Koronavirüs salgını giderek büyürken alınan önlemler de artıyor. FAO yetkililerine göre; sınırlar kapanır, sokağa çıkma yasakları ilan edilirken üretim ve ticarette yaşanan kesintiler küresel gıda sistemini büyük bir baskı altına alıyor.
Tarım ve gıda sanayii çalışanlarının hareket edememesi, gıda konteynerlerinin sınırlarda gecikmesi, bazı ürünlerin bozularak ziyan olmasına yol açıyor. Piyasalar ve fiyatlar değişmeye başlarken sanayileşmiş ülkeler daha önce görülmemiş senaryolar ve ekonomik sonuçlarla karşı karşıya kalıyor.
Daha önceki krizler bu sonuçların hassas durumda olan, gıda güvencesi olmayan toplumlarda daha ciddi bir etkiler göstereceğini ortaya koyuyor. Gıda zincirlerindeki kesintiler özellikle halihazırda gıda güvencesi konusunda sıkıntı çeken ülkelerde gıda kıtlığına neden olabilir.
Giderek büyüyen küresel krizin etkilerinin giderilebilmesi kesin bilgilere dayanan kararların zamanında alınabilmesine bağlı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Veri Laboratuvarı tarafından geliştirilen bir yazılım, koronavirüs salgınının gıda ve tarım, değer zincirleri, gıda fiyatları, gıda güvencesi üzerine etkileri ve alınan önlemleri hakkında günlük bilgileri derleyerek bir analizini ortaya koyuyor.
FAO koronavirüs tweet ve haber analizleri platformu
FAO’nun oluşturduğu platform kullanıcılara aşağıdakileri sunuyor:
COVID-19 etki analizi uygulaması: Bu uygulama ülkeler bazında ekonomi ve gıda ile ilgili tweetleri analiz ederek hangi kelimelerin daha sık ve birbirine bağlı olarak kullanıldığını ortaya koyarken, dünya çapında ya da ülkeler özelinde en çok tartışılan konuları zamana göre gösteriyor. Uygulama henüz Türkiye için yeterli veri içermese de, dünya geneli konusunda ciddi bilgiler barındırıyor.
Gıda fiyatları takibi: Bu uygulama dünya çapında gıda fiyatlarını ve eğilimleri günlük olarak izliyor. Gıda fiyatları, gıdaya erişim ya da gıda tedariki konusunda bir sorun olduğunda ilk uyarı sinyallerini gönderen hassas bir belirteç görevi görüyor. Günlük fiyatlar 14 Şubat’tan günümüze kadar 14 üründe fiyat değişimlerini içeriyor.
Twitter semantik arama: Uygulama günde iki kez dünya çapında 270’ten fazla gazetenin Twitter hesaplarında yeni konuları, trendleri, ilgili terimleri, dağılım ve bağlantıları derliyor. Veri tabanı 1 Ocak’tan bu yana yayınlanan tüm tweetleri içerirken, kullanıcıların filtreleme ve arama yapmasına olanak tanıyor. Bu hizmet ücretsiz olarak kayıt yaptırmayı gerektiriyor.
Haber arama: Bu uygulama sayfası, COBID-19’un dünya çapında gıda değer zincirleri üzerindeki etkisi hakkındaki haberleri analistler ve paydaşların dikkatine sunuyor. Haberler dil, ülke, ürün, konu, kaynak, gün gibi seçeneklerle filtre edilebiliyor. Bu hizmet de Twitter semantik arama gibi kayıt olmuş olmayı gerektiriyor.
Platformda ayrıca verilerin derlenme metodolojisiyle ilgili bilgilerin yer aldığı bir bölüm de bulunuyor.