BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından verilen tarımsal beceri eğitimine katılanları, gıda ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerle buluşturan iş fuarlarının ilki Şanlıurfa’da başladı.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), finansmanı BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından sağlanan 1.7 milyon dolar bütçeli proje kapsamında, yereldeki uygulayıcı ortakları aracılığıyla Şanlıurfa başta olmak üzere mültecilere ev sahipliği yapan beş ilde, mülteciler ile birlikte Türk vatandaşlarına da tarımsal beceri eğitimi veriyor.
Projede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birincil yürütücü partner, FAO ise uygulayıcı kuruluş olarak yer alıyor. Projenin farklı alanlarda altı ana uygulayıcı ortağı ise Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İşletmecileri Derneği (AYMED), Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV), Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Şanlıurfa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü.
900 kişi işletmelerde işbaşı eğitimlerine başladı
Teorik ve uygulamalı eğitimler Ekim ayında tamamlandı. Katılımcılar fıstık, zeytin, elma, üzüm, nar, pamuk, sera sebzeleri üretimi, narenciye hasadı ve paketlemesi, gıda hijyeni, gıda işleme ve paketleme, sulama, büyükbaş bakımı ve sürü güdümünü öğrendi.
Teorik ve uygulamalı eğitime katılan yaklaşık 900 kişi tarımsal işletmelerde işbaşı eğitimlerine başladı.
Eğitimler, Türkiye’nin güneyindeki vasıflı tarımsal işgücü eksikliği nedeniyle mültecilere iş bulmak için iyi bir fırsat yaratırken, hasat mevsimi ile tarımsal üretimin yoğun olduğu zamanlarda tecrübeli işçi bulmakta zorluk yaşayan bölgedeki tarımsal işletmeler için de beceri kazanmış, vasıflı işçiler bulmaları anlamına geliyor.
FAO-UNHCR projesinin, eğitim ve iş fuarları ile işçilerin işe girmeleri ihtimallerini artırarak hem mülteciler hem de ev sahibi topluluklar için hane halklarının gelirlerini arttırması, ürünlerin kalitesini artırması ve daha kalifiye işgücü ile tarımsal verimliliği geliştirmesi bekleniyor.
Projenin başka bir amacı da Suriyeli mülteciler ile ev sahibi topluluklar arasında iyi ilişkiler geliştirmek. Suriyeliler ve Türklerin yan yana birlikte tarımsal eğitim aldıkları projenin katılımcılarının yaklaşık yüzde 30’unu, Türk vatandaşları oluşturuyor.
Dört iş fuarı düzenlenecek
Proje kapsamında, Şanlıurfa, Gaziantep, Mersin ve Isparta olmak üzere dört ilde, bu hafta başlayan ve Aralık ortasına kadar sürecek iş fuarları düzenleniyor. Faydalanıcılar gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren 150’den fazla şirket temsilcisiyle iş imkanlarını görüşme şansı yakalayacak.
Fuara katılan işverenler de seminerlerde Geçici Koruma altındaki insanların çalışma izni kuralları, çalışma izni başvuru prosedürleri ve mevsimlik işçiler için sosyal güvenlik gereksinimlerine dair bilgiler alacaklar. Bilgilendirme seminerlerini İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili birimleri verecek.
Mülteciler memnun
Suriye’de öğrenci iken boş zamanlarında ailesinin çiftliğinde de çalışan 26 yaşındaki Sene, aslında bir öğretmen. Suriye’deki çatışma ortamında hayat giderek tehlikeli hale gelince, Sene ve ailesi, daha güvenli ortam ve daha iyi bir hayat için ülkelerini terk ederek, Türkiye’ye geldi.
“Önümüzdeki tüm kapılar kapanmıştı ama Türkiye’ninki değil. Buraya geldik; bizi karşıladılar ve şimdi buradayız” diyen Sene, 2014’ten bu yana Şanlıurfa’daki bir konteyner kentte yaşıyor.
Proje sayesinde Sene ve Türkiye’deki yüzlerce mülteci, becerilerini geliştirme ve yerel pazarda iş bulmak için şanslarını arttırma imkanı buldu.
Konu tarıma geldiğinde hevesli ve iyi bir öğrenci olan Sene, “Biz bu alanda önceden sıkı çalışmıştık ama şimdi yeni şeyler öğrendik. Önceden tohumları ne zaman ekeceğimizi veya gübreleri ne zaman kullanacağımızı bilmezdik. Bunları rastgele yapardık. Ne içerdiklerini ve tam olarak neye yaradıklarını bilmeden gübreleri kullanırdık. Şimdi içeriklerini biliyoruz.” diyor.