Geliştirilen yöntem insanlarda da işe yararsa, omurilik sakatlıkları nedeniyle felç geçiren insanların tedavi edilmesinin önü açılabilir…
Genetik mühendislikle üretilmiş bir protein sayesinde, Alman bilim insanların oluşan bir ekip, farelerin tamamen hasar görmüş omurilik sinirlerini tamir etmeyi başardı. Tamamen felç olan fareler, bu yöntemle tekrar yürümeye başladı.
Araştırma, Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Gen terapisi, tamamen kesilmiş veya zarar görmüş sinirleri tamir etmeyi başaran ilk yöntem oldu. Bu kilometre taşı niteliğindeki araştırma bir gün insanlarda sinir hasarı veya felç tedavisinin önünü açabilir. Tabi ki bunun gerçekleşmesi için çok fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Mevcut sinir hasarı tedavileri ve araştırmaları, kısmen zarar görmüş sinirlerin desteklenmesi veya doku nakli ile değiştirilmesine odaklanıyor. Yeni geliştirilen, orijinal sinirin tekrar gelişimini sağlayan bu yöntem ise oldukça önemli bir nörolojik keşif olarak kabul ediliyor.
| Bağırsak bakterileri motor nöron hastalarına umut olabilir mi? |
Araştırmacılar sinirleri nasıl tamir etti?
Yöntem, genetik mühendisliği ile tasarlanmış bir protein olan hiper-interlökin-6 maddesine dayanıyor. Bu madde, sinir büyümesini tetiklemeye yardımcı oluyor.
Almana Ruhr Üniversitesi Bochum’dan araştırmacılar farelerin beynine bir gen terapi vektörü enjekte etti ve bu rejenere eden proteini üretmek için gerekli genetik dizilimi yerleştirdi. Farenin hücreleri bu proteini üretmeye başladı. Sonuç olarak önceden tedavi edilemeyen sinir hasarı, iyileşmeye başladı.