BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) hazırladığı Gıda Güvenliği raporuna göre, Tarım Bakanları Azerbaycan’da toplanan EİT ülkeleri, son 20 yılda tarımsal üretimlerini artırırken, kötü beslenmede azalma yaşandı. Ancak bölge nüfusunun yüzde 13’ü, yani 59 milyon kişi hala yetersiz besleniyor.
Azerbaycan Hükümeti ev sahipliğinde düzenlenen Ekonomik İş Birliği Teşkilatı (EİT) 6. Tarım Bakanları Toplantısı, üye ülkelerin tarım bakanları, delegasyon başkanları ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla başladı.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) toplantıda, Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 6. Tarım Bakanları Toplantısı’nda, EİT ülkelerinde sürdürülebilir tarımsal kalkınma ve gıda güvenliğini sağlamaktaki desteğini yineledi.
EİT ülkelerinde tarımsal kalkınma ve gıda güvenliği
Toplantı açılış konuşmasını gerçekleştiren Azerbaycan Tarım Bakanı Inam Karimov, EİT’nin gıda güvenliği ve doğal kaynaklar yönetimindeki bölgesel iş birliği için en önemli platformlardan biri olduğunun altını çizdi.
EİT Genel Sekreteri Hadi Soleimanpour ise gıda güvenliği ve tarımsal kalkınmanın bölgenin önceliği olduğunu, bu sebeple FAO ile birlikte Gıda Güvenliği için EİT Bölge Programı’nı formüle ettiklerini ifade etti.
Pakdemirli: “Bölge gıda güvensizliği ile karşı karşıya”
Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, bölgenin ciddi bir tarımsal ve gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Pakdemirli, “İhtiyaçlarımız her geçen gün artıyor ve 2050 yılına geldiğimizde dünya nüfusunun 10 milyarı aşmış olması bekleniyor. Bu ihtiyaçlara cevap verebilmek için, tarımın önemini iyice anlamalıyız. Tarım, sağladığı yaklaşık yüzde 37’lik istihdamla, EİT bölgesindeki büyüme ve kalkınmanın ana kaynaklarından biri. EİT ülkelerindeki GSMH’nın yüzde 11’inin de tarım sektöründen geldiğini hesaba katmalı, daha çok çalışarak ekonomide tarımın payını arttırmalıyız” dedi.
FAO, EİT bölgesine özel ilk Gıda Güvenliği Raporunu hazırladı
EİT üyeleri ayrıca e-tarım, tarımda inovasyon, iklim değişikliği, hayvancılık, arazi verimliliği, tarımın dijitalleşmesi, gıda kaybı ve israfı alanlarında da işbirliği gerekliliğine değinerek, FAO’nun daimi desteğini aradıklarını ifade ettiler.
EİT Bakanlar toplantısına katılan ve FAO’nun desteğini yineleyen FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, EİT Bölgesel Gıda Güvenliği Programı’nın kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği ilerlemeyi takdir ettiklerini söyledi. Yakın zamanda FAO’nun teknik desteğiyle EİT Bölgesi’ne ait ilk ‘Gıda Güvenliği Özeti’ni çıkardıklarını ifade eden Gutu, rapor ile bölgede gıda güvenliğine erişimdeki kilit engelleri tanımladıklarını sözlerine ekledi.
EİT bölgesinde 59 milyon kişi yetersiz besleniyor!
Gutu, “Gıda Güvenliği Özeti’ndeki bulgular, EİT ülkelerinin son 20 yılda tarımsal üretimde artış yaşarken, kötü beslenmeyi azalttıklarını gösteriyor. Ancak, rapor aynı zamanda geçtiğimiz yıllarda bu ilerlemede bir durgunluk yaşandığına da dikkatleri çekiyor. Tahminlere göre, bölge nüfusunun yüzde 13’ü (59 milyon kişi) hala yetersiz besleniyor. Buna nazaran bölgede yükselen fazla kiloluluk ve obezite, üye ülkelerde endişe yaratıyor” dedi.
Gündem 2030 kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 2 – ‘Açlığa Son’ vermede geride kalma riski olduğunun altını çizen Viorel Gutu, hem üye ülkeleri hem de aralarında FAO’nun da bulunduğu uluslararası kuruluşlar arasında işbirliğini kolaylaştırması için, EİT’in daha proaktif bir yaklaşım sergilemesi çağrısında bulundu.
Açılış konuşmaları sonrasında, üye ülkelerin bakanları ve delegasyon başkanları Bakü Deklarasyonu’nu kabul ettiler.
EİT Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi (EİT-BKM)
2012’de kurulan Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Gıda Güvenliği Bölgesel Koordinasyon Merkezi (EİT-BKM), EİT bölgesindeki gıda güvenliğine odaklanan bir yapı.
EİT Bölgesel Koordinasyon Merkezi, FAO tarafından hazırlanan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Bölgesel Gıda Güvenliği Programı kapsamında, EİT üyesi ülkelerde (Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan) gıda güvenliğinin temini için tarım ve gıda alanlarında yürütülecek proje ve çalışmaları koordine etmeyi, iş birliğini geliştirmeyi ve Bölgesel Gıda Güvenliği Programı faaliyetlerini etkin bir şekilde uygulamayı amaçlıyor.
Merkez, FAO-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında Türkiye Hükümeti tarafından finanse ediliyor.