Küresel tarımsal kalkınma yoluyla dünyada yoksulluğun azaltılmasına katkı için 2009 yılında İtalya’daki toplantıda taahhütlerde bulunan G8 ülkelerinin, Birleşmiş Milletler (BM)’nin tarımsal kalkınma için uluslararası finans organizasyonu IFAD’la iş birliğinde yeni bir aşamaya girildi.
IFAD Başkanı Kanayo F. Nwanze, G8’in yıllık zirvesinden hemen önce Washington’da bir araya gelen küresel iş dünyası ve hükümet liderlerine, “Afrika tarımındaki en geniş özel yatırımcılar olan küçük çiftçiler, kazançlarının artışına verilecek destekle, bölgede gıda güvencesi ve ekonomik zorluklarla mücadele etmekte olan ülkelere yardımcı olmak çabasının başlıca hedefi olmalıdır.” mesajını verdi.
Nwanze’nin, ABD Başkanı Barack Obama’nın da katıldığı, Şikago Küresel İşler Konseyi tarafından Dünya Ekonomik Forumu ile birlikte 21 Mayıs’ta düzenlenen Gıda Güvencesi ve Beslenme için Yeni Ortaklık isimli sempozyumundaki bu mesajı, gerekli karşılığı buldu. Obama konuşmasında, “Kendimizi sorumlu tutacağız. Sonuçları hesaplayacağız ve çiftçilerin kazancını arttırmak ve gelecek 10 yıl içinde 50 milyon kadın, erkek ve çocuğa kendilerini yoksulluktan kurtarmaları için yardım etmek gibi net hedeflere odaklanacağız.” ifadelerini kullandı.
G8’le gıda güvencesi konusunda oluşan yeni ortaklığa ilişkin memnuniyetini dile getiren Nwanze, “Bugün bu girişimi açıklamak, dünyanın en büyük ekonomilerinin taahhütlerini genişletmeye ve derinleştirmeye hazır olduklarına ve açlığı ortadan kaldırmak için yeni bir destek düzeyi başlatacağına, bunu gezegenimiz ve gelişmekte olan ülkelerde kırsal bölgelerde yaşayanlar da dâhil olmak üzere toplumlarımız için sürdürülebilir yollarla yapacağımıza dair güçlü bir işaret göndermektedir.” dedi.
Tarım ile gerçekleştirilen büyümenin, yoksulluğu azaltmada diğer sektörlerdeki büyümenin en az iki katı daha etkili olduğunu gösteren kanıtlara değinerek, Afrika ülkelerinin mülkiyetlerinin, yeni ortaklığın temel özelliği olduğunu da kaydeden Nwanze sözlerini şöyle sürdürdü: Bu yeni girişimi, özellikle yoksul ülkelerdeki tarımsal kalkınmayı teşvik edecek kaynakları arttırma konusunda destekliyoruz. Bu, aynı zamanda sonuçların, sorumlulukların, etkinin arttırılmasının ve yeni paydaşların sürece dâhil edilmesinin düzenlenmesine yönelik gösterilecek titizlikle de ilgili. Bunun gerçekleştirilmesi, küçük çiftçiler ve diğer kırsal işletmelerin başarıya ulaşması için koşulların oluşturulması amacıyla Afrikalı liderlerin de sorumluluk alması gerekiyor.
IFAD Başkanı, Washington’daki etkinliğe üst düzey yöneticileri katılan uluslararası tarım ve beslenme firmalarının katılımının bu çabaya büyük bir değer katacağını söyledi ancak başlangıçta yeni ortaklığa katılan Etiyopya, Gana ve Tanzanya’nın, daha sonra ortaklığa katılacak diğer Afrika ülkelerindeki yerel işletmelerin, küçük üreticilerin ve çiftçi organizasyonlarının anahtar roller üstlenmesine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi. Sahraaltı Afrika’daki tarım arazilerinin %80’inin küçük çiftçiler tarafından yönetilmesi nedeniyle bunun kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Nwanze, IFAD’ın gelişmekte olan ülkelerdeki deneyimlerinin, tarımsal büyümeyi küçük toprak sahiplerinin yönlendirdiğini defalarca gösterdiğinin altını çizdi.
Küçük toprak sahibi çiftçilerin daha iyi bağlantılara ve pazara, teknolojiye ve bilgiye ulaşmaya ihtiyacı olduğunu belirten IFAD Başkanı, yeni G8 girişiminin, küçük çiftçilerin değer zincirindeki konumunu güçlendirmek üzere pazar ve finans, risk ve güvence, bilim ve teknoloji ile ilişkili araçları arttırmayı destekleyerek bu sorunlara yöneleceğini kaydetti.
Nwanze, G8 girişimine, temel alt tapı ve hizmetlerdeki yatırımı öncelikle hale getirmeleri, yönetimi iyileştirmeleri ve kırsal alanları yaşanacak ve iş yapılacak uygun alanlara dönüştürmeleri konusunda hükümetlere yardımcı olunması çağrısında da bulundu.
IFAD, gelişmekte olan ülkelerde kırsal bölgelerde yaşayan yoksul insanların gıdalarının ve beslenme güvencesinin iyileştirilmesini, kazançlarının arttırılmasını ve çabuk toparlanabilme özelliklerinin güçlendirilmesini sağlamak üzere BM’nin uluslararası bir finans kurumu olarak çalışıyor.
Gıdahattı.com/31.05.2012