Meyveleri genelde sağlıklı beslenmenin bir parçası ve gereksinimi olarak konuşuyoruz, ancak bilinmesi gereken başka noktalar da var. Meyveler, faydalı vitamin ve lif içeriğinin yanında şeker de içerir ve kalori alımını arttırır. Bu nedenle kilosunu kontrol etmek veya zayıflamak isteyenler meyve tüketirken ölçüyü kaçırmamalı. Peki fazla meyve yemek kilo yapar mı? Akşam meyve yemek kilo aldırır mı?
Meyve yemek kilo yapar mı?
Meyveler, vitamin, mineral ve lif gibi faydalı içeriğinin yanında fruktoz gibi basit karbonhidratlar, yani enerji de içerir. Fazla tüketilen meyveler de diğer gıdalar gibi kalori alımını arttırır. Eğer kişinin kalori alımı, harcamasından fazla ise, meyve yemek kilo aldırabilir. Yani sorunun cevabı; miktara bağlı olarak meyve yemek kilo aldırabilir.
Bu yüzden meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir. Bir kişinin bir günde yemesi gereken meyve miktarı, üç-beş porsiyon arasında değişir. Bunu değiştiren faktör kişinin yaşı, cinsiyeti ve alması gereken kalori ile ilgilidir.
Akşam meyve yemek kilo aldırır mı?
Fazla tüketildiğinde meyveler kilo aldırabilir. Ancak yaygın bilinenin aksine, gece meyve yemenin kilo alımına neden olduğuna ilişkin spesifik bir kanıt yoktur.
Aslına bakarsanız, yatmadan önce bir şeyler yemek istiyorsanız, meyve diğer birçok atıştırmalıktan ve tatlıdan daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Ne kadar meyve yemelisiniz?
Bu porsiyon miktarını gün içine dikkatlice dağıtmak gerekir. Çocuklarda ve büyüme çağında meyve günde en az 3 porsiyon alınması gerekir. 1 porsiyonu gösteren örnek miktar; 1 küçük boy elma, armut, şeftali veya 1 çay bardağı kiraz, erik veya çilektir.
Karpuz kavunun 1 porsiyonu 2 parmak kalınlığında hilal şeklinde kesilmiş 1 ince dilim miktarıdır. Yetişkinlerde 2-3 porsiyon alımı yeterlidir. Metabolizmamızın düzenli çalışması için ilk başta meyvenin ara öğünlerde tüketilmesi önerilir.
Sadece meyvelerle olan diyetlerden kaçının
Besin öğeleri yetersizliğine neden olur. Çok kısa sürelerde fazla kilo kayıpları sağlansa da kalıcı olmaz Kısa sürede ağırlık kaybı sağlar, hızlı kaybedilen ağırlık; yağdan değil yağsız kitleden oluşur.
Eski beslenme alışkanlıklarına geri dönüldüğünde kaybedilen ağırlığın korunması mümkün olmaz, daha fazla kilo artışı olur.
Ana öğünlerde tüketilen meyvelerin yanında proteinli bir besinin olması tek başına meyve tüketimine oranla besin öğelerini içermesi sebebi ile her açıdan sağlıklıdır. Özellikle yaz mevsiminde kilo vermek için doğru bilinen yanlışlardan birisi de tüm gün yemek yemek yerine meyve yiyerek daha az kalori almaya çalışmaktır. Oysa ki gün boyu tüketilen meyve de günlük almamız gereken kaloriyi karşılamaya yetebilir.
Tek başına basit karbonhidrat alımı vücutta hızlıca harcanmaktansa depolanmayı tercih ederek özellikle adipoz doku üretimine sebep olur. Yani bel çevresi başta olmak üzere yağlanma artabilir. Kilo verme isteği hüsrana dönüşerek kişi kilo veriyor gibi tartı ibresinin düştüğünü görse de yağlanması değişmez.
Hangi meyveler ne kadar tüketilmeli?
Çünkü basit şeker içeren besinler kan şekerini hızla yükseltip hızla düşüren etkiye sahiptir.
Bu bağlamda meyvelerin glisemik indeksi göz önünde bulundurulmalı. Örneğin incir, muz, karpuz, kavun ve üzümün glisemik indeksi diğerlerine oranla daha yüksektir ve daha çabuk acıktırırlar.
Elma, armut ve şeftali gibi meyveler ise glisemik indeksi düşük olanlarıdır. Glisemik indeksi yüksek olan meyvelerin tüketilmesi yasak değildir ama miktarını iyi ayarlamak gerekir. Meyvelerin sağlığa olumlu katkılarının yanında aslında tüketimi ile ilgili bu tip yanlışları yapmamak gerekmektedir. Sıklığını ve miktarını doğru ayarladığımız süreçte vücuda olumlu getirileri vardır. Sebze ve meyveler mümkün olduğunca taze tüketilmelidir. Yenilebilenlerin kabukları soyulmamalıdır. Soyulması gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyulmalıdır.
Bir çok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunurlar, iç kısımlarda yoğunlukları daha azdır.