Avrupalı gıda üreticilerini temsil eden ticaret organı FoodDrinkEurope (FDE), İtalya’nın yeni ülke menşe etiket düzenlemeleri hakkında Avrupa Komisyonu’na şikayette bulundu.
İtalya’da yetkililer, gıda sektöründeki Ülke Menşe Etiketlemesi (COOL) şartlarının kapsamını genişletiyor. Bu adım atılırken tüketicilerin “şeffaflık” talebi ve İtalyan gıda üreticilerinin mali çıkarlarını koruma ihtiyacı gerekçe gösteriliyor.
İtalya’da birçok menşe etiketi şartı bulunuyor
İtalya yönetimi Haziran 2016’da, süt ürünlerinin ülkedeki satışını düzenleyen Bakanlıklar arası bir Kararnameyi yürürlüğe koydu. Düzenleme; üreticilerin süt, peynir, tereyağı ve yoğurt gibi ürünlerde kullanılan hammaddenin kaynağını göstermesini şart koşuyordu.
Bunun yanında süt ürünü üreticilerinin, ürünlerin hangi ülkede ambalajlandığını ve ürünün hangi ülkede işlendiğini ambalaj üzerinde belirtmesi zorunlu hale geldi.
2017’nin Şubat ayında benzer kurallar 2 yıllık bir deneme sürecinin bir parçası olarak pirinç ve makarna üreticileri için de yürürlüğe girdi. Bu süre zarfında gıda üreticileri pirinç ve makarna ürünlerinin üretimindeki tahılların hangi ülkeden geldiğini belirtmek zorunda olacak.
Buna ilave olarak, makarna ürünlerinde öğütme işleminin yapıldığı ülkenin, pirinç üreticilerinde ise ürünlerin nerede işlendiğinin ve ambalajlandığının belirtilmesi gerekiyor.
İtalyanların %85’i gıda ürünlerinin nerden geldiğini bilmek istiyor
İtalya Tarım Bakanlığı tarafından ortaya koyulan verilere göre, İtalyanların %85’i gıda ürünlerindeki hammaddelerin hangi ülkeden geldiğini bilmek istiyor.
FoodDrinkEurope’un şikayet gerekçesi ne?
FoodDrinkEurope’un Avrupa Komisyonu verdiği şikayet dilekçesinde, İtalya’nın bu önlemleri uygulamaya koyarak AB süreçleri ile çeliştiği ifade ediliyor. İtalya’nın bu önlemleri AB’ye “ön bildirim” yapılmaksızın uygulamaya koyduğunu belirten endüstri kuruluşu; söz konusu önlemlerin meşruiyetinin Avrupa Birliği’nin İşleyişi Anlaşması’ndaki Madde 34 ve 36 ile sorgulanabileceği görüşünde.
Tartışmayı şeffaflığın dışında bir noktada ele alan FoodDrinkEurope, konunun serbest ticareti korumak ve Tek Pazar’ı destekleyen prensiplerle ilgili olduğunu öne sürüyor.
Kuruluş aynı zamanda Fransa, Yunanistan, Finlandiya ve İspanya’nın da dahil olduğu 8 üye ülkede uygulamaya giren Ülke Menşe Etiketlemesi düzenlemelerinin halihazırda Tek Pazar’daki gıda ticaretini olumsuz etkilediğini öne sürüyor.
FDE adına konuşan bir yetkili, sonraki adımın Brüksel tarafından belirleneceğini ifade etti.