Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliği ile 2009 yılında uygulanmaya başlanan FAO-Türkiye Ortaklık Programı (FTPP)’nın başarı hikâyeleri kitapçık olarak yayınlandı.
Kafkasya ve Orta Asya Bölgelerinden toplam 16 ülkenin dâhil olduğu FAO-Türkiye Ortaklık Programı’nda (FTPP); gıda güvenliği, tarım ve kırsal kalkınma, doğal kaynakların korunması ve yönetimi, kırsal yoksullukla mücadele, toplumsal cinsiyet eşitliği vb. konuları kapsayan 28 proje uygulandı.
Projelerde elde edilen kazanımlar ve başarılar yer alıyor
FTPP’de ikinci aşama hazırlıkları sürerken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan FAO-Türkiye Ortaklık Programı Sahadan Başarı Hikayeleri, uygulanan projelerden elde edilen kazanımları ve başarıları anlatıyor.
Kitapçık aynı zamanda, Türkiye’nin gıda, tarım ve hayvancılık alanında sahip olduğu tecrübe ve potansiyeli, bu alanda Birleşmiş Milletlerin uzman kuruluşu olan FAO ile işbirliği halinde diğer ülkelere aktarmak için gösterdiği çabanın ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada, üzerine düşen görev ve sorumlulukların farkında olarak hareket ettiğinin en somut göstergesi olarak nitelendiriliyor.
Programın hedefleri
2009 yılında başlayan FAO-Türkiye Ortaklık Programı (FTPP), Kafkasya ve Orta Asya alt bölgesindeki ülkelerde gıda güvenliğini sağlamayı ve kırsalda yoksullukla mücadeleyi hedefliyor. Türkiye, bugüne kadar programa 20 milyon dolar katkıda bulundu.
2009’dan bu yana uygulanan ortaklık programı kapsamındaki 28 projeye, 10 milyon 100 bin dolar tahsis edildi.
Programın ikinci aşaması, 2016-2020 döneminde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Türkiye, Özbekistan’ın yanı sıra bu bölgenin dışındaki ülkeleri de kapsayacak şekilde, gıda güvenliği ve beslenme, tarımsal ve kırsal kalkınma, doğal kaynakların korunması ve yönetimi, tarım politikaları ve gıda güvenilirliği konuları üzerine odaklanacak.