Faiz oranlarında değişiklik yapmayan Merkez Bankası, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar dikkate alınarak, gerekli görülen süre toyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını kararlaştırdı.
Merkez Bankası, bu ayki toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizinde değişikliğe gitmedi ve art arda sekizinci ayda %7,5’te tuttu. Banka, faiz koridorunun üst ve alt bandında da değişiklik yapmadı ve faiz koridorunun üst bandını oluşturan marjinal fonlama faizini %10,75, alt bandını oluşturan gecelik borçlanma faiz oranını ise %7,25’te bıraktı.
Merkez Bankası’nın yazılı açıklamasında, şu değerlendirmeye yer verildi:
“Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Yılın ilk yansında dış talep zayıf seyrini korurken, iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermiştir. Önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonunun kademeli olarak net ihracat lehine değişmesi beklenmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.
Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede Kurul, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre toyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar vermiştir.”