“Küresel Konulardan Yerel Önceliklere” adlı etkinlikte konuşan FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ni uygulamak için küresel liderlerin politik taahhütlerinin yeterli olmadığını söyledi. Açlığa son vermek ve gıda sistemlerini iyileştirmek için yerel yönetimlerin de katkısına ihtiyaç olduğunu belirten Silva, dünyadaki yerel yöneticilere, “Küresel taahhütleri yerel gerçekler yapalım” diye seslendi.
New York’taki BM Genel Merkezi’nde düzenlenen Küresel Konulardan Yerel Önceliklere adlı etkinlik, BM Genel Kurulu Başkanı María Fernanda Espinosa Garcés ile BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü José Graziano da Silva’nın ev sahipliğinde 19 Şubat’ta yapıldı.
Etkinlikte konuşan Silva, doğal kaynaklarımızı ve biyolojik çeşitliliği korurken herkese sağlıklı ve besleyici gıda sunabilen gıda sistemlerine acilen ihtiyaç olduğunu söyledi.
“Küresel sorunlara çözüm için yerel yetkililerle çalışmaya ihtiyaç var”
Şehirleşmenin hızlandığı günümüzde, kentlerin küresel sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Silva, çok taraflı çözümler içinse yerel yetkililerle birlikte çalışmaya gerek olduğunu belirtti.

“Küresel taahhütleri yerel gerçeklere” dönüştürmenin önemine işaret eden FAO Genel Direktörü, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden 11’cisi olan Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları’nın diğer hedeflere ulaşmadaki önemine dikkat çekti.
“Açlığa Son” başlıklı 2’inci hedefin de altını çizen Silva, son 3 yılda bir tarafta açlıktan diğer tarafta da obeziteden muzdarip insanların olduğuna vurgu yaptı. Obezite özellikle insanların trans yağ, şeker ve tuzu yüksek işlenmiş gıdaları tükettiği şehirlerde daha çok görülüyor.
“Sürdürülebilir kalkınma için kırsal-kentsel bağlar güçlendirilmeli”
Artık şehirlerde yaşayanların sadece gıda tüketicisi ve kırsaldaki toplulukların gıda üreticisi olarak görülemeyeceklerini ifade eden Silva, sürdürülebilir kalkınmanın kırsal-kentsel bağların güçlendirilmesi çağrısı yaptığını da sözlerine ekledi.
2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 68’inin şehirlerde yaşaması bekleniyor.
“Sürdürülebilir şehirler fırsat kaynaklarıdır”
BM Genel Kurulu Başkanı María Fernanda Espinosa Garcés de, “Yerel yönetimlerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin gerçeğe dönüşmesini sağlamada belirleyici bir rolü var. Kapsayıcı, esnek ve sürdürülebilir şehirler fırsat ve gelişme kaynaklarıdır. Birlikte çalışalım, böylece dünyanın her yerindeki büyük şehir merkezleri, tüm sakinlerine daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayacak. 21. Yüzyılın özelliklerinden biri, şehirlerin giderek artan kalkınma zorluklarına özerk çözümler sağlamasıdır. İnsanlığın sorunları sadece devletlerin elinde bırakılamayacak kadar önemli” dedi.