İspanya’da bulunan Navarra Üniversitesi Fizyoloji ve Beslenme Bölümü tarafından 2006 yılında yapılan bir araştırmada, farklı meyve içeriğine sahip iki hipokalorik diyetin, obez kadınlarda lipit peroksidasyonuyla ilişkili antioksidan biyoişaretçilerini iyileştirme yeteneği incelendi.
Yaşları 32±6, beden kitle indeksleri 34,9 ± 2,9kg/m2 olan 15 obez kadının yer aldığı araştırmada, obez kadınlar 2 gruba ayrılarak 8 hafta süren diyet uygulamasına alındı.
Yüksek miktarda meyve içeren diyette enerjinin %15’i, düşük miktarda meyve içeren diyette ise %5’i fruktozdan geldiği belirtilen çalışmada, bireylerden kan örnekleri alınarak, plazmadaki toplam antioksidan kapasitesi ve malonilaldehit düzeyi ölçüldü.
Her iki gruptaki kadınlarda kilo kaybı kaydedilmediği araştırma sonucuna göre, iki grup arasında A ve E vitamini düzeyleri açısından bir fark gözlenmezken, yüksek miktarda meyve içeren diyetle beslenen kadınların daha fazla C vitamini aldığı görüldü.
Yağ metabolizması üzerinde etkili olduğu bilinen besinsel lif, yüksek miktarda meyve içeren diyette daha yüksek iken, dolaşımdaki insülin, glukoz, triaçilgliserol, serbest yağ asidi ve kolesterol/HDL kolesterol oranları, farklı uygulanması ile diyetlerin değişiklik göstermediği belirlendi.
Açlık toplam kolesterol düzeyi, özellikle yüksek miktarda meyve içeren diyet tüketenlerde düşerken, plazmadaki antioksidan kapasitesinin yüksek miktarda meyve içeren diyette daha yüksek olduğu saptanmışsa da bu fark istatistiksel olarak önemli olmadığı kaydedildi.
Plazma ürat düzeyleri her iki grup için de aynı olan araştırmada, yüksek miktarda meyve içeren diyeti tüketen kadınlarda LDL kolesterol düzeyi azalırken, malonilaldehit/LDL kolesterol oranında bir değişiklik saptanmadı.
Yüksek miktarda meyve içeren diyeti uygulayan kadınlarda oksidatif stres durumunun düştüğü ancak düşük miktarda meyve içeren diyeti tüketenlerde böyle bir durumun istatistiksel açıdan belirgin olmadığı görüldü.
Yüksek miktarda meyve içeren diyetin, malonilaldehit/plazma antioksidan kapasitesi oranını iyileştirdiği gözlendi.
Malonilaldehit, kolesterol ve LDL kolesterolün diyet kaynaklı değişimleri arasında bir ilişki olduğu görülen çalışmada, hipokalorik diyetlerde meyvelerin kullanılması, obeziteye bağlı kalp ve damar hastalıkları risk faktörlerinin iyileştirilmesini sağlayabileceği belirtildi.