTEN) Direktörü olarak faaliyet göstermektedir.