ABD’de bulunan Georgia Eyalet Üniversitesi Sinir Bilimi Enstitüsü tarafından 2011 yılında yapılan bir araştırmada, fruktoz alımının nörolojik etkileri incelendi. Araştırmada, fruktoz ile beslemenin davranışsal esneklik şekillerinde bir bozukluğa neden olmadığı sonucuna varıldı.
Çalışmada, yeni doğmuş farelere normal ya da fruktozlu diyet uygulandı ve ilaç olarak d-amfetamin sülfat tuzu, metoheksital sodyum ve antibiyotik timentin verildi. Kazanım fazından sonra farelerin amfetamini kendi kendilerine uygulamalarına izin verildi.
14 gün boyunca amfetaminden yoksun bırakılan farelere, zihinsel-bölüm tükenme ve yerine koyma testi uygulandı.
Araştırmada, farelere şu testler uygulandı:
- Boyutsal hafıza, uzamsal su labirenti testi ile ölçüldü.
- Vücut ağırlıkları ve besin tüketimleri ölçüldü.
- Fareler öldürülerek kan örnekleri alındı.
Yapılan ikinci bir deneyde ise ilaca alıştırılmamış farelerde fruktozun etkisi incelendi. Bu deneyde, ilk deneyde uygulanan prosedür uygulandı ancak bu kez farelere su labirenti testinden önce herhangi bir ilaç verilmedi.
Araştırma sonuçlarına göre, tüm fareler, birinci deney boyunca kilo aldığı ancak %60 fruktoz ile beslenen farelerin, diğer farelere göre oldukça hafif olduğu gözlendi.
Gıda alımının, dinlenme zamanı ile amfetamin testi arasında farklılık göstermediği, %60 fruktoz diyetinin östrus döngüsünü etkilemediği saptandı.
Diyet içeriği ve diyet süresinin, kendi kendine amfetamin uygulaması ve tükenme/yerine koyma testi üzerinde belirgin bir etkisi olmadığının belirlendiği araştırmada, yapılan uzamsal hafıza testinde kısa süre için diyetle beslenen farelerin orta ya da uzun süre beslenenlere göre daha düşük mesafe puanı aldığı ortaya çıktı.
Ölüm sonrası yapılan incelemelerde fruktoz diyetinin, plazma trigliserit düzeyini etkilemediği ancak karaciğer ve dalak kütlelerini vücuda oranla önemli ölçüde arttırdığı görüldü.
Karaciğer iltihaplanması, artan bir immün yanıt üretmiş ve sonrasında dalak kütlesinde büyümeye neden olabileceği belirtildi. Başka bir varsayım olarak fruktozun dalak ve karaciğeri büyütmediği, vücut kültesi azaldığı için bu organların daha büyük görünmüş olabileceği ihtimali üzerinde duruldu.
Deney 2’deki farelerde de yüksek fruktozla beslenmenin uzamsal hafızaya olumsuz bir etkisi olmadığının belirlendiği araştırmada, fruktoz ile beslemenin, davranışsal esneklik şekillerinde bir bozukluğa neden olmadığı ve hipokampal esaslı uzamsal hafızayı olumsuz yönde etkilemediği belirlendi.
Yüksek fruktoz diyetinin, dişi farelerde kendi kendine amfetamin uygulamasını ya da uzamsal su labirenti öğrenimini ve hafızayı etkilemediği ortaya çıktı.