Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn’nin şarabın da, en az diğer alkollü içecekler kadar sağlığa zararlı olduğu açıklamasına yanıt, en üst makamdan geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şarabın diğer kuvvetli alkol türleriyle aynı kefeye konulmasına müsaade etmeyeceğini belirterek,Fransızların geleneksel içkisi şaraptan günde iki kez içtiğini söyledi.
Şaraplarıyla dünya çapında ün yapan ve her yıl milyonlarca avro gelir elde eden Fransa, şarap tartışması yaşıyor.

Tartışmayı Sağlık Bakanı başlattı
Şarap tartışması, Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn’in, yeni alkol düzenlemesine ilişkin açıklamalarında, şarabın da en az diğer alkol türleri kadar sağlığa zararlı olduğunu dile getirmesiyle başladı.
“Şarap endüstrisi insanları şarabın diğer alkollü içkilerden farklı olduğuna, hatta sağlığı olumlu yönde etkilediğine inandırıyor. Oysa şarap içmenin bira, votka, viski içmekten bir farkının bulunmadığı bilimsel olarak kanıtlandı” diyen Agnes Buzyn, Fransızların yanı sıra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da tepkisini çekti.
Macron: “Günde iki kez içiyorum”
Şarabın diğer kuvvetli alkol türleriyle aynı kefeye konulmasına müsaade etmeyeceğini belirten Macron, ‘milli içkiden’ günde iki kez içtiğini söyledi.
Basın toplantısında, “Tüm toplumun sağlığı devasa bir tehditle karşı karşıya” diyerek konuyu açan Emmanuel Macron, gençlerin gitgide daha az şarap, ama daha çok kuvvetli alkol ya da bira içtiğini vurguladı.
Fransızların geleneksel içkisi şaraptan günde iki kez içtiğini belirten Macron, şarabın diğer kuvvetli alkol türleriyle aynı kefeye konulmasına ve alkol-tütün yasasını daha sıkılaştıran değişikler yapılmasına izin vermeyeceğini dile getirdi.
Fransız aydınlar da tepkili
Bu arada yeni alkol düzenlemesi ile daha sıkı kurallar getirmeye hazırlanan Fransız Sağlık Bakanlığı’na aydınlardan da “Şarapla uğraşmayın” tepkisi geldi.
Aralarında coğrafyacı Jean-Robert Pitt, yazar Bernard Pivo, onkolog David Kaya ve Fransız Akademisi üyelerinin de olduğu isimler, Le Figaro gazetesinde yayımladıkları ortak makalede “Fransız uygarlığının bir parçası olan şarabın günah keçisi yapılmasına son verilmesi” talebinde bulunuldu.