İngiltere’nin Başkenti Londra’da düzenlenen Suriye Bağış Konferansı’nda, Suriye’ye bu yıl 5,6 milyar dolar, 2017-2020 dönemi için de 5,1 milyar dolar yardım kararı çıktı. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Suriye’ye yardım çağrısını yineledi, gıda yardımının yanı sıra çatışmalar arasında da olsa gıda üretiminin sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.
4 Şubat’ta Londra’da dünya liderlerini, Suriye’de devam eden çatışmalardan etkilenen milyonlarca insana yardım etmek amacıyla bir araya getiren konferansta, Suriye’ye 2016 yılında 5,6 milyar dolar, 2017-2020 dönemi içinse 5,1 milyar dolar yardım yapılması kararlaştırıldı. Türkiye’yi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun temsil ettiği, 30’dan fazla ülkenin liderlerinin katıldığı “Suriye’ye ve Bölgesine Destek” adlı konferansın sonuç bildirgesinde, Suriye’deki krizin altı yıldır sürdüğü ve çatışmalarda 250 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
Türkiye cömertlik gösterdi
Bildiride şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır, sığınmacılara ev sahipliği yaparak büyük bir cömertlik göstermişlerdir. Uluslararası toplum çabalarını artırmalıdır. BM koordinasyonundaki yardım başvurularının yalnızca yüzde 56’sına fon sağlanmıştır. Suriyelilerin kendilerine ve çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlayabilmeleri için komşu ülkelerin çabalarına destek vermeliyiz. Krizden etkilenenlere daha fazla yardım etmek amacıyla oluşturulacak fon çerçevesinde, 2016 yılı için 5,6 milyar dolar, 2017-20 dönemi içinse 5,1 milyar dolar yardım sağlanmasına karar verildi. Buna ek olarak, çok yönlü kalkınma bankaları ve bağışçılar yaklaşık 40 milyar dolarlık kredi sözü verdiler.”
Sivillerin koruması ve güvenliğinin de ele alındığı konferansta, sivillere yönelik şiddet kınandı ve bu şiddete son verilmesi çağrısında da bulunuldu. Bildirgede, “Ancak siyasi bir geçişle Suriye krizine son verilir. Suriye’deki siyasi geçiş süreci, kapsayıcı ve tüm Suriyeliler isteklerini karşılar nitelikte olmalıdır. Katılımcılar ayrıca, sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkeler üzerindeki baskıyı azaltarak, sığınmacılara iş ve eğitim fırsatları sunmaları için komşu ülkeleri destekleme kararı almıştır. Ortaya konacak çabalarla, 2018 yılına kadar bölgedeki Suriyeli sığınmacılara 1,1 milyon iş imkanı sunmak amaçlanmaktadır” denildi.
FAO’nun çağrısı
Londra’daki bağış toplantısında Suriye’ye yardım çağrısında bulunan BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO da, en azından temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için çiftçilere acil yardım edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Şu anda Suriye’de acil insani yardıma ihtiyacı olan insan sayısı 13,5 milyonken, gıda güvenliği konusunda yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısı 8,7 milyon.
FAO Genel Direktör Yardımcısı Laurent Thomas, gıda yardımlarının tek başına ülkeyi beslemeye yetmeyeceğini, bu nedenle çatışmalar arasında olsa bile gıda üretiminin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ayrıca Suriye tarımına yapılacak desteğin, gıda ithalatı yardımından çok daha ucuz olduğunu vurgulayan Thomas, bir çiftçinin 100 dolarlık yardımla 1 ton buğday üretebileceğini sözlerine ekledi.
Çiftçilerin aslında kendi topraklarında kalmak istediklerini ancak kimseden yardım göremedikleri için göç etmekten başka çarelerinin kalmadığını söyleyen Thomas, gıda ve barınacak bir yer bulabilmek için çeşitli ülkelere göç eden Suriyelilerin, farklı gelir kaynakları aradığını belirtti.
Şu anda Suriye’de yaşayan yerel halkın yarısı tüketebileceği yeterli gıdaya sahip değil ve temel beslenme ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
4,6 milyon Suriyeli ise komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Bu, hem göç eden aileler hem de bu ailelerin göç ettikleri ülkeler için çok zor bir durum. Çok sayıda Suriyeli göçmenin akınına uğrayan ülkeler, bu kadar insanı barındırmak ve beslemekte zorluk çekiyor.
Son bir buçuk yılda Suriye’deki bazı pazarlarda buğday unu fiyatı üç katına çıkarken pirinç fiyatları altı katına çıktı.
İşsizlik, enflasyon ve Suriye poundunun değer kaybetmesi gibi nedenler de çatışmaların arasında kalan ailelerin hayatta kalabilmelerini zorlaştırıyor.
Suriyelilerin taşınması ve farklı ülkelere göç etmesinin, hem göç ettikleri ülkelerde sefalet içinde yaşayan Suriyeliler hem de göç ettikleri ülkeler için türlü sorunlar doğurduğunu, dolayısıyla kendi ülkelerinde kalmalarının her iki taraf için de en iyisi olduğunu belirten Thomas, bunun ancak yapılacak yardımlarla mümkün olduğunu söyledi.