Haziran 2006’da tanışıldı, şimdiden AB’nin yarısı kullanıyor
CIAA’nın 2006 yılında başlattığı GDA temelli gönüllü etiketleme sistemi, Avrupa genelinde yaygın bir kullanıma erişti.
AB Parlamentosu ve Konseyi 1924/2006/EC sayılı Gıdalarda Kullanılacak Beslenme ve Sağlık Beyanları Regülâsyonu’nu 30 Aralık 2006 yılında yayınladı ve 1 Temmuz 2007 tarihi itibariyle resmen yürürlüğe girdi. Regülâsyon üzerinde Avrupa Parlamentosu’nda yapılan tartışmalar ise hala bitmedi. CIAA (Avrupa Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu) regülasyon değişikliği için bazı öneriler yayınladı. Ürün ambalajlarının ön ve arka yüzüne beslenme etiketi konmasını içeren CIAA önerisi; gıdalarda servis büyüklüğüne göre besin bilgisinin ve GDA’ların (Guidelines Daily Amount- Günlük Tüketim Miktarı Kılavuzları) tanıtımını kapsıyor.
Söz konusu regülâsyonun yayınlanmasını takiben CIAA, GDA önerisi yanında kaygılarını da dile getirdi. CIAA’nın kaygıları arasında regülâsyonun uygulanmasında AB genelinde çok başlılık olacağı ve ulusal yaklaşımların gıda ve içecek pazarına zarar verebileceği düşüncesi de var.
CIAA Başkanı Jean Martin, Martin, CIAA olarak 2006 Haziran ayında başlattıkları gönüllü GDA etiket bilgisi uygulamasının bugün Avrupalı üreticilerin yarısı tarafından ürün etiketlerinde uygulandığını belirtiyor. GDA etiketi kullanılan ürünlerde, kalori, şeker, yağ, doymuş yağ ve tuz oranı bilgisi yer alıyor. CIAA’nın etiketlerde günlük tüketim miktarı kılavuzları (GDA) uygulamasını kabul ederek kullanmaya başlayan UNESDA (Avrupa İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu) ise tüm sektör içinde bu uygulamayı hayata geçiren ilk sanayi dalı oldu.
APCO bağımsız firması tarafından yapılan ve İngiltere Exeter Üniversitesinden Dr. Brian Young tarafından değerlendirilen etiket araştırması, gıda üreticisi şirketlerin %44’ünün gönüllü olarak GDA bilgisini ürün etiketlerinde kullandığını tespit etti. Araştırma, Kasım 2007 – Mart 2008 tarihleri arasında ve İngiltere, Hollanda, İspanya, Fransa ve İtalya’yı kapsayan 5 büyük AB ülkesinde gerçekleştirildi. 2.026 gıda ve içecek firmasının incelendiği araştırma, genel %44’lük GDA etiketi kullanımına ilaveten, yıllık satışları 5 milyon Euro’dan fazla olan büyük firmaların %65’inin, orta ölçekli firmaların (satışları 500,000 Euro ila 4.9 milyon Euro olan firmalar) %58’inin ve küçük firmaların da (499,000 Euro’ dan daha az satış yapan firmalar) %34’ünün GDA etiketlerini kullandıklarını ya da kullanmayı düşündüklerini ortaya koydu.
CIAA Başkanı Jean Martin, araştırmanın sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, GDA’ların başarılı gönüllü uygulamasının, bu tür bir etiketlemeye şüpheyle yaklaşan Avrupa mevzuatlarını sorgulanır hale getirdiğini belirtti. Martin; “Tüketicilere beslenme bilgisini sade ve anlaşılabilir bir şekilde aktaran ve tükettiği gıdadan alacağı faydayı anlatan bu gönüllü girişim, regülasyondan daha fazla etkili olabilir.” dedi.
CIAA’nın yaptırdığı bir anketin sonuçları ise 2008 yılı sonuna kadar 1.030 markanın, 2009 yılı sonu itibariyle de büyük firmaların çoğunluğunun, ürünlerinin %100’ünde GDA etiketleri kullanmayı planladıklarını ortaya koydu.
GDA nedir?
GDA’lar tüketicilerin gıda etiketlerinde yer alan beslenme bilgilerini anlamalarına yardımcı olan bir sistem. Sistem, her bireye kendi besin gereksinimlerine göre en uygun ürünün hangisi olduğunu seçebilme imkânı tanıyarak yeterli ve dengeli beslenme konusunda da kendi beslenme planlarını nasıl yapmaları gerektiği hakkında yardımcı olmayı amaçlıyor. GDA etiketlerinde 5 ana besin öğesiyle ilgili bilgiler yer alıyor. Bu besin öğeleri kalori, şeker, yağ, doymuş yağ ve tuzdan oluşuyor ve etiket üzerinde ortalama bir tüketicinin günlük enerji ihtiyacının yüzde kaçının bu öğeler ile karşılandığı bilgisini tüketiciye sunuyor.